Csempét készít a szmogból a fiatal felfedező

Csempét készít a szmogból a fiatal felfedező

Címlap / Otthon / Háztartás / Csempét készít a szmogból a fiatal felfedező

Amikor Angad Daryani 10 évesen Mumbaiban lakott, sokszor nehezen kapott levegőt az iskolai focimeccsek közben az indiai metropoliszt övező, sűrű szmogfelhő miatt.

„Amikor kint játszottam Mumbaiban, mindig köhögtem a szennyezés miatt” – mondja a most 23 éves Daryani a BBC-nek. „Asztmám volt, amitől csak lassabban tudtam futni a pályán.”

Indiában a legrosszabb a helyzet az egész világon a légszennyezettséget tekintve. A világ 30 legszennyezettebb városa közül 22 Indiában található, és a mérgező levegő évente több mint egymillió ember haláláért felelős.

Az indiai városokat borító szmogos levegő gyakran veszélyesen magas számban tartalmaz finom részecskéket, amelyeket PM2.5 néven ismerünk. Ezek a szennyező anyagok tüdő- és szívbetegségekhez kapcsolódnak, és ismert, hogy károsítják a kognitív funkciókat és az immunrendszert. A Greenpeace Délkelet -Ázsia elemzése szerint a PM2.5 légszennyezés körülbelül 54 000 idő előtti halálesetet okozott Új-Delhiben 2020-ban. 

Daryani szerint ez az emberek energiaszintjén is meglátszik: a levegőszennyezés miatt gyakorlatilag azonnal fáradtnak érzi magát az ember, amint felébredt.

A légszennyezés hozzájárul a globális felmelegedéshez is. A PM2.5 egyik fő összetevője a fekete szén, amely egymilliószor több energiát képes elnyelni a napból, mint a szén-dioxid. Szakértők szerint a szennyező anyagok, például a fekete szén csökkentése segíthet lassítani a globális felmelegedést és javítani a levegő minőségét.

Meg szeretné tisztítani a levegőt

A légszennyezés egészségre gyakorolt ​​hatásairól szerzett saját tapasztalatai alapján Daryani egyike azon növekvő számú vállalkozónak, akik azt remélik, hogy megtisztítják India égboltját. Megoldása az, hogy a koromot és más szennyező részecskéket tartályokba gyűjti, így azok hasznos anyaggá alakíthatók, például csempék készíthetőek belőlük.

A koronavírus-járvány rávilágított arra is, hogy milyen sürgősen kell kezelni a légszennyezést, mivel azt közegészségügyi kockázatnak, valamint éghajlati fenyegetésnek is tekintik – mondja Daryani.

„A légszennyezés évente hét millió embert öl meg világszerte, de ezt nem vesszük olyan komolyan, mint a Covid-19-et”

– teszi hozzá.

Tavaly India fővárosában, Új-Delhiben regisztrálták a PM2,5 -részecskék eddigi legmagasabb koncentrációját, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott biztonságos határ 14-szeresét. 

Az Indiát tragikusan erősen sújtó koronavírus járvány gyors terjedése, a magas halálozási arány és a légszennyezettség között is több tanulmány talált összefüggést.

És bár a megoldás szükségességéről egyre többet beszélnek, Daryani szerint nincs már vesztegetni való idő: Indiának sürgősen csökkentenie kell a környezetszennyezést az emberek egészségének védelme érdekében.

„Az összes jármű elektromosra történő átalakítása legalább 30 évet vesz igénybe. Ez idő alatt a városok megfulladnak a légszennyezéstől” – mondja. „Hiperlokális módon kell megtisztítanunk a levegőt.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást