Csak így engedd Internet és TV elé a gyerekedet

Csak így engedd Internet és TV elé a gyerekedet

Címlap / Életmód / Család / Csak így engedd Internet és TV elé a gyerekedet

Még a csapból is az folyik, hogy a média szörnyű, és tönkreteszi a felnőttek, de főleg a gyermekek életét. Önmagában ez az állítás nem állja meg a helyét, csupán akkor, nem neveljük csemeténket tudatos médiafogyasztóvá.

Nem minden rossz

Fontos leszögezni, hogy a média nem minden esetben rossz, nem feltétlenül káros a gyermekünkre nézve. Valóban léteznek – sajnos túlnyomó többségben – olyan tartalmak, melyek negatívan hatnak a fiatalok viselkedésére és életfelfogására, de ezek mellett számtalan olyan műsort, rádióadást, vagy éppen honlapot találunk, amik fejlesztik a gyermekek képességeit.
Éppen ezért nem kell és nem is szabad minden médiatartalmat kizárni az apróságok életéből, mert ez a későbbi boldogulásukat veszélyezteti.

A csöppségek médiahasználata

Az egyik legnagyobb hiba a gyermeknevelés során, ha a szülő hagyja, hogy a csemetéje felügyelet nélkül nézze a tévét. Akkor is igaz ez, ha egyébként egy átlagos mesecsatornáról van szó, mert ott is gyakran futnak olyan rajzfilmek, amik nem valóak az adott korosztálynak – pláne nem visszacsatolás nélkül.
A tévé egyszerűen nem arra való, hogy lefoglalja a gyermeket, míg mi a hétköznapi teendőinket végezzük. Nagyon fontos, hogy végigkísérjük, amikor gyermekünk mesét néz, s ha kérdése adódik, megválaszoljuk, ellenkező esetben (még ha úgy is tűnik), nem fogja megérteni, amit lát.

Cseperedik a gyermek

A nagyobb gyermekek már nem csak azt tanulják meg, hogyan kell kezelni a tévékészüléket, hanem egyre jobban érdeklődnek a számítógép, és az internet iránt is. Amikor a gyermek már elkezdi használni ezeket az elektronikai eszközöket, célszerű óvintézkedéseket bevezetnünk.
Ilyen többek között a bizonyos keresőszavak, honlapok lekódolása, blokkolása, de találunk olyan programot is, melyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Emellett talán még fontosabb, hogy sose használjuk jutalomként az elektronikai eszközök használatát. Tehát ne tegyünk olyan szankciókat, hogy „ha kész vagy a leckével, nézhetsz tévét” stb. Egyezzük meg csemeténkkel, hogy egy nap hány órát szánhat e gépek használatára, s ebből ne engedjünk.

Kínáljunk programot számára

Sok szülő azzal rontja el a médiahasználatra való nevelést, hogy nincs türelme bizonyos szint után lekötni gyermeke figyelmét. Elvégre sokkal kényelmesebb hagyni, hogy ő is nézhesse az esti műsorokat, ahelyett, hogy játsszunk vele, vagy bármilyen más, tartalmas programot kínáljuk számára. Ez természetesen helytelen, hiszen bármiről is van szó, ami egy felnőtt számára értékelhető és érthető, gyermekfejjel egyáltalán nem az.
Manapság számtalan, kreativitást fejlesztő játék közül válogathatunk, de kézműves feladatokat is bízhatunk rá, amit a legtöbb gyerkőc örömmel teljesít, de a mesekönyvek is tartalmas időtöltést nyújtanak számára.

Az esti mesék fontosak

Még napjainkban is kutatásokkal vizsgálják, hogy milyen hatással van a média terjedése, és az esti mesék csökkenése a gyermekek életére, de az már most biztos, hogy ez a változás abszolút negatív. A hallott mesék során a gyermekek kénytelenek feldolgozni a történetet, átélni, saját kis lelkiviláguknak megfelelően átérezni az adott szituációkat.
Ezzel szemben a tévében, interneten nézett mesék során erre nincs lehetőség, a kész történetet kapják anélkül, hogy akár kicsit is gondolkozniuk kellene. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a csöppségek részesüljenek az esti mese rituáléjában, ugyanis ez olyan alapvető igényekhez járul hozzá a későbbiekben, mint a problémák megoldása, az érzelmek feltárása, a jó és a rossz közti különbség megtalálása.

Mutassunk jó példát!

Köztudott, hogy a családban látott mintát másolja mindenki, sokan azonban még ma sem törődnek ezzel a rettentően fontos ténnyel. A felmérések azt bizonyították, hogy az olvasás iránti igényt a gyermekek főként az anyukától lesik el, tehát kulcsfontosságú, hogy gyermekünk lásson a kezünkben könyvet.
Emellett ügyeljünk rá, hogy felelős médiafogyasztóvá váljunk: ne féljünk szelektálni a minőségi műsorok között, és magyarázzuk is el gyermekünknek, miért nem nézzük a bugyuta sorozatokat, vagy éppen miért nem tartunk érdekesnek egy műsort.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást