A covid a pszichét is támadja. A pandémia mentális következményei

A covid a pszichét is támadja. A pandémia mentális következményei

Címlap / Hírek / A covid a pszichét is támadja. A pandémia mentális következményei

A tavalyi bezárások végén, hosszabb idő után végre személyesen beszélgettem egy ismerősömmel és akkor fogalmazódott meg bennem, mennyi mindenre kihatott ez a nehéz időszak és mennyire másként érinti a különböző lelki alkatú embereket. Ő maga nagyon szorongva élte meg az egész helyzetet, félt a betegségtől, nem szívesen mozdult ki, ugyanakkor az összezártság sem tett jót, megjelentek a kisebb-nagyobb viták otthon.

Az én családomban már megszokott volt a home office, a párom jó ideje így dolgozik, nekem is egyéni a munkabeosztásom. Talán ezért nem viselt meg minket a bezártság és szerencsére a fiamat sem. Valahogy sikerült a jó oldalát látni a dolognak és kialakítani egy új napirendet. Viszont napi téma volt közöttünk a vírus terjedése, a megbetegedések, halálozások aggasztóan emelkedő tendenciája és a hogyan tovább kérdése. Adott ponton meg is egyeztünk, hogy nem beszélünk napi tíz percnél többet ezekről a dolgokról. Jól tettük.

janicabros/istockphoto.com

Mindenkit érint így vagy úgy

Lassan két éve az életünk része a koronavírus és a körülötte zajló intézkedések, mindez gyökeresen megváltoztatott mindent, akár akarunk vele foglalkozni, akár nem. Nem csak az új betegség ismeretlensége, a fertőzés gyors terjedése, de a lezárások, korlátozások korábban ismeretlen foka is felforgatta a mindennapjainkat. Olyan világjelenségről van szó, amely mindenkit érint, akkor is, ha történetesen nem betegszik meg. A járvány alaposan próbára tette az emberek tűrőképességét, idegrendszerét, hiszen minden téren beleszólt a korábban megszokott mókuskerékbe. 

A sajátos helyzet új fogalmakat hozott magával a lelki egészség kapcsán: pszichodémia, koronafóbia.

A hosszan elhúzódó válsághelyzet bizonytalanságérzést, félelmet, fenyegetettséget váltott ki az emberekből. Egyeseknél tényleges fóbia lépett fel, melyet a szakirodalom speciális alkalmazkodási zavarként ír le, amely jellegzetes tesi tünetekkel is jár: étvágytalanság, alvászavar, hasi fájdalom, szédülés.

Pszichés tünetek is kapcsolódnak az állapothoz, amely nagyon hasonlít az elhúzódó stresszreakciókra. Szorongás, lehangolt lelkiállapot, reménytelenség érzés jellemzi az érintett személyeket. Nem segített a helyzeten a naponta ránk zúduló hírek, olykor álhírek tömege sem,  a WHO fel is hívta a figyelmet az infodémiának (újabb fogalom!) elnevezett jelenség veszélyeire, az ellenőrizhetetlen valóságtartalmú hírek, információ megviselik az embert és tovább fokozzák benne a szorongást, distresszt.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást