A valódi oka annak, hogy egyre később házasodnak a fiatalok

Nagy Niki
Írta: ,

Egy amerikai kutatásból kiderült, hogy az évezredes (millennial) fiatalok nagyrészt azért kötnek később házasságot, mert zavarja őket a diákhitel és a korai eladósodás – emiatt tolják ki egyre inkább a megállapodás idejét.

A Bankrate kutatásából egyértelműen kiderül, hogy a fiatalok nagyon nagyra értékelik az oktatás lehetőségét: éppen ez az, amiért nem félnek pénzügyileg elköteleződni már nagyon fiatalon is abból a célból, hogy tanulhassanak. Az Egyesült Államokban legalább annyi fiatal felnőtt adósodik el az oktatás miatt diákhitelekkel, mint itthon, ez pedig később is kihat az életükre, és nem kizárólag pénzügyileg.

A kutatás során 3885 amerikait kérdeztek meg arról, hogyan befolyásolja őket a korai eladósodás a későbbi döntéseikben. A baby boomerek 50 százaléka, az X-generációsok 62 százaléka, az ezredfordulósoknak pedig 73 százaléka nyilatkozta azt, hogy halasztott már el nagy életeseményt pénzügyi bizonytalanság miatt, sőt, még konkrétabban a diákhitel-tartozás miatt. Ebbe beletartozik egy nagyobb utazás, lakásvásárlás, a házasság és a gyerekvállalás is.

Az ezredfordulósok közül 17 százalék nyilatkozta azt, hogy eltolta már a házasságot későbbre azért, hogy kifizethesse a diákhitel-tartozását, 19 százalékuk pedig a gyerekvállalást halasztotta el ugyanebből az okból.

Befolyásolja a diákhitel a vésztartalékok mennyiségét, a házvásárlást, valamint a nyugdíjas korra való spórolást is – gyakorlatilag minden nagyobb pénzügyi döntést, ami bizonytalanságot eredményezhet egy nagyobb hitel mellett.

A kutatásból az is kiderült, hogy az ezredfordulósok vezetik a diákhitel-ranglistát, 39 százalékuk eladósodott az oktatás miatt. Őket követik az X-generációsok 36 százalékkal, majd a baby boomerek 24 százalékkal – ez utóbbi adatnak lehet az is az oka, hogy az ő korukban még nem volt ilyen széles a diákhitel-választék.

A megkérdezettek 70 százaléka azt is bevallotta, hogy ha visszamehetne a főiskolára vagy egyetemre, lehet, hogy másként rendezné a dolgait, és nem venne fel egyáltalán hitelt, vagy kevesebbet, mint amennyi tartozása most van. 9 százalékuk még azt is mondta, hogy egyáltalán nem menne főiskolára, ha lehetne újra választása, de legtöbben inkább a pénzügyeket emelték ki több ösztöndíjjal és olcsóbb iskolával.

Kép forrása: unsplash.com

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!