5+1 biztos jel, hogy nagy teherbírású nő vagy

5+1 biztos jel, hogy nagy teherbírású nő vagy

Címlap / Életmód / Lélek / 5+1 biztos jel, hogy nagy teherbírású nő vagy

Most egy olyan viselkedésmódot járunk körbe, amire a forrásfeltáró megnevezést alkalmazza a pszichológia. Energikus, nagy teherbírású, az erőforrásokkal jól bánó nőkről lesz most szó.

Közösségben, nagyobb baráti társaságban és munkahelyi csapatban olyan tulajdonságaink és személyiségvonásaink is felszínre kerülnek, amelyek mondjuk egy párkapcsolaton belül kevésbé mutatkoznak meg. Most egy olyan viselkedésmódot járunk körbe, amire a forrásfeltáró megnevezést alkalmazza a pszichológia. Energikus, nagy teherbírású, az erőforrásokkal jól bánó nőkről lesz most szó.

1. Keresed a kihívásokat

A forrásfeltárók extrovertáltak, törekvőek és nagy munkabírásúak. Bírják a terhelést és elég ügyesen lavíroznak a magánéleti és a munkahelyi kihívások között. A pozíciójukon belül igyekeznek a maximumot kihozni magukból, de közben segítenek a csapattársaiknak, kollégáiknak is.

Ha te is élvezed az új feladatokban rejlő lehetőségek és kihívások felkutatását, nem vagy kudarckerülő, sokkal inkább sikerorientált, akkor esélyes, hogy jó forrásfeltáróként tudsz működni csapatban, közösségben.

2. Nyitott vagy az újra

Az ilyen habitusú emberek nem riadnak meg attól, ha előléptetik őket, vagy nagyobb felelősséggel járó pozícióba kerülnek, mert egyből azon kezdenek el agyalni, hogyan tudnának a lehető legjobban helytállni az új helyzetben.

Kalkulálnak, hogyan lehetne az életritmusukat az újfajta feladathoz igazítani. Ha te sem ijedsz meg a megszokottól eltérő helyzetektől és bátor vagy valami újba kezdeni, akkor lehet, hogy magadra ismersz.

istockphoto

3. Jó kapcsolatteremtő készséged van

A forrásfeltáró nők remek társasági emberek. Lételemük a beszélgetés, a kommunikáció, az interakció. Szeretnek nyüzsögni, programokat szervezni a barátokkal, de a munkahelyükön is állandóan pörögnek. Jól értesültek, figyelnek a pletykákra, mindig nyitva tartják a szemüket, hogy melyik munkatársuk mire, hogyan reagál.

Baráti társaságban is könnyen ráhangolódnak a barátaikra, tudják, kihez milyen módon kell közeledni. Természetes szókimondás is jellemzi őket, ám néha talán túl őszinték is. Adott esetben bántóan nyíltan kimondják a véleményüket.

4. Gyorsan fellelkesülsz

A társas hajlam és a nagy teherbírás mellett azonban az is jellemző a forrásfeltárókra, hogy ha egy helyzetből kihozták, amit szerettek volna, akkor elveszítik az érdeklődésüket, a lelkesedésük elszáll.

Újabb megoldandó feladatokat keresnek, újabb kihívásokra készülnek. Ha nincs meg a kellő mértékű izgalmas kihívás, akkor viszont pótcselekvésekbe menekülhetnek. Rossz szokásokat vehetnek fel, amiktől aztán igyekeznek megszabadulni.

5. Kreatív vagy

A forrásfeltárók szuperül tudják a meglévő ötleteket továbbfejleszteni. Olyan megoldások is eszükbe jutnak, amilyenek másoknak nem. Egyedi módon tudják megközelíteni a helyzeteket és bátran eltérnek a megszokott megoldási stratégiáktól.

Ha te is forrásfeltáró vagy, akkor biztos tapasztalod, hogy az erőforrásaiddal remekül tudsz bánni, és tudod, hogyan lehet bevonni másokat is a feladatok megoldásába a sikerek érdekében.

istockphoto

+ 1. Forrásfeltárók a pszichológiában

Az ütőképes munkacsoportok és sportcsapatok összeállításának és működésének vizsgálatával sokat foglalkozik a pszichológia. Meredith Belbin angol pszichológus évtizedekkel ezelőtt egy könyvben összefoglalta a legtipikusabb csoportszerepeket.

Úgy vélte, hogy a forrásfeltárók mindig nyüzsögnek, nem ülnek egyhelyben, hanem információkat gyűjtenek és ezeket rendszerezik az agyukban. A forrásfeltáró a társaság szervezője tud lenni, aki remek ötleteivel a lendületet és az energiát képviseli.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!