Miért mindig csak fél pár cipőt látunk elhagyva az utakon?

Miért mindig csak fél pár cipőt látunk elhagyva az utakon?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Miért mindig csak fél pár cipőt látunk elhagyva az utakon?

Mindannyian láttunk már ilyet – talán több százszor: egy cipő, egyedül, az út szélén vagy valahol, ahol egy magányos cipőnek semmi keresnivalója. De hogyan került oda?!

Az egész teljesen értelmetlennek tűnik. Sokféle helyzetet el tudunk képzelni, de olyat nehéz, amin az utcán sétálás közben véletlenül lerúgjuk a lábunkról az egyik cipőnket, és ezt nem vesszük észre.

Egy átlagos felnőtt lábfejében több mint 200.000 idegvégződés van, így biztosan feltűnne, ha egyik pillanatról a másikra lekerülne rólunk a lábbeli. Sajnos, mint oly sok minden mással, az igazság a félpár cipők mögött egészen átlagos és egyszerű. Néha az emberek egyszerűen csak elveszítik a cipőjüket.

A leggyakoribb ok a feledékenység?

Ahogy egy néhány évvel ezelőtti Reddit-téma részletezi, többféleképpen lehet elveszíteni egy cipőt, mint gondolnánk. Különösen akkor, ha egy jármű is van a képletben.

A cipőt vesztett Redditorok több száz válasza alapján az egyik leggyakoribb oknak az tűnik, hogy az emberek gyakran használják az autó tetejét ideiglenes tárolóhelyként… aztán feledékenyek lesznek.

Tegyük fel például, hogy futás után éppen egy pár sáros tornacipőt cserélsz ki. A cipődet rövid időre az autó tetején pihenteted, mielőtt helyet csinálnál, hogy úgy tedd el, hogy nem koszolod vele össze az autót.

Nyilvánvalóan nagyon könnyű megfeledkezni róla, hogy az autó tetejére tetted a cipődet. És igen, technikailag ilyenkor egy pár cipőt veszítesz el, de nem valószínű, hogy valaki mindkettőt ugyanazon a helyen találja meg. Valószínűbb az, hogy a két cipő más-más helyen köt ki, így legalább két ember tapasztalhatja meg az úgynevezett „egy cipő jelenséget”.

A cipőket természetesen ki is lehet dobni a mozgó járművekből, amire különösen a gyerekek hajlamosak. Több szülő is megosztott a fórumon történeteket arról, hogy a gyerekek rendszeresen kidobnak dolgokat a nyitott autóablakon, köztük cipőket is. Néhány esetben a Redditorok olyan történeteket osztottak meg, amikor az autó utasa frusztrációból egy cipőt dobott egy másik utashoz, és az véletlenül kirepült az ablakon. Erről mindenesetre azt reméljük, hogy azért extrém esetnek számít.

Pekic/istockphoto.com

Nincs szükség mindig motorizált járműre ahhoz, hogy elveszítsünk egy cipőt

Tologatás közben könnyen elveszíthetsz egy cipőt anélkül, hogy észrevennéd, akárcsak a hordozóban utazó vagy a kerékpárülésben ülő gyerkőc. Ha valaki az utcán sétál egy pár cipővel a nyitott hátizsákjában vagy táskájában, szintén elveszítheti az egyiket anélkül, hogy észrevenné.

Van azonban egy másik, meglehetősen logikus oka is annak, hogy miért csak egyes cipőket látunk az úton, és nem párokat. Egy pár cipő esetében ugyanis nagyobb a valószínűsége annak, hogy a csuka nem sokáig marad a földön, mert valaki felveszi, azzal a céllal, hogy maga hordja, odaajándékozza valakinek, vagy eladja. Egyetlen cipő azonban a legtöbb ember számára haszontalan. Így hát a fél pár cipő ott marad, hogy az emberek elhaladjanak mellette, és azt mondják magukban: „Hát nem vicces, hogy mindig csak egy fél pár cipőt látsz az út mellett?”

Nyitókép: gaiamoments/istockphoto.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!