Otthon / Dekor

5 látványos lakásfelújítós projekt, ami sokkal olcsóbb, mint amilyennek kinéz

Fókuszfal tapétával

A fókuszfal minden helyiséget izgalmasabbá tud tenni, legyen szó egy nappaliról, hálószobáról, de akár az olyan – méltatlanul – hanyagolt területekről is, mint mondjuk az előszoba. Egy merész mintájú és jó minőségű tapétából egy ilyen kis helyre ráadásul akár egy tekercs is elég lehet, így a beruházás minimális, a hatás viszont döbbenetes. A merész választás rögtön sokkal vagányabbnak, kreatívabbnak és trendibbnek mutatja az otthonodat.

 

Öntapadós falvédő

A konyhapult mögötti falat mindenképpen védeni kell a cseppektől és szennyeződésektől, és nem árt, ha könnyen tisztítható is. Mégsem a drága csempe ide az egyetlen praktikus és dizájnos megoldás. Akár az etsy-n, akár az Amazonon keresel, rengeteg öntapadós vinyl fóliát találsz. Ezek akár a legdivatosabb csempék színét és mintázatát is utánozhatják. Ezek felragasztása pofonegyszerű akár a meglévő csempére is, így azonnal egy sokkal divatosabb, extrémebb megjelenést adhatsz a vizes blokkoknak.

 

Festett konyhaszekrények

Ha már a konyhában vagyunk: miért ne újítanád fel a konyhaszekrényeket is? A konyhaszekrények lefestéséhez először szereld le az ajtókat, távolítsd el a fogantyúkat, majd óvatosan dörzsöld át csiszolópapírral a bútorlapokat, hogy eltávolítsd a felső, fényes réteget. Ezután jöhet a megfelelő alapozó és a kiválasztott festék. Légy kreatív a színekkel és a finish-sel, gondold át, hogy fényes vagy matt felület passzol jobban a konyhád stílusához. Ha igazán lenyűgöző eredményt akarsz, a fogantyúkat is lecserélheted, és olyan lesz, mintha teljesen új konyhabútorod lenne!

 

Festett csempék

Egy fürdőszoba kicsinosítása a csúnya, régi csempékkel szinte lehetetlen feladat, de a csempék lecserélése meg minden, csak nem olcsó mulatság. Szerencsére ma már bármelyik nagyobb festékboltban tudnak ajánlani neked olyan alapozót és festéket, amivel a csempét a megálmodott színre festheted. Ezzel pedig akár az esetleges javítások után különböző csempék színét is kiegyenlítheted.

Ami a padlót illeti, ott is használhatsz csempefestéket, de ahol megáll a víz, a tapasztalatok szerint gyorsan kopni kezd majd a fedőréteg. Érdemesebb lehet itt egy jó minőségű vinyl vagy PVC padló lerakásában gondolkodni. Ezek még mindig lényegesen olcsóbbak, mint az újracsempézés, viszont már egészen minőségi darabok és divatos minták, akár betonhatású vagy cementlapos burkolatok közül is válogathatsz.

 

+1: Elegáns tárolás

Sokan nem is gondolnak bele, hogy mekkora különbséget jelent, ha az apró-cseprő dolgok nincsenek szem előtt, ha minden nem túl mutatós használati tárgynak megvan a helye. Sajnos, ha eredetileg nem terveztek a lakásba elég tárolót, akkor utólag ezt költséges lehet kiépíteni, de átmeneti megoldásnak csodát tudnak tenni a mindent elnyelő kosarak. Némi festékkel, vagy akár pamutbojtokkal, hímzésekkel vagy más kreatív technikával pedig ezeket is egyedivé teheted, hozzáigazíthatod őket az otthonod stílusához.

Ha a mutatós kosarak már megvannak, csak tegyél velük egy kört a lakásban, és dobálj bele mindent a szekrényekről, a kávézóasztalról és a polcokról, amiket nem szeretsz látni. Meg fogsz lepődni, hogy a rendetlenség megszüntetése mennyivel elegánsabbnak mutatja az otthonodat!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást