Ekkora esélyed van rá, hogy pszichopata a szomszédod

Ekkora esélyed van rá, hogy pszichopata a szomszédod

Címlap / Otthon / Ekkora esélyed van rá, hogy pszichopata a szomszédod

Nem csak azért, mert jóval fontosabb a lakás elhelyezkedése, az állapota és persze az ára, minthogy milyenek a szomszédok. Ráadásul utóbbiak gyakorlatilag bármikor lecserélődhetnek, szóval az sem jelent semmit, ha aktuálisan tökéletesek és az sem, ha egyelőre borzasztónak tűnnek.

De a negatív személyiségvonások nem csupán az takarják, hogy időnként hangosak lehet, sűrűn tartanak kertipartit, vagy éppen vasárnap reggel nyírják a füvet: ennél jóval sötétebb vonásokkal is bírhatnak – lehetnek például pszichopaták.

Mekkora az esélyed, hogy a te szomszédod is pszichopata?

Kapaszkodj meg: statisztikailag gyakorlatilag kizárt, hogy ne legyen legalább egy pszichopata ismerősöd! De honnan tudhatod, hogy ezek az ismerősök a szomszédjaid? Kutatások szerint van egy olyan tényező, amik valószínűbbé teszi, hogy ilyen sötét személyiségvonásokkal rendelkező emberek laknak a közvetlen környezetedben:

Fido, M. Richardson és társai 2020-ban jelentették meg a tanulmányukat, amiben a környezet kapcsolatát és a sötét személyiség vonásait vizsgálták. A sötét személyiséget tekintve három tulajdonsághalmazt vesz egy kalap alá a tudomány. Ez a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia – ezt nevezzük a sötét triádnak.

A pszichopata személyiségek kedvenc lakhelye
AleksandarNakic/istockphoto.com

Gyakori, hogy a három személyiségvonás együtt jelentkezik, de sok kutató úgy véli, átfedéseik ellenére mégis különállónak tekinthetőek. Nagyon nehéz, és nem is mindig lehet szétválasztani ezeket a tulajdonságokat, ráadásul rendkívül problémás is, hiszen az említett személyek mindig kiválóan álcázzák magukat.

Nem véletlen, hogy amikor kiderül valakiről, micsoda bűncselekményeket követett el, a szomszédok csak széttárják a karjaikat: „Senki sem gondolta volna róla, hiszen olyan normális, hétköznapi embernek tűnt!” – pont erre képes a sötét triád együtt, de még külön-külön is. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást