Valójában nagy az esélyed arra, hogy a szomszédod pszichopata

Valójában nagy az esélyed arra, hogy a szomszédod pszichopata

Címlap / Életmód / Lélek / Valójában nagy az esélyed arra, hogy a szomszédod pszichopata

Amikor új házat vettünk, megnéztük a szomszédokat is – de a többség számára ez nem mérvadó.

Nem csak azért, mert jóval fontosabb a lakás elhelyezkedése, az állapota és persze az ára, minthogy milyenek a szomszédok. Ráadásul utóbbiak gyakorlatilag bármikor lecserélődhetnek, szóval az sem jelent semmit, ha aktuálisan tökéletesek és az sem, ha egyelőre borzasztónak tűnnek.

De a negatív személyiségvonások nem csupán azt takarják, hogy időnként hangosak lehetnek, sűrűn tartanak kertipartit, vagy éppen vasárnap reggel nyírják a füvet: ennél jóval sötétebb vonásokkal is bírhatnak – lehetnek például pszichopaták.

Mekkora az esélyed, hogy a te szomszédod is pszichopata?

Kapaszkodj meg: statisztikailag gyakorlatilag kizárt, hogy ne legyen legalább egy pszichopata ismerősöd! De honnan tudhatod, hogy ezek az ismerősök a szomszédjaid? Kutatások szerint van egy olyan tényező, amik valószínűbbé teszi, hogy ilyen sötét személyiségvonásokkal rendelkező emberek laknak a közvetlen környezetedben:

Fido, M. Richardson és társai 2020-ban jelentették meg a tanulmányukat, amiben a környezet kapcsolatát és a sötét személyiség vonásait vizsgálták. A sötét személyiséget tekintve három tulajdonsághalmazt vesz egy kalap alá a tudomány. Ez a nárcizmus, a machiavellizmus és a pszichopátia – ezt nevezzük a sötét triádnak.

A pszichopata személyiségek kedvenc lakhelye
AleksandarNakic/istockphoto.com

Gyakori, hogy a három személyiségvonás együtt jelentkezik, de sok kutató úgy véli, átfedéseik ellenére mégis különállónak tekinthetőek. Nagyon nehéz, és nem is mindig lehet szétválasztani ezeket a tulajdonságokat, ráadásul rendkívül problémás is, hiszen az említett személyek mindig kiválóan álcázzák magukat.

Nem véletlen, hogy amikor kiderül valakiről, micsoda bűncselekményeket követett el, a szomszédok csak széttárják a karjaikat: „Senki sem gondolta volna róla, hiszen olyan normális, hétköznapi embernek tűnt!” – pont erre képes a sötét triád együtt, de még külön-külön is. 

De mit figyeltek meg a környezetet tekintve a kutatók?

Fido és társai megvizsgálták a sötét triád és az életpreferencia közötti kapcsolatot. Ebből már meg tudták állapítani, hogy a városokban sokkal nagyobb eséllyel találunk ilyen embereket, mint vidéken.

Dacára annak, hogy rengetegen éppen ennek ellenkezőjére gondolnak, és ezen a téren ijesztőbbnek hathat a vidék, vagy a falu, a külváros, sokkal inkább úgy tűnik, a nagyvárosokban, belvárosokban élőknek van okuk nagyobb aggodalomra – dacára annak, mit sugallnak a horrorfilmek. 

Ezt a preferenciát a szakértők azzal magyarázzák, hogy a városi élet által megteremtett körülmények vonzóbbak azok számára, akik kizsákmányoló, parazita, elnyomó, vagy éppen ragadozó-jellegű életet szeretnének élni.

Megjegyzik azt is, hogy ez az eredmény összhangban áll azzal, hogy a sötét személyiséggel rendelkező emberek könnyebben ki tudnak bontakozni a nagyobb népsűrűségű területeken, ahol az anonimitás gyakorlatilag alapvető.

Ez a körülmény megkönnyíti azoknak az embereknek a dolgát, akik ki akarnak használni másokat. Ott ugyanis sokkal kisebb az esélye, hogy lebuknak, vagy éppen elkapják őket. Ha pedig felforrósodik a lábuk alatt a talaj, egyszerűen továbbállnak, és alighanem bottal üthetik a nyomukat. 

Szóval a helyzet az, hogy minél nagyobb népsűrűségű helyen élsz, minél több emberrel veszed körül magadat és minél nagyobb számú lakással bíró épületben laksz, annál nagyobb az esély arra, hogy a te közvetlen szomszédjaid között is ott lapul egy pszichopata

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!