Mi köze van a kávéfogyasztásnak a cukorbetegséghez? Erre figyelj

Mi köze van a kávéfogyasztásnak a cukorbetegséghez? Erre figyelj

Címlap / Életmód / Mi köze van a kávéfogyasztásnak a cukorbetegséghez? Erre figyelj

Arról már sokat hallottunk, hogy az egészségtelen életmód és a különféle cukros ételek és italok rendszeres fogyasztása bizony hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Na de mi az, ami segíthet elkerülni? Egy új, a Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint alapvetően a kávéfogyasztás is hozzájárulhat ahhoz, hogy kisebb eséllyel jelentkezzen.

Jelentős eredményre jutottak a kutatók

Ez az új kutatás a kávéfogyasztás hatásait vizsgálta két meglehetősen nagy, több mint 150 ezer emberre kiterjedő populáción. A fő hangsúlyt a gyulladást jelző tényezőkre és a kávéfogyasztás közötti kapcsolatra helyezték.

A vizsgálat végére pedig arra a biztató eredményre jutottak, hogy a kávé a gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben: napi egy csésze kávé elfogyasztása nagyjából 4-6%-kal csökkentette az alanyoknál a betegség kialakulásának a kockázatát.

A gyulladás is számít

A kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti kapcsolatot korábban már több kutatás is vizsgálta, és hasonlóan biztató eredményekre jutottak. Arra is rávilágítottak, hogy napi egy csésze kávé elfogyasztása azoknál is alacsonyabb kockázatot eredményezett, akiknek a családi kórtörténetében már szerepeltek cukorbetegek.

Az új tanulmány viszont azt is kiemeli, hogy a kávé antioxidánsai képesek akár annyira is csökkenteni a gyulladást a szervezetben, hogy a különböző egészségi állapotú embereknél megakadályozza a cukorbetegség kialakulását.

De hogy jön ide egyáltalán a gyulladás? Nos, egyre több kutatás enged arra is következtetni, hogy a gyulladásnak nagy szerepe lehet abban, hogy valakinél kialakul-e 2-es típusú cukorbetegség. Ehhez viszont fontos megérteni azt is, hogy milyen gyulladásokról beszélhetünk. Míg ugyanis a sérülések vagy betegségek miatti rövid távú gyulladások normálisak, addig a krónikus, folyamatosan jelentkező gyulladás általában véve is hatással lehet az egészségünkre. Fokozhatja egyes betegségek kialakulásának esélyét, a 2-es típusú cukorbetegséget is beleértve.

Jokic/istockphoto.com

Így segít a rendszeres kávéfogyasztás a cukorbetegség megelőzésében

A kávé cukorbetegség elleni ereje, ahogy arról már korábban is szó volt, a benne található antioxidánsokban rejlik. A kávé ugyanis számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük klorogénsavakat és lignánokat, amelyeknek bizonyítottan antioxidáns hatásúak. Ezek képesek csökkenteni a gyulladást, illetve az oxidatív stresszt, amely szintén hajlamosíthat a cukorbetegségre.

Arról azonban még egy finom csésze kávé elfogyasztása közben sem érdemes megfeledkeznünk, hogy ez a hatás még jobban érvényesülhet, ha alapvetően is egészséges életmódot folytatunk, a kiegyensúlyozott táplálkozást és a rendszeres aktív testmozgást is beleértve.

Nem mindegy, mekkora mennyiségben és hogyan iszod

Mielőtt meginnád a következő csésze kávédat, fontos azt is tudnod, hogy ezek a jótékony hatások nem mindenhogyan érvényesülnek. Azt például mindig tartsd szem előtt, hogy egy átlagos ember számára napi 400 milligramm koffein bevitele az a maximum, ami még normális – ez nagyjából két csésze kávénak felel meg. Vagyis az egész napos kávézás aligha jó ötlet, késő délutántól pedig a jobb alvás érdekében egyébként is érdemes hanyagolnod.

De az is számít, hogyan iszod. A kávé ugyanis addig egészséges igazán a mértékletes fogyasztása mellett, amíg nem magas a kalória- és cukortartalma. Vagyis ha cukorral édesíted, esetleg a tetejére ízesített tejszínhab kerül, máris kevésbé jó választás az egészséged megőrzése szempontjából. Így ha igazán élvezni szeretnéd a hatásait, akkor ezek nélkül érdemes innod. Ami pedig a kávé típusát illeti, a kutatók szerint a szűrt kávé vagy az eszpresszó lehet a legideálisabb választás a szervezetünknek.

Forrás: eatthis.com

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!