Tedd ezt, és nyárra ragyogó mosolyod lesz – dr. Rubányi Dóra fogorvos válaszol

Tedd ezt, és nyárra ragyogó mosolyod lesz – dr. Rubányi Dóra fogorvos válaszol

Címlap / Életmód / Egészség / Tedd ezt, és nyárra ragyogó mosolyod lesz – dr. Rubányi Dóra fogorvos válaszol

Ha arról van szó, hogyan készülünk testileg a nyárra, a legtöbben automatikusan arra gondolunk, hogy megpróbálunk többet mozogni vagy jobban odafigyelni az étrendünkre, főként az áhított bikinialak érdekében.

De talán ennél is jobb cél, ha elhatározzuk, hogy nyárra ragyogó mosolyunk lesz, hiszen a fogaink egészségére egyébként is folyamatosan kellene ügyelnünk. De hogy pontosan mi mindenre figyeljünk, abban már dr. Rubányi Dóra fogorvos, fogpótlástan rezidens segít eligazodni. 

A szakértő

dr. Rubányi Dóra
fogorvos

Fotó: @dr.rubanyidora

Dr. Rubányi Dóra 2022-ben végzett a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. Két magánrendelőben dolgozik jelenleg. Egyik szülei rendelője a Rubinlay Fogászati Központ, a másik rendelő pedig az Intellident Fogorvosi Rendelő, ahol rezidensképzését is tölti. Mindkettő rendelőben csapatként dolgoznak együtt, hogy a lehető legmagasabb szakmai tudással kezeljék pácienseiket. Gyermekkora óta az volt az álma, hogy embereken segítsen. 

„A legjobb érzés, hogy gyógyíthatok, hiszen a pácienseim nemcsak a szép mosolyukat kapják vissza kezeléseim során, hanem az önbizalmukat is. Amikor a betegeim elégedetten hagyják el a rendelőt és félelem nélkül térnek vissza hozzám, akkor tudom, hogy jól választottam hivatást” – mondja dr. Rubányi Dóra. Ha tehát tényleg elhatározod, hogy ragyogó mosolyt szeretnél nyárra, a doktornő tanácsaival egész biztos sokkal könnyebb dolgod lehet.

Alapvetően naponta hányszor és hogyan érdemes fogat mosnunk?

Naponta legalább kétszer, reggel és este kell fogat mosni. Kézi vagy elektromos fogkefével. Fontos, hogy puha sörtéjű és kis fejű legyen. A fogak és az íny határán tartva mossuk meg először körkörös mozdulatokkal a fogakat, majd haladjunk a rágófelszín felé.

Mennyire fontos a fogselyem és a szájvíz használata?

Fogselyem használata helyett, ajánlom inkább a fogköztisztító keféket, melynek méreteit a páciensek fogorvosa vagy dentálhigiénikusa pontosan be tud mérni a rendelőben. A szájvizek esetében is érdemes kikérni a fogorvos tanácsát, melyiket ajánlott használni, hiszen léteznek terápiás és mindennap használatos szájvizek is. Azért fontos ezeknek az eszközöknek a használata, mert a lepedék 30%-a fogközökben helyezkedik el, melyet nem tudunk fogkefével eltávolítani. 

Yuri_Arcurs/istockphoto.com

Vannak olyan ételek és italok, amelyeknek a fogyasztását érdemes mérsékelnünk azért, hogy ne színezzék el a fogakat?

Számos olyan étel és ital van, melyek színező hatással vannak a fogainkra. Ilyen például a: kóla, curry, fekete tea, kávé, vörösbor, pirospaprika, áfonya… és még sorolhatnám. Amennyiben ilyen ételt vagy italt fogyasztunk, mossunk fogat közvetlenül utána. Savas ételek, italok után figyeljünk arra, hogy fél óránál hamarabb ne mossunk fogat, mert a fog külső rétege felpuhulhat.

Hogyan hathat a dohányzás a fogaink egészségére?

A fogak elszíneződése mellett kiemelt hangsúlyt kell fordítanunk a dohányzás okozta szájnyálkahártya elváltozásokra. Az egész szervezetre káros hatással van a dohányzás, így például a fogágyra is. Ínygyulladást és fogágybetegséget okoz, melyek komplex fogorvosi ellátást igényelnek. Fontos célunk minden esetben a dohányzásról való leszoktatás, pácienseink meggyőzése, hogy minél előbb felhagyjanak ezzel a káros szenvedéllyel.

Általában véve mennyi időnként ajánlott részt vennünk egy fogászati szűrővizsgálaton?

Félévente mindenképpen látogassunk el fogorvoshoz, mert nemcsak a professzionális szájhigiénés kezelés (fogkőeltávolítás és homokfújás) szükséges, hanem a teljes onkológiai szűrés, góckutatás és a szuvas fogak ellátása is.

skynesher/istockphoto.com

Mit nyerhetünk egy fogkő-eltávolítással és tisztítással?

Tiszta és egészséges ínyt és fogakat. A fogakon megtapadó lepedék 72 óra elteltével fogkővé alakul, ha nem távolítjuk el azt megfelelően. A fogkő első lépésben ínygyulladást, majd fogágybetegséget okozhat. Azokon a területeken, ahol fogkő borítja a fogakat, nem tudjuk őket tisztítani, így fogszuvasodás kialakulásához is vezethet. 

Mikor lehet érdemes elgondolkoznunk a fogfehérítésen? 

Amennyiben nem vagyunk elégedettek természetes vagy elszíneződött fogaink színével, akkor ajánlott a rendelői professzionális fogfehérítés, mely nagyjából 2,5 órát vesz igénybe. Fontos megjegyeznem, hogy ezt a szolgáltatást minden esetben megelőzi egy szűrővizsgálat és fogkőeltávolítás homokfújással, hiszen csak egészséges, szuvasodásmentes, letisztított fogakkal lehet igénybe venni. 

Mit tanácsolnál azoknak, akik korábbi rossz élmények miatt félnek fogorvoshoz fordulni?

Általában a pácienseim egymásnak adják át az elérhetőségemet, hiszen egy elégedett páciens küldi a következőt. Számomra nagyon fontos az empátia, a nyugodt környezet és a minőségi munka. Amennyiben új fogorvosnál járnak, ajánlom, hogy első alkalommal menjenek el csak egy konzultációra, ismerjék meg a rendelőt, a fogorvost, az asszisztenseket. A kezelések minden lépéséről kérjenek megfelelő felvilágosítást és tájékoztatást. Az én egyik elsődleges célom is az fogorvosként, hogy eloszlassam pácienseim korábbi félelmeit.

Nyitókép: JohanJK/istockphoto.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!