A testünk gyűlöli a stresszt. Legyen az mentális vagy fizikai stressz, szervezetünkben felborul az egyensúly, amely hatására hosszú távon gyengül az immunrendszerünk, beszűkül a gondolkodásunk, elménk képes leblokkolni.
3/8 Avokádó és áfonya
Az avokádó tömegének 20-25 százaléka zsír, amelynek több mint fele egyszeresen telítetlen. Egy félbevágott közepes méretű avokádó gazdagabb káliumban, mint egy egész banán, a benne található nátrium szintje pedig alacsonyabb. Kutatások azt mutatták, hogy ha energiánk 5 százalékát egyszeresen telítetlen zsírból nyernénk, és nem a húsokból, vajból vagy sajtból ismert telített zsírokból, akár harmadára is csökkenthetne a szívroham esélye. Továbbá K-vitamin és folate tartalma csökkenti a stroke kockázatát, erősíti a kognitív képességek fenntartását és a memória szinten tartását.
Galluszsav tartalma miatt az áfonya különösen hatásos a stressz okozta agyi bántalmak, az Alzheimer-kór és az öregkori elbutulás megelőzésére. A legújabb kutatási eredmények alapján az áfonya valóban megérdemli jó hírnevét: mindössze egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz, mint amennyi 5 adag sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben. A méretében kicsi gyümölcs ráadásul hatalmas tápértékkel bír. Két fő étkezés között nassolgatva szinten tartja a figyelmet és a koncentrációt.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!