A testünk gyűlöli a stresszt. Legyen az mentális vagy fizikai stressz, szervezetünkben felborul az egyensúly, amely hatására hosszú távon gyengül az immunrendszerünk, beszűkül a gondolkodásunk, elménk képes leblokkolni.
2/8 A rágás és a rágózás is segíthet
Azoknál az idős embereknél, akiknél rágási nehézségek jelentkeznek a kemény ételek fogyasztása során, ezért inkább kevesebbet rágnak, szignifikánsan magasabb a kognitív funkciók romlásának kockázata. A rágás tehát egy olyan agyserkentő tevékenység, amely pozitív hatással van a koncentrációra, a memóriára. Ajánlott ezért a zöldségeket nyersen és nem főzve, esetleg turmixolva vagy reszelve fogyasztani.
A közelmúltban tudományos kutatások is alátámasztották az elméletet. Egy brit folyóiratban publikált felmérés eredményei azt mutatták, hogy egy 30 perces monoton hallási feladat elvégzésében jobban teljesítettek azok, akik rágózhattak közben. A rágózók reakcióideje kisebb volt, és pontosabb válaszokat adtak. Így bár sok helyzetben illetlenségnek számít, de például autóvezetés közben kifejezetten hasznos lehet, a rágógumizunk.
Táplálkozásunkkal is sokat tehetünk azért, hogy szervezetünk egyensúlyban maradjon, szerveink, köztük az egyik legfontosabb: agyunk megfelelően működjön. Vannak ételek, melyek különösen jó hatással vannak az agyműködésre. Olyan antioxidásokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, melyeket e központi szervünk használ fel annak érdekében, hogy koncentrációnk és emlékező képességünk a lehető legtökéletesebb maradjon hosszú távon.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!