Arcüreggyulladás ellen: természetes gyógymódok

Arcüreggyulladás ellen: természetes gyógymódok

Címlap / Életmód / Egészség / Arcüreggyulladás ellen: természetes gyógymódok

Allergia vagy megfázás esetén sajnos gyakori tünet, hogy fájdalom és nyomásérzet kínoz az arcüregedben. Összegyűjtöttük, milyen otthoni módszerekkel tehetsz ellene a szakszerű orvosi kezelés mellett, valamint eláruljuk, anatómiailag mi az oka a kellemetlen jelenségnek.

Gőz

A párás levegő belélegzése közismerten enyhíti a megfázásos, illetve influenzás panaszokat. A száraz légtér ezzel szemben irritálja az arcüreg és az orr nyálkahártyáját, valamint hozzájárul a kellemetlen dugulás kialakulásához. A panaszok enyhítéséhez célszerű naponta 2-4 alkalommal gőzölnöd.
A módszer nem igényel külön készüléket: elég, ha forró vizet folyatsz zárt fürdőszobaajtó mellett, s a helyiségben üldögélsz néhány percet. Persze, gőzölgő vizet tartalmazó edény fölé hajolni is tökéletes, ilyenkor a hatást különböző gyógynövényekkel (például kamilla) és illóolajokkal tetézheted.

Dohányzásmentes környezet

Az erős tisztítószerek, festékek, hajformázó termékek és parfümök mellett a cigaretta az, ami a legtöbb arcüreg-irritációs tünetet okozza. Amennyiben ilyen jellegű megbetegedéssel küzdesz, még passzív dohányzásnak sem szabad kitenni magad: kérd meg a családtagjaidat, barátaidat és kollégáidat, hogy a jelenlétedben, illetve az otthonodban semmiképpen se cigarettázzanak!
Ha a füst már beette magát a kárpitokba, rengetegféle természetes tisztítószer közül választhatsz, amelyek kíméletesen távolítják el az ezzel járó szagokat és vegyi anyagokat.

Vízivás

A fokozott folyadékfogyasztás hozzájárul az arcüregben felhalmozódott váladék hígulásához. A szénsavmentes ásványvíz, valamint a szűrt csapvíz mellett érdemes gőzölgő – de nem égetően forró! – teát is magadhoz venned.
A koffeint ne vidd túlzásba, kávéból érd be napi egy csészével, az alkoholt pedig lehetőség szerint kerüld el. Ez a két anyag ugyanis vízhajtó hatású, ami azt is jelenti, hogy az arcüreg nyálkahártyája megduzzadhat tőlük. Napi másfél liter folyadéknál sose érd be kevesebbel!

Orrirrigáció

A hüvelyirrigáció, vagy más néven hüvelyöblítés módszeréről biztosan hallottál már. Nos, a dolgot gyakorlatilag bármelyik testnyílással el lehet játszani, így nem meglepő, hogy az orral is.

A lényeg, hogy egy enyhe, steril sóoldatot kell az orrlyukakba fecskendezni a váladék fellazításához, ezáltal a dugulás megszüntetéséhez.
A művelethez hajolj a mosdó fölé, fecskendezd a folyadékot az egyik orrlyukba, hagyd, hogy végigáramoljon, ahol kell, aztán pedig kifelé a másik orrlyukon. A szádat nyitva kell tartanod közben. A szükséges eszközöket gyógyszertárban szerezheted be.

Az arcüreg anatómiája

Az arcod almácskája, az orrod, a homlokod és a szemöldököd mögött található „légzsákok” a légzésért felelős szervrendszer fontos részei. A járatok helyenként szűkösek, ezért gyulladás nyomán felhalmozódó váladékmennyiség esetén könnyen eldugulhatnak.
Az egészséges arcüreg belsejét vékony nyálkaréteg borítja, mely csapdába ejti a piszkot, a kórokozókat és a levegőből érkező egyéb részecskéket. Ideális esetben csillószerű szőröcskék segítenek a nyálka fellazításában, amely így a torkodon keresztül a gyomrodba távozhat. (Gusztusosan hangzik, ugye? Hát így vagyunk kitalálva.)

Mi okoz bajt?

Arcüregfájdalmat és –nyomást akkor tapasztalhatsz, ha az orr-, illetve arcüreg-nyálkahártya megduzzad és begyullad, ezáltal akadályozódik a váladék megfelelő lefolyása.
A hőmérséklet-változás, az allergia, a dohányzás és a megfázás önmagában is éppen elegendő okkal szolgál a problémára. Tehát minden, ami a nyálkahártya megvastagodását, valamint a csillók mozgását akadályozza, arcüregbajt eredményezhet.

Kerüld a légúti allergéneket!

Az orron keresztül bejutó allergének akár azonnal az arcüreg-nyálkahártya megvastagodását idézhetik elő, így fájdalomhoz, nyomásérzethez és jelentős váladékmennyiséghez vezethetnek. Az állatszőr, a házi poratka és a pollenek egészen biztosan az orron keresztül „támadó” allergének kategóriájába tartoznak, tehát ha tudod, hogy érzékeny vagy rájuk, mindenképpen kerüld el őket!
Tisztázatlan eredetű panaszok esetén pedig érdemes elmenned egy allergiatesztre. Ha több mint 3 napon keresztül arcüregfájdalmat vagy –nyomást érzel, fordulj orvoshoz! A kezeletlen gyulladás sajnos súlyos szövődményekkel járhat, amelyeknél már rég nem egyszerű megfázásról lesz szó.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást