Aquaholizmus: így hat a szervezetedre, ha túl sok vizet iszol

Aquaholizmus: így hat a szervezetedre, ha túl sok vizet iszol

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Aquaholizmus: így hat a szervezetedre, ha túl sok vizet iszol

Eddig a csapból is az folyt, hogy az egészséged és a jó közérzeted megőrzéséhez minél több vizet kell innod. Sokan azonban átestek a ló túloldalára, így a szakértők kénytelenek figyelmeztetni a mértéktelen kortyolás hátrányaira is. Ha a következő tüneteket tapasztalod, Mark Whiteley professzor szerint érdemes a nyakalást egy picit visszafognod!

Túlzott izzadás

Whiteley professzor a hiperhidrózis – tehát a túlzott izzadást jelölő kórkép – kutatójaként meg van győződve afelől, hogy sok páciensénél a korlátlan vízivás vezetett a baj kialakulásához.

Néhányuknál olyan súlyos formában jelentkezett a probléma, hogy el kellett távolítani a hónalji verejtékmirigyeiket. (Ez azonban már tényleg extrém eset.)

„Mindig az az első dolgom, hogy megkérdezem a betegeimtől, mennyit isznak. Akár ördögi körbe is kerülhetnek, hiszen még több víz kerül a szervezetükbe az elveszített folyadékmennyiség pótlására.

Márpedig a test pont a feleslegtől szeretne megszabadulni a verejtékezéssel. Rengeteg embernél javul a helyzet, amint kevesebbet iszik nap közben” – magyarázza a szakember.

Álmatlanság

A túlzott vízfogyasztás – főleg, ha a nap végére esik – megszakíthatja a természetes alvásciklust.

„Amikor elalszunk, agyunk úgynevezett antidiuretikus, tehát vízhajtást gátló hormont termel a vesefunkciók lelassítására, illetve az éjszakai vizelési kényszer megakadályozására.

Ha viszont lefekvés előtt megiszunk két-három pohár vizet, a szervezetbe kerülő folyadék felülírja ennek a hormonnak a parancsát, megtölti a húgyhólyagot, és kénytelenek vagyunk felébredni, hogy kimenjünk a vécére” – fejti ki Dr. Whiteley, aki szerint ágyba kerülés előtt két-három órával már nem érdemes inni.

Az ilyenkor vett meleg fürdő pedig segít, hogy verejtékezés útján kiürüljön a felesleg a szervezetből.

Vízmérgezés

Nem vicc, ez a kórkép tényleg létezik! 2008-ban a 40 esztendős Jacqueline Henson emiatt vesztette életét: elképesztő mértékű vízfogyasztással akarta kiegészíteni a spártai fogyókúrát, amit éppen folytatott.

Néhány óra alatt négy liter csúszott le neki, valószínűleg az éhségérzetet szerette volna vele kompenzálni.

Dr. Whiteley más eseteket is említ, amikor a túlzott vízfogyasztás halálos következményekkel járt, pláne kiszáradt sportolóknál.

Fontos tudnod, hogy itt sohasem néhány pohárnyi vízről van szó, hanem több liternyi mennyiségről, ami felborítja a test kényes elektrolit-egyensúlyát.

Ha ugyanis túl sokat iszol rövid időn belől, a vesék képtelenek kiválasztani a felesleget, felhígul a vér, és leesik a létfontosságú ásványi sók aránya.

Márpedig ez súlyos következményekkel jár a vörösvérsejtek működésére nézve, s velük együtt az oxigénellátásra.

Mennyit kell inni naponta?

Az orvosok, a dietetikusok és a személyi edzők egyetértenek abban, hogy az emberi testnek naponta legalább kétliternyi vízre van szüksége.

A legújabb brit ajánlás szerint azonban nőknél a napi ajánlott folyadékbevitel – amibe nemcsak a víz tartozik bele, hanem például a leves, a kávé és a szilárd ételek nedvességtartalma is – ennél kevesebb: 1,6 liter.


Ezért érdemes: 7 csoda, amit a víz művel a testeddel


Ez a mennyiség azonban az egyéni jellemzőknek és a szervezetet érő terhelés mértékének megfelelően változhat.

A testépítők például húsz testsúlykilogrammonként egy litert szoktak meginni, ami 80 kg esetén ugyebár 4 liter, ám általánosságban elmondható, hogy a rendszeresen sportolóknak is kell valamennyi plusz az alap mennyiséghez képest.

Honnan tudhatod, hogy eleget iszol?

Az imént már említettük, hogy a mozgás növeli a folyadékszükségletet, ami egyébként csekély mértékben a szellemi igénybevételre is igaz lehet.

Az időjárási és a földrajzi körülmények – úgymint az éghajlat és a tengerszint feletti magasság – ugyancsak módosítják az értéket.

Nem kell azonban túlgondolnod ezt az egészet: figyeld a tested jelzéseit, és igyál, ha szomjas vagy! Ennyi az egész.

Mindig legyen nálad szénsavmentes ásványvíz, vizeletürítéskor pedig ne restellj egy pillantást vetni a vécécsészére, hiszen a sötét végtermék folyadékhiányról árulkodik, míg szinte teljesen átlátszó esetén érdemes az ivást egy kicsit visszafogni.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást