Áprilisi szuperzöldség: A spenót (receptekkel)

Áprilisi szuperzöldség: A spenót (receptekkel)

Címlap / Életmód / Receptek / Áprilisi szuperzöldség: A spenót (receptekkel)

Szerencsére a tavasz beköszöntével egyre több helyen tudunk már akár frissen is beszerezni spenótot, így csupa finom ételt varázsolhatunk az asztalra a segítségével. Nem kell megragadni az egyébként szuperfinom spenótfőzeléknél, hiszen most megmutatjuk, mennyire sokszínű és izgalmas ez a zöldség, és talán mindenkinek meghozzuk egy kicsit a kedvét hozzá. Íme a receptek!

Mitől is olyan szuper?

A Perzsiából származó, Európában pedig először Spanyolországban népszerűvé váló spenótot, vagy más néven parajt régen leggyakrabban az ünnepi lakomákra készített leves vagy egytálétel formájában fogyasztották. Itthon a 19. századtól van jelen, de igazi sikerét Popeye-nek köszönheti, aki sok ezer gyerekekkel szerettette meg ezt az elsőre furcsának tűnő zöldséget. Ennél jobb dolog talán nem is történhetett volna a spenóttal, hiszen mindenkinek kötelezően lenne fogyasztania, annyira egészséges.

Tele van kalciummal, magnéziummal, valamint A-, C-, E- és Kvitaminokkal. Mivel természetes rostforrás, így szuper méregtelenítő hatása van, azaz bármilyen diéta vagy méregtelenítő kúra hatékony hozzávalója lehet. A benne található oxálsav miatt megköti a szervezetben a vasat és a kalciumot, ezen felül pedig kálium, foszfor és B6-vitamin is található benne.

Ezek után már biztos rohansz is a piacra, hogy beszerezz belőle egy friss, zsenge példányt, amit nem csodálunk! 🙂 Amikor dolgozol vele, a szárait vágd le, mosd át alaposan és ne áztasd sokáig, hogy az értékes anyagok ne ázzanak ki belőle!

Zöld pestós-spenótos sült tészta

Én még mindig úgy tartom, hogy ha valamire sajtot reszelsz és beteszed a sütőbe, abból rossz nem sülhet ki. Főleg akkor nem, ha olyan friss zöldeket használsz fel hozzá, mint a bazsalikom, a kelkáposzta és a spenót. Egy párperces étel, amit biztosan imádni fogsz!

Hozzávalók:

• 50 dkg tészta,
• 30 dkg friss spenót,
• 30 dkg kelkáposzta,
• 30 dkg friss bazsalikomlevél,
• 3-4 gerezd fokhagyma,
• 15 dkg mag vegyesen (pisztácia, kesudió, fenyőmag, mogyoró – azaz bármi, amit otthon találsz),
• 1 dl olívaolaj,
• 1 citrom leve,
• 15 dkg parmezán,
• 1 dl tejszín,
• só, bors.

 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, majd egy nagy edényben tegyél fel vizet a tésztának. Amíg a víz melegszik, tedd egy robotgépbe a feldarabolt spenótot, kelkáposztát, bazsalikomot, a meghámozott fokhagymákat, a kicsit megpirított magvakat, az olívaolajat, a fűszereket, a citrom levét, valamint a lereszelt parmezán felét. Addig turmixold, amíg szószos nem lesz.

Közben már biztosan felforrt a víz, tedd bele a tésztát – én fusillit vagy pennét szoktam használni –. Ha a szósz egy kicsit sűrű, akkor a főzővízből tegyél egy pár kanállal a krémhez, így nem kell annyi olajat használnod, és egy kicsit lágyabb lesz az állaga. Ha ez megvan, keverd össze a leszűrt tésztával, majd tedd egy közepes hőálló edénybe, öntsd rá a tejszínt, reszeld rá a sajtot és mehet is a sütőbe körülbelül 15-20 percre.

Tipp: Ha egy igazi főételt szeretnél készíteni, akkor a tészta mellé vékony szeletekre vágott, kicsit megpirított csirkét is tehetsz.

Mandarinos-spenótos teriyaki saláta

Ha már saláta, akkor legyen igazán friss, zsenge és ütős. Ha te is egy ilyen vacsira vágysz, akkor nagyjából 10 percet kell eltöltened hozzá a konyhában, utána már fogyaszthatod is ezt a szuper tavaszi ételt. Szerintünk biztosan imádni fogod!

Hozzávalók:

• 200 g tészta (masni vagy fusilli),
• 50 dkg friss spenót,
• 15 dkg aszalt vörösáfonya,
• 15 dkg kesudió vagy fenyőmag,
• 200 g mandarin (friss vagy konzerv),
• koriander.

A szószhoz:

• 1 dl teriyaki szósz,
• 1 dl rizsecet vagy almaecet,
• 1 gerezd fokhagyma,
• 1 kiskanál cukor,
• 1 dl olívaolaj,
• só, bors.

 

Elkészítés:

Forrásban lévő sós vízben főzd meg a tésztát, majd ha elkészült, öntsd le róla a főzővizet és tedd félre hűlni.

Ezalatt elkészítheted a szószt: öntsd egy mixer edénybe – vagy egy zárható műanyag flakonba – a hozzávalókat, azaz a teriyaki szószt, a rizs- vagy almaecetet, az összenyomott fokhagymát, a cukrot, az olívaolajat és a fűszereket, majd jól rázd össze.

Ha megvagy, nincs más dolgod, mint egy nagy tálban összekeverni a spenótleveleket, a magokat, a gyümölcsöket és a tésztát, majd tálalás előtt nyakon önteni ezzel a szuper szósszal.

Répás-spenótos kölestorta

Nem a leggyorsabb ételek közé tartozik, de ha hétvégén van egy kis időd, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a köleses finomságot. A spenót csak a non plus ultra, ízléstől és kreativitástól függően bármi kerülhet bele!

Hozzávalók:

  • 20 dkg köles,
  • 3 evőkanál olívaolaj,
  • 1 salottahagyma,
  • 80 dkg friss spenót,
  • 2 sárgarépa,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 2 kiskanál sárga curry paszta,
  • 1 dl natúr joghurt,
  • 1 tojás,
  • 2 evőkanál friss koriander.

Elkészítés:

Egy lábasban kezdd el párolni a kölest körülbelül két bögrényi vízzel és egy kis sóval, közepes lángon. Pár perc után tedd takarékra, fedd le és hagyd, hogy beszívja a vizet. Ehhez körülbelül 15-20 perc kell neki, majd hagyd állni további 10 percig.

Egy másik lábasban hevítsd fel az olívaolajat, add hozzá a hagymát, majd párold néhány percig. Ehhez jöhet a kis darabokra vágott sárgarépa és a friss spenótlevelek, majd egy-két perc után az összezúzott fokhagyma, a curry paszta és a fűszerek. Ha megvagy, akkor tedd át egy nagyobb tálba az egészet, add hozzá a kölest, majd a joghurtot, a tojást és a koriandert.

Ha minden jól összekeveredett, akkor egy sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztasd fel a kis tortácskákat (formázz golyókat, majd egy kicsit lapítsd őket szét), majd ha elfogyott az alapanyag, akkor tedd a hűtőbe körülbelül 30 percre. Ha letelt a hűtési idő, akkor egy kis olívaolajon pirítsd meg őket, mindkét oldalon körülbelül 5-5 percig – a színe árulkodni fog arról, mikor van készen.

Tipp: Készíthetsz hozzá egy joghurtos, zöld fűszeres mártogatóst, istenien finom!

Mogyoróvajas tavaszi tekercsek

A tavaszi tekercs egy könnyen variálható, gyorsan elkészíthető étel, csak a szoros tekercselést kell egy kicsit begyakorolni hozzá. Mivel én imádom a tengeri herkentyűket, általában felturbózom egy kicsit a zöldséges verziókat, de a vega tekercsek is nagyon finomak!

Hozzávalók:

• Rizspapír a tekercseléshez,
• 10 dkg friss spenót,
• 10 dkg kukorica (konzerv vagy főtt),
• 1 sárgarépa,
• 1 kisebb uborka,
• 1 kaliforniai paprika,
• 10 dkg lilakáposzta.

A szószhoz:

• 1 dl (néhány evőkanál) mogyoróvaj,
• 2 kiskanál friss gyömbér,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 1 evőkanál szójaszósz,
• 1 evőkanál szezámolaj,
• chili.

Elkészítés:

Vágd vékony csíkokra a zöldségeket, a rizspapírt pedig a csomagoláson található utasításoknak megfelelően áztasd be. A szószhoz keverd össze a hozzávalókat: a mogyoróvajat, a lereszelt gyömbért, az összezúzott fokhagymát, a szójaszószt, a szezámolajat és egy kis chili pelyhet. Elsőre elég sűrű, krémszerű állaga lesz, amit langyos vízzel tudsz hígítani.

Ha kész a szósz, megvannak a rizspapírok és a felvágott zöldségek, akkor jöhet a tekercsek összeállítása. Tedd a rizspapírt egy vágódeszkára, helyezd a zöldségeket az alsó egyharmadára, és kezdd el feltekerni. A felénél hajtsd be a széleket, majd jó szorosan tekerd tovább. Tálalásnál vágd őket félbe, és a mogyoróvajas mártogatóssal tálald.

Tipp: A tölteléket ízlés szerint variálhatod, a zöldségek mellé kerülhet bele rák, hal vagy akár hús is!

Piros-fehér-zöld saláta

Nem kell, hogy a saláta unalmas legyen, főleg, hogy itt a tavasz, és mindenből használhatsz friss, zsenge hozzávalókat, mint például a spenót, az eper vagy a rebarbara! Próbáld ki ezt a pofonegyszerű salátát, hidd el, imádni fogod!

Hozzávalók:

  • 1 kg friss spenót,
  • 20 dkg friss eper,
  • 1 avokádó,
  • 10 dkg kecskesajt,
  • 10 dkg pirított fenyőmag,
  • kesudió vagy pisztácia.

A vinaigrette-hez:

  • 20 dkg rebarbara,
  • 1 fej mogyoróhagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál borecet,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 kiskanál mustár,
  • 1 kiskanál friss gyömbér,
  • 2 evőkanál napraforgóolaj,
  • só.

Elkészítés:

A szósz hozzávalóit tedd egy robotgépbe, és mixeld őket addig, amíg az egész lágy állagú nem lesz.

Pirítsd meg a magokat, majd rakd őket félre hűlni.

Tedd egy nagy tálba a megmosott, friss spenótleveleket, majd öntsd rá a vinaigrette-et. Ehhez jöhet a kis darabokra vágott avokádó és rebarbara, a negyedekre vágott eper, a pirított magvak, majd a tetejére a kézzel összemorzsolt kecskesajt. Készen is van!

Tonhalas-spenótos-citromos rizs

Ha szereted a halételeket, ez egy igazán finom diétás vacsora lehet számodra. A friss spenóttól és a citromtól nagyon friss és üde lesz, az elkészítése pedig nemcsak gyors, de nagyon egyszerű is!

Hozzávalók:

  • 4 dl csirke alaplé,
  • 15 dkg rizs,
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • 1 kiskanál vöröshagymakrém,
  • 30 dkg tonhalkonzerv,
  • citrom,
  • 40 dkg friss spenót,
  • só, bors.

Elkészítés:

Egy közepes edényben tedd fel a rizst főni a csirke alaplével, a fokhagymával, a vöröshagymakrémmel és egy kis sóval, borssal. Közepes lángon főzd, néha kevergesd meg, amikor pedig elkészült, add hozzá a tonhalat, a spenótot, a citrom levét és a sót.

Főzd további 5 percig és készen is vagy!

Zsenge tavaszi zöld leves

Imádom a krémes, zsenge leveseket, ez pedig egyszerűen vibrál, annyira tavaszi és annyira zöld! Próbáld ki, nem fogsz benne csalódni!

Hozzávalók:

• 3 evőkanál vaj,
• 6 gerezd fokhagyma,
• 20 dkg kelkáposzta (helyettesíthető brokkolival vagy avokádóval),
• 2 póréhagyma,
• 80 dkg friss spenót,
• 2,5 dl alaplé,
• rizsecet,
• só, bors.

Elkészítés:

Egy nagy lábasban hevítsd fel a vajat, majd add hozzá az összezúzott fokhagymát, és egy-két perc elteltével a felvágott póréhagymát is. Vigyázz, ne barnuljon meg a hagyma, mert akkor keserű lesz!

Ehhez jöhet a kis darabokra vágott kel (vagy brokkoli), majd az alaplé, amit közepes lángon forralj körülbelül 10 percig. Ha ez megvan, add hozzá a spenótleveleket, majd a fűszereket. Egy kézi mixer segítségével pürésítsd a levest, és ha kell, még fűszerezd.

Tavaszi zöld smoothie

Eleinte furcsának tartottam, hogy ezekbe a csodálatos, friss smoothie-kba zöldségek is kerülhetnek. Kelkáposzta, lilakáposzta vagy akár spenót? Naná! 🙂 Ehhez a szuper tavaszi italhoz csak a spenót kell, de bármi helyettesíthető belőle, így ne ijedj meg, ha épp nincs otthon avokádó vagy ananász. Tedd bele helyette azt, ami van, legyen az akár narancs, kivi vagy bármilyen gyümölcs, amit szeretsz.

Hozzávalók:

  • 20 dkg friss spenót,
  • 10 dkg ananász,
  • 1 banán,
  • fél avokádó,
  • 1 dl friss narancslé,
  • 1 dl görög joghurt,
  • 1 kanál friss gyömbér,
  • 1 evőkanál méz,
  • 1 evőkanál citromlé.

Elkészítés:

Az elkészítés pofonegyszerű: készítsd elő az összes hozzávalót, tedd őket egy turmixgépbe, majd turmixold össze, és már fogyaszthatod is!

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!