Így apasztja a stressz a születésünkkor kapott életenergiát

Így apasztja a stressz a születésünkkor kapott életenergiát

Címlap / Életmód / Egészség / Így apasztja a stressz a születésünkkor kapott életenergiát

Mindenkinek nagy mennyiségű életenergia áll rendelkezésére, amikor megszületik. Ha jól gazdálkodunk vele, akkor a szervezetünk egészségesen működik. A stressz azonban ezt gátolja. Cikkünkben leírjuk, miért és hogyan.

Az életenergia

Születésünkkor nagy mennyiségű életenergiát kapunk, amely minden tápanyagfelvételkor megújul azáltal, hogy szervezetünk a tápanyagokat beépíti és átalakítja.

Ha megtanulunk a táplálékenergiával bánni, vagyis az anyagcserénkre pozitívan hatni, akkor az életenergiánk megfelelő szinten marad.


A koplalás nem elég! 7 dolog, ami nélkül nem indul be a fogyás


Amikor a létünkhöz minden szükséges tápanyag rendelkezésünkre áll, akkor az anyagcserénknek nem kell energiarabló tevékenységeket végeznie, és egészségesek leszünk.

Ha azonban a tápanyagbevitelben nem alkalmazzuk a tudatosságot, a szervezetünk évek vagy évtizedek múlva már hiányt fog jelezni

A modern élet

Sokan küzdöttünk már olyan problémával, ami a túlfeszített életvitelünkből következett. Túl sokat dolgoztunk, rendszertelenül étkeztünk, a kelleténél több zsiradékot és sót fogyasztottunk.

Emésztési zavaraink voltak, gátolt volt a koncentrációnk és a memóriánk, túlérzékenyek voltunk, függőséget éreztünk az alkohol vagy az édességek iránt, érzékenyek voltunk a fertőzésekre, és fizikailag rosszul teljesítettünk

Ebben a modern, felgyorsult világban sok stressz ér minket a betartandó határidők, a teljesítménykényszer, a zaj, a mérgező anyagok miatt.

Sokat eszünk, és közben épp a létfontosságú anyagokat vonjuk meg magunktól. Keveset mozgunk, rendszertelenül alszunk. 

Testmozgás-stressz

Az anyagcsere-stressz mellé még mozgási stressz is járul, ha valaki nem osztja be a testmozgást kisebb egységekre, hanem hetente egyszer komoly fizikai terhelésnek teszi ki magát, és a teljesítőképessége végső határáig elmegy.

Például futni indul, vagy ellátogat az edzőterembe és addig edz, amíg kimegy belőle az erő.

Aki az edzésben ilyen szokást követ, az más területeken is egyensúlyozik az egészség és a testi válságok közti határmezsgyén.

Szélsőséges a gondolkodásban, az érzelmekben, az életesemények megélésében.

Táplálkozás-stressz

Sokan vannak, akik nem reggeliznek, délben épp csak bekapnak valamit, este későn érnek haza, és akkor jól bevacsoráznak.

Amikor szervezetük már nyugalmi állapotba kerülhetne, túlterhelik. Anyagcseréjük működésében zavar keletkezk, mert szervezetüknek folyton ellenállást kell kifejtenie.

Alvásproblémáik vannak, mert a sok későn elfogyasztott étel „stresszhormonokat” szabadít fel a testükben.

Anyagcseréjük éjjel intenzív, amikor le kellene lassulnia. Az izomtónus, valamint a szív- és légzésfrekvencia megnő.

Gyűjtögetés és vadászat

Elődeink gyűjtögettek és vadásztak, ezért a növények közül elsősorban friss táplálékokat fogyasztottak: magvakat, gyökereket, vadon nőtt gabonát, hüvelyeseket és gyümölcsöt.

Ezekben a táplálékokban sok volt az élelmi rost, a vitaminok, az ásványi anyag és a nyomelem. 

Finomított termékeket nem vettek magukhoz. Ma sokkal többet fogyasztunk ezekből, valamint adalékanyagokból, aminek anyagcsere-zavarok a következményei.

Táplálékunkhoz könnyen hozzájutunk, csak el kell mennünk egy közeli bevásárlóhelyre, így ráadásul még keveset is mozgunk.

Belső ritmus

Van egy belső ritmusszabályozónk, amely 24 órás periódusra állít be minket. Csúcspontok és mélypontok követik egymást, ami a világosság és a sötétség váltakozásához is igazodik.

Napszakoktól függően változik a testhőmérsékletünk, szívünk és légzésünk. Amikor a káros életvitelünk miatt ritmusunk egyensúlya megbomlik, azt a szervezetünk megsínyli.

Testünk a stresszhelyzetekben megpróbálja fenntartani az egyensúlyt. Zavar keletkezhet a vérnyomás és a szív működésében, az éhség és a jóllakottság érzésében, csökkenhetnek a mélyalvási fázisok, depresszió alakulhat ki.

Ha a fokozott terhelés hosszabb ideig fennáll, akkor a szervezet már nem tud tovább alkalmazkodni, és megbetegedhet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást