Ezt tedd, ha csalódsz és a szakadék szélére kerülsz

Ezt tedd, ha csalódsz és a szakadék szélére kerülsz

Címlap / Életmód / Lélek / Ezt tedd, ha csalódsz és a szakadék szélére kerülsz

Érzelmileg kötődni ahhoz az emberhez, aki nagyon közel áll hozzánk a szívünkhöz, az egyik legszebb dolog az életben. Megosztjuk vele a mindennapokat, tervezzük a közös életünket, és azt hisszük, ez mindig így lesz. De valami elromlik, eltávolodunk egymástól, és csalódunk benne és a szerelem létezésében. Majd meg kell tanulnunk kezelni a fájdalmunkat és végleg elengednünk őt és a vele egybekötött életünket.

Hallgass a szeretteidre

Olyankor, amikor kínoz a fájdalom, mert elhagytak és véget ért egy fejezet, amihez ragaszkodtál, lesznek majd olyanok, akik vigasztalni próbálnak. Megosztják a saját szenvedésüket és tudják, hogy min mész keresztül, mert velük is megtörtént mindez.

Ha hadakozol ellene, mert azt gondolod a te fájdalmad erősebb és ők, hogyan is tudhatnák azt, hogy te a pokol bugyraiban érzed magad, csak hallgasd meg a tanácsaikat. Hagyd, hogy bíztató szavaikkal, szeretetükkel átsegítsenek ezen a nehéz korszakon. Az ő tapasztalatuk megerősíthet abban, hogy ezután a szenvedés után is van minőségi  élet.

A fájdalom elengedése
Xesai/istockphoto.com

Sírd ki magad

Azokban a napokban, míg végre eljut a tudatodig, hogy vége, egyedül maradtál és nem is tudod, mit csinálj, szomorkodj nyugodtan. Ha úgy érzed, hogy panaszkodni akarsz, add ki magadból. Beszélj arról, ami a legjobban bánt. Oszd meg a fájdalmadat barátaiddal, családtagjaiddal.

Természetes, hogy gyászolsz, hiszen veszteség ért, amit fel kell dolgoznod. És sírj, amennyi jól esik. Tedd, azért mert a felszabadít, és azért is mert, utána mindig nyugodtabb leszel. A sírás utáni sóhajjal engeded el a fájdalmaidat, lépésről lépésre, könnycseppről könnycseppre, és hidd el, egyre könnyebb lesz.

Az idő tényleg segít

A legfontosabb, hogy tudd, minden elmúlik. Ami most nehéznek tűnik, az idővel lassan eltűnik. Az az érzés, hogy megszakad a szíved, keresed a lelked darabjait, nem tart örökké. A szakadék szélén állva is fogadd el, hogy létezik még boldogabb élet. Ne kapaszkodj görcsösen a múltadba, és ne keresd azt sem, hogy mi lesz a jövőben.

Hogy meddig tart az elengedés, a fájdalom leküzdése, még senki sem tudta megjósolni. Lehet, hogy napok alatt túl leszel rajta, de eltarthat hetekig, és akár hónapokig is.

Nincs rá gyógyszer, amivel sürgetheted, hogy hamarabb meggyógyulj. Klisének tűnik a kijelentés, de az idő tényleg segít, csak tarts ki. És napról napra halványul mindaz, ami most kibírhatatlannak tűnik. 

A fájdalom elengedése
mediaphotos/istockphoto.com

Lépj a tettek mezejére!

Amikor majd könnyebb lesz, és már nem sírsz annyiszor, akkor nézz egy picit magadba. Tervezz meg egy új életet. Nehéz feladatnak tűnhet, de nem lesz az. Csak ne nézz vissza, hogy mi lehetett volna, hanem csináld máshogy a jövőben dolgokat. Gondold át, hogy mit szeretnél megtenni és mi az, amit meg akarsz valósítani.

Változtasd meg a frizurádat, vegyél új ruhákat, tanulj új szakmát, vagy csak egyszerűen utazz el egy kis időre. Amit eddig veszteségnek gondoltál, fordítsd meg, és alakítsd át tapasztalattá. Tanuld meg, hogy nem függhetsz senkitől érzelmileg. Egyedül csak te magad vagy az, akiben mindig és száz százalékosan megbízhatsz. Egyedül, csak te oldod meg a problémáidat és te csökkented a fájdalmadat, ezt nem teszi meg senki más helyetted.

És csakis Te tudhatod, hogy mi kell neked és mit szeretnél a legjobban. Hogy mit nyersz azzal, hogy csalódtál valakiben és megélted a nehéz állapotokat? Erőt, kitartást, és azt hogy sikeresen legyőztél nehéz akadályokat. Legyen ezek a szavak mindig előtted. Aminek mennie kell, az had menjen. Hidd el, engedd el.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!