Életmód / Egészség

Alakul a bőröd állapota a menstruációd alatt – Ahogyan segíthetsz neki

Biztos te is észrevetted már, hogy minden hónapban megváltozik a bőröd állapota – ez bizony a természetes, női ciklusnak köszönhető. Ami a testünkben történik, az hatással van a bőrünkre is, és jól látható jelei vannak annak, hogy éppen melyik részében jár az aktuális ciklusunk. Én általában megúszom ezt az egészet némi hámlással, vagy zsírosabb bőrérzettel, de sokan jóval többet bajlódnak a bőrükkel minden egyes hónapban. Ekkor nagy segítség lehet, ha kicsit jobban odafigyelsz a jelekre, mert úgy sokkal jobban tudod időzíteni a célzott kezeléseket, akár otthon, akár a kozmetikusodnál. Megmutatom, melyik fázisban, hogyan alakul a bőröd állapota!

Mi történik a bőröddel? 

A ciklusodnak ebben a felében a bőröd hajlamosabb a kiszáradásra, érintésre szárazabbnak hat, érzékenyebb lehet és könnyebben kipirul, hámlani kezd. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy a szervezetedben csökken az ösztrogénszint, holott ez a hormon lenne felelős többek között azért, hogy hidratált és rugalmas maradjon a bőröd. 

Mi a teendőd? 

Ebben a néhány napban érdemes arra figyelned, hogy rendszeresen eltávolítsd az elhalt hámsejteket (természetesen legfeljebb 3-4 naponta használj arcradírt), továbbá ügyelj a fokozott hidratálásra. Ha tudod, emeld meg a folyadékbeviteledet és külsőleg is inkább mélyen hidratáló, könnyű krémeket használj. Nincs is jobb alkalom néhány kényeztető pakolás, arcmaszk felrakásához!

Olvastad már?  Folyton pattanásokkal küzdesz? 5 élelmiszer, amit hagyj ki az étrendedből, ha szebb bőrre vágysz!

Mi történik a bőröddel? 

A ciklusodnak ebben a részében élvezheted a problémamentes bőr előnyeit: a véráramlás helyreáll, ami ragyogó, rugalmas és üde bőrt eredményez. Nem kell küszködnöd sem a zsíros bőrérzettel, vagy a kiszáradással, nincsenek pattanások, vagy éppen kipirosodott részek, foltok az arcodon. 

Mi a teendőd? 

Mivel ennyire ideálisak a körülmények, ebben az időszakban érdemes sort keríteni a kozmetikai kezelésekre, hiszen ilyenkor a hatóanyagok könnyebben mélyre jutnak, eredményesebben tudják tenni a dolgukat a bőr mélyebb rétegeiben is. Célszerű hatóanyagokban, vitaminokban gazdag termékeket választanod, és jó ötlet időt, pénzt áldozni a ránctalanításra is ebben a néhány, különleges napban.

Mi történik a bőröddel? 

A bőröd ekkor meglehetősen érzékeny és hajlamos arra, hogy gyulladásos folyamatok menjenek végbe benne. Emiatt könnyebben alakulnak ki ebben az időszakban pattanások, a bőröd tapintásra zsíros érzetű lehet, feltűnőbbé válhatnak a tág pórusok, mitesszerek. Mindezért a megnövekedett tesztoszteronszint tehető felelőssé, ugyanis ez a hormon fokozza a zsírtermelést a bőrben, ráadásul annak vastagságára is hatással van. 

Mi a teendőd? 

A menstruáció előtt és alatt nehezebben jutnak a hatóanyagok a mélyebb területekre, nem csupán a zsíros réteg, hanem a megvastagodott bőr miatt is. Szerencsés, ha ilyenkor fokozottabban ügyelsz a mélytisztításra, és bátran válassz ebben a néhány napban zsíros bőrre készült termékeket, arckrémeket.