Alaktípusok: Ektomorf, Endomorf, Mezomorf

Alaktípusok: Ektomorf, Endomorf, Mezomorf

Címlap / Stílus / Test / Alaktípusok: Ektomorf, Endomorf, Mezomorf

Ha érdekel, te melyik testalkat kategóriába tartozol, és mit tehetsz azért, hogy formában tartsd magad, olvasd el alábbi cikkünket.

Az ektomorf testalkat

Sok nő irigységgel tekint magas és sovány modell testalkatú nőtársára. A férfi ektomorf testalkat viszont nem ennyire népszerű, hisz soványnak és magasnak lenni nem számít férfiasnak. Erre a testalkatra a vékony, sovány alak, kis váll, lapos mell és törékeny test jellemző. Egy ektomorf általában nehezen épít izmot – hiába eszik zsíros, egészségtelen ételeket, nem tud meghízni.

Egy ilyen tipikus ektomorf testalkat hosszú és vékony – vonalzó alaknak is nevezik. Bár a kemény munka, szigorú étkezési szokások segíthetnek az izomtömeg növelésében, ez nagy csatát jelent az ektomorf ember számára.

Jellemző vonások:
– kis és törákeny csontozat
– kis vállak
– lapos mell
– gyors anyagcsere
– vékony test
– hízási nehézségek

Az endomorf testalkat

Akkor is hízol, ha csak az élelmiszerekre nézel? Akkor a testalkatod endomorf. Megtanulhatod karbantartani a tested válogatott, alacsony zsírtartalmú, rendszeres étrenddel, valamint intenzív testmozgással. Az endomorf testalkat puha és kerekded. A végtagok általában rövidek. Általában a kar és lábak felső része sokkal vastagabb mint a végtag alsó része.

Úgy tartják, hogy az endomorf embereknek magasabb számú zsírsejtjük van, ezért az átlagnál több zsír van testükön. A csontok szélesek és vastagok, a haskörfogat meglehetősen nagy. Eltekintve a fizikai jellemzőktől, az endomorf alkatú embereknek természetes lassú anyagcseréjük van. Bár a zsírt könnyedén magukra szedik, az izmokat is kis erőfeszítéssel építik magukra.

Annak érdekében, hogy méreteik és súlyuk ne gyarapodjon, az endomorfoknak sok testmozgásra és diétára van szükségük. Az egészséges étrend az alacsony szénhidrát és zsírtartalmú ételek fogyasztását jelenti. A formában maradáshoz heti legalább öt alkalommal szükséges testmozgást végezni.

A mezomorf testalkat

Az ilyen alkatú ember könnyedén épít izmot és gyorsan képes zsírt veszíteni, ha követi az egészséges, alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú étrendet.

A mezomorf szervezet a legirigylésreméltóbb típus. Ennek az az oka, hogy álom-testalkatot képesek kiépíteni. A mezomorf alkatú nőknek tipikusan homkóra alkatuk van, míg a férfi mezomorf alak általában téglalap alakú.

A csontok erősek, a váll általában szélesebb. Bár ehetnek bármilyen tipusú ételt, a fehérje-diéta segít megőrizni jó alakjukat. Az ilyen típusú szervezet ideális testépítésre, mivel rendelkezik a megfelelő erővel és fizikai képességgel.

A mezomorf testalkat jellemzői:
– erős
– sportos
– homokóra/téglalap alakú test
– könnyen szerez izomtömeget
– jól defineált formák

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást