Egészség / Életmód

Ha ősz, akkor szőlő – nemcsak a rákot előzi meg, az agynak is jót tesz

Ha ősz, akkor szőlő – nemcsak a rákot előzi meg, az agynak is jót tesz

A szőlő akkor jó, ha finom édes, ami miatt azt hihetnénk, hogy a sok cukor miatt nem kifejezetten ajánlott diéta idején fogyasztani, pedig ennek a szuper gyümölcsnek csak pozitív hatásai vannak. A dietetikusok szerint naponta legalább másfél, két „bögrényi” gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, de a lakosság mindössze tíz százaléka eszik ennyit. Ugyan a szőlő cukortartalma tényleg magas, de emellett annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy a szakemberek mindenkinek bátran ajánlják.

Ha egy kis egészséges, édes nassolni valóra vágysz, vagy a bőröd állapotát szeretnéd javítani, ez a lédús gyümölcs garantáltan a segítségedre lesz!

Jót tesz az agynak

 A polifenolok az antioxidánsok csoportjába tartozó, változatos szerkezetű és eltérő élettani hatással bíró vegyületek. Nemcsak megvédik szervezetünket a különböző káros hatásoktól – közömbösítő funkciójuk révén -, hanem az érrendszerre is jó hatással vannak. A neurotranszmitterek – magyarul ingerület átvivő anyagok – munkáját is hatékonyan segítik, ezáltal a káros oxidációt csökkentve. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy nagyban segítik az agyműködést. 

Segít a fogyásban

A szőlő finom, többek között azért, mert édes. Ez arra enged következtetni, hogy sok benne a cukor – ami így is van – ennek ellenére egy kifejezetten alacsony glikémiás indexszel rendelkező gyümölcs. Egy bögrényi szőlőszem ugyanis mindössze 100 kalóriát tartalmaz, így tápanyagban gazdag, sok energiát adó ételnek számít. A szőlő egyik antioxidánsa az úgynevezett rezveratrol vegyület, amely többek között a szervezet megfelelő energiafelhasználásában játszik fontos szerepet, ezért ehetjük bátran fogyókúra közben is.

Véd a rák ellen

A már említett magas antioxidáns és víztartalma miatt a szőlő az egyik legegészségesebb gyümölcs. Kevesen tudják, hogy a szőlő 82 százalékban vízből áll. Ezzel nemcsak a bőrnek tesz jót – amit még az ultraviola sugárzástól is véd -, hanem a szervezet hidratáltságára is jó hatással van. Bizonyított, hogy bizonyos rákbetegségek ellen is véd, mivel csökkenti a testben az oxidatív stresszt és óvja sejtjeinket, ezek miatt a pozitív hatások miatt pedig egyértelműen kisebb az esélye a daganatok kialakulásának. 

Remek gyulladáscsökkentő és jót tesz a szívnek

Ahogy a gyümölcsök nagy része, úgy a szőlő is remek gyulladáscsökkentő. A benne található antioxidánsok védik a sejtek membránjait, ezzel jelentősen csökkentve a sejtkárosodást, sőt, abban is segítségünkre vannak, hogy könnyebben beépüljön szervezetünkbe a vas.

A rendszeres szőlőfogyasztás segít szöveteink védelmében, mert gátolja azokat a kémiai reakciókat, amik gyulladást idéznek elő testünkben.

A szőlő a kardiovaszkuláris, tehát érrendszeri betegségek ellen is határozottan lép fel, hiszen bizonyos tápanyagai szabályozzák a vérnyomást és segítik a vér áramlását, ami miatt szívünk hálás lesz nekünk. 

A cukorbetegség ellen is véd

A szőlőben található K-vitamin a csontokat erősíti, a C vitamin segít felszívni a vasat és gyorsítja a gyógyulást, A már említett rezveratrol pedig segít a vércukor szintentartásában. Azonban ez csak akkor érvényes, ha friss szőlőt eszünk. Feldolgozott formában, – például szőlő ízű italok – sok hozzáadott cukrot tartalmazhat, ami pont az ellenkező hatást éri el és az egekbe emeli a vércukrot!

Természetesen azt is meg kell említenünk, hogy folyékony és „fermentált” állapotában, azaz mustként és borként is egészséges, hiszen a rendszeres – de természetesen visszafogott – borfogyasztás több krónikus betegség ellen véd és kifejezetten ajánlott a szervezetnek. Erre igyunk!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást