Mindazok az élelmiszerek, amelyeket nap mint nap elfogyasztunk, a kognitív képességeinkre is kihatnak. Ha veled is előfordult már, hogy elaludtál, és ezért kénytelen voltál egy fárasztó vizsgát vagy prezentációt éhgyomorral végigcsinálni, vagy éppen túletted magad akkor pontosan tudod, hogy milyen kellemetlenségeket tud okozni, amikor nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot viszel be a szervezetedbe. Ahogy pedig öregszünk, a táplálkozás és az agy egészsége közötti kapcsolat több szempontból is hangsúlyosabbá válik. Éppen ezért létfontosságú, hogy az étkezéseink során agyműködést serkenteni képes tápanyagokat is bevigyünk a szervezetünkbe. Ezek ugyanis hatalmas segítséget nyújtanak abban, hogy a memóriád rövid és hosszú távon is minél élesebb maradjon.
2/5 Elektrolitok és B-vitaminok
Az elektrolitok és a B-vitaminok egyaránt fontosak az egészséges hidratáció és az elektrolitszint fenntartása szempontjából. A neuronoknak ugyanis kis mennyiségű elektrolitra, például nátriumra, káliumra, kalciumra és magnéziumra van szükségük a működésükhöz, a B-vitaminok pedig számos, a testben lejátszódó szintézis szempontjából játszanak fontos szerepet abban, hogy az agy megfelelően funkcionáljon.
A B-vitaminok és az elektrolitok egyaránt megtalálhatóak a friss gyümölcsökben és zöldségekben, a diófélékben és a magvakban, valamint bizonyos tejtermékekben, például a túróban. Az avokádó, a tojás, a barna rizs, a köles és a sörélesztő pehely pedig a B-vitamin, míg a kókuszvíz, a banán és az olajbogyó pedig az elektrolitszintedet növelhetik még tovább.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!