Egészség / Életmód

A derékfájás legkomolyabb okai, amire nagyon kevesen figyelnek oda

A derékfájás legkomolyabb okai, amire nagyon kevesen figyelnek oda

Jó hír, hogy az esetek többségében a derékfájdalom nem veszélyes. Sőt, ami azt illeti, nagyon ritka az, hogy komoly problémára utaljon, azaz például rákra, autoimmun betegségre, vagy fertőzésre. 55 éves kor felett csak körülbelül minden 20. esetnél áll fenn törés, és 100-ból csak egy olyan van, ami még ennél is komolyabb. A problémák ezen életkor alatt egyébként is szinte mindig apróságok, így ha még nem múltál el 55, még kevesebb okod van az aggodalomra.

Az emberek viszont sokszor azt feltételezik, hogy minél fájdalmasabb a derékprobléma, annál komolyabb a baj, pedig az esetek többségében ez épp fordítva igaz.

Amikor nagyon fáj a derekad, szinte biztos, hogy apróságról van szó.

Ebbe a kategóriába tartoznak az izomgörcsök is, amelyeket leginkább masszázzsal, nyújtással, hideg terápiával érdemes kezelni, de ugyanez igaz az izomlázra, meghúzódásra, gyulladásra is.

Amikor komolyan kell venni

Két olyan helyzet van, amikor a derékfájdalmakat komolyan kell venni. Az egyik, amikor nem csak fáj a derekad, de a feneked, csípőd, combjaid környékén zsibbadást, érzéketlenséget tapasztalsz, és ehhez vizelettartási gondok is társulnak. Ez arra utalhat, hogy a gerinceddel, gerincvelőddel van komoly probléma, és nem szabad azt várni, hogy majd enyhülnek a tünetek. Ha hasonlót érzel, mindenképpen irány az orvos!

A másik fontos helyzet, amikor nem szabad félvállról venni a derékfájdalmat, ha valamilyen sérülés ért. Például lehet, hogy „csak” elestél a fürdőszobában, vagy megcsúsztál a járdán, és nem érezted úgy, hogy különösebben megütötted volna magad.

Azonban ha a derekad ezt követően fájni kezd, és nem akar csillapodni, lehet, hogy megrepedt a csontod, esetleg törés is történt, és szükséged lenne egy ultrahangra, hogy biztosan kizárhassátok a legrosszabb eshetőségeket. Ugyancsak érdemes elgondolkodni az orvosi vizsgálaton, ha a derékfájdalom legalább hat hete fent áll, egyáltalán nem javul, vagy társul mellé egyéb probléma: például gerincfájdalom, láz, fogyás, vagy kiütések. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást