Rád is igaz? 2023-ban még kevesebbet edzünk, mint korábban – állítja egy friss tanulmány

Rád is igaz? 2023-ban még kevesebbet edzünk, mint korábban – állítja egy friss tanulmány

Címlap / Életmód / Egészség / Rád is igaz? 2023-ban még kevesebbet edzünk, mint korábban – állítja egy friss tanulmány

Nem tudom, hogy a tavaszi fáradtság miatt, vagy csak egyszerűen túl sokat dolgoztam a hetekben, de én is nehezebben veszem rá magamat az edzésre.

Amikor már ott vagyok a teremben, akkor minden rendben, van kedvem és energiám edzeni, de odáig eljutni sokkal nehezebb, mint korábban. Egy új kutatás szerint, amit 2000 nő bevonásával készített a OnePoll 2023. februárjában, sokkal kevesebbet edzünk: 57% többet sportolt korábban, mint most.

A felmérésben egyébként meglehetősen sportos hölgyeket kérdeztek meg a szakértők, ugyanis ők a csökkent motiváció ellenére is még hetente négyszer edzenek – átlagosan. Erre hazánkban nagyon sokan még csak gondolni sem mernek. A megkérdezettek fele különben nem mozog eleget még így sem. 52% elmondta, hogy háromszor sportol, vagy még annyiszor sem a héten. 

Átlagosan 45 percet edzenek alkalmanként a résztvevők és jellemzően aerobikoznak, súlyt emelnek, valamint jógáznak, tehát ügyelnek mind az állóképességük, mind a rugalmasságuk megőrzésére. Azonban sokan úgy nyilatkoztak, hogy lenne hová fejlődniük a sportolási rutinjukat tekintve. 69% elmondta, hogy tudja, nem tesz elegendő erőfeszítést annak érdekében, hogy elérje a céljait.

Miért edzünk kevesebbet?

Úgy tűnik, hogy a kiégés. A nők azt mondták, azért nem mozognak eleget, mert túl fáradtak hozzá – ezt csaknem minden második nő állította, összesen 49%. Bizonyára a fáradtság is hatással van arra, hogy nehézkesnek érzik a testmozgást. 42% azt is hozzátette, hogy bár szeretné, egyszerűen nincs ideje arra, hogy ennél többször mozogjon.

Sokakat visszatart az is, hogy nem úgy fejlődnek, ahogy szeretnének, ami nem csak a rendszertelen mozgásra vezethető vissza. A teljes életmódváltáshoz és a gyors ütemű fejlődéshez figyelni kell az étrendre, továbbá a megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésre is. Belátható, hogy ezekre nehéz odafigyelni, ha a nők úgy érzik, edzeni sincs idejük, nemhogy aludni. A felmérés alapján is kitűnik, valamelyik tényező bizonyosan csorbát szenved a megkérdezettek életében. 

KrisCole/istockphoto.com

Elveszítettük a motivációnkat

Minden harmadik nő azt mondta, hogy nem tapasztalta a várt eredményeket és emiatt elbizonytalanodott, mennyire érdemes további erőfeszítéseket tennie. 53% elvesztette motivációját az elmúlt időszakban, ami igen jelentős szám és rámutat arra, hogy a nők kevésbé biztosak az edzési rutinjukban. Sokan attól tartanak, azért nincsenek megfelelő eredményeik, mert nem tudják helyesen végezni a gyakorlatokat, pedig tisztában vannak vele, hogy foglalkozniuk kellene az egészségükkel.

Testünk minden életkorban változásokon megy keresztül” – mondta Dunja Kokotovic. „Nőként különösen fontos odafigyelnünk ezekre a változásokra és biztosítanunk kell a megelőzés lehetőségét, többek között a sport segítségével.”

A nőknek különösen fontos lenne tudatosítaniuk, hogy nem csak az esztétikum miatt kell edzeniük. Egyes testrészek, mint amilyen a derék, a csípő, a hát, valamint a medencefenék extrém figyelmet érdemelne és ugyanez igaz a csontsűrűségre.

Ezek olyan területek, melyek rendszeresen háttérbe szorulnak a sportolás során és sokkal nagyobb hangsúly kerül a lábakra, a fenékre, vagy akár a hasra, karra, továbbá a fogyásra.

Természetesen ezek is lényegesek, az edzéseknek komplexnek kell lenniük. Azonban a fittség nem ott kezdődik, hogy tónusosak vagyunk, hanem ott, hogy testünk minden területe megfelelően működik és el tudja látni a feladatát. A tudatosan végzett gyakorlatok javítják az általános egészségi állapotot és megakadályozzák a diszfunkciók megjelenését. A kutatók szerint elsősorban ezekre kellene koncentrálnunk. 

A motivációt és a kivitelezést tekintve is sokat segít, ha barátokkal, ismerősökkel kezdesz edzeni és szakszerű segítséget kérsz, legalább addig, míg az alapismereteket elsajátítod. Így talán neked is nagyobb kedved lesz sportolni?

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!