A legtöbb futó utál futni, de akkor miért űzik ezt a sportot?

A legtöbb futó utál futni, de akkor miért űzik ezt a sportot?

Címlap / Életmód / Egészség / A legtöbb futó utál futni, de akkor miért űzik ezt a sportot?

A futás az egyik legpraktikusabb és leghatékonyabb mozgásforma. Egy futócipő mindig kéznél van és bármikor elérhető mindenki számára. Azonban tény, hogy a futás által felszabaduló boldogsághormonok nem az első néhány alkalommal öntik el testünket. De akkor mégis miért futunk?

A fogyás legfőbb támogatója

Legalábbis hajlamosak vagyunk ezt gondolni, rendszerint addig a pontig, amíg meg nem ismerkedünk meg más, hasonlóan hatásos mozgásformákkal. A futás egyértelműen hatásos, viszont cáfolnánk, hogy a fogyás legfőbb támogatója. Jobban mondva, minden mozgás a fogyás legfőbb támogatója, nem kell lekorlátoznunk ezt kizárólag a futásra. Tény, hogy számos pozitív hatással bír, de nem feltétlen csak futással élhetsz sportos, aktív életet. 

Amiért szeretünk futni

  • Kutatások bizonyítják, hogy már 30 perc kocogás is segíthet abban, hogy derűsebben lássuk a világot, tehát egyértelműen vidámabbá tesz minket
  • Csökkenti a stresszt, megemeli a szervezetünkben lévő szerotonin és norepinefrin hormonok szintjét, ami miatt könnyebben birkózunk meg a stresszel. 
  • Segít a depresszió leküzdésében, illetve a migrénre hajlamosak számára is segítséget nyújthat
  • Az alvásunk minőségén is sokat javíthat
  • Javítja a kognitív funkciókat, élénkebbek leszünk egy jó futástól, javul a memóriánk és emlékezőképességünk is.
  • Segíti a fogyást, ugyanis egy 60 kilós ember képes 600, míg egy 90 kilós akár 750 kalóriát is ledolgozni kevesebb, mint egy órás kocogás során.

Amiért utálunk futni

És bár ez mind szép és jó, a legtöbb futó mégis nehezen veszi rá magát, hogy felvegye a nyúlcipőt. Merthogy a futás monotonitással, unalommal is járhat, amit még a legjobb zenék sem képesek elűzni. Vannak, akik kifejezetten élveznek zene nélkül, a természetben futni és feltöltődni pusztán a táj gyönyörködésében.

Ugyanakkor nem vagyunk egyformák és vannak, akiket ez a fajta csend és nyugalom nem motivál, inkább lomhává tesz. Ne feledkezzünk meg a futópadokról sem, hiszen ha létezik unalmasabb mozgásforma, akkor az valószínű a futópadon lesz. Mégis belénk lett sulykolva, hogy a jó formához bizony futni kell. Valójában viszont mozogni kell és voltaképpen teljesen mindegy, hogy mit. Nem a futás hoz látványos eredményeket, hanem a folyamatos, rendszeres mozgás.

Studio4/istockphoto.com

Találd meg a te sportodat!

A legfontosabb, hogy olyan sportot űzzél, amit igazán szeretsz és megleled benne a boldogságodat. A futást – bár jó opció lehet -, ha nem érzed kielégítőnek, teljesen felesleges lenne magadra erőltetned. Helyette inkább kísérletezgess és próbálj ki többféle sportágat. Kár lenne egy csak azért elkezdened futni, mert valaki szerint ez a tökéletes mozgásforma. Lehet, hogy valaki számára igen, de az is lehet, hogy más számára nem.

Tévhit, hogy csak kemény, hosszantartó futással lehet eredményeket elérni, sőt bizonyított tény, hogy egy intenzív séta legalább annyira hatásos, mint egy erőlködős kocogás.

Mindemellett pedig nem terheli le annyira az ízületeidet, így nem kell attól sem tartanod, hogy idő előtt alakulnának ki nálad mozgásszervi panaszok. Tényleg érdemes tapasztalatot gyűjtened sportok terén is, mert lehet, hogy te a táncban, vagy aerobikban leled örömöd majd. 

Fuss okosan!

Ha mégis futással próbálkoznál, akkor viszont figyelj arra, hogy fokozatosan építsd fel az edzésedet és ne ugorj egyből a közepébe. Kezdd kisebb távon kocogással, majd ha a kondid engedi, növelheted a távokat és intenzitást. Soha ne feledkezz meg a nyújtásról sem és arról, hogy sportolás közben a lelked is töltődjön.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!