Az 5 legrosszabb szokás, ami az önbizalmad útjában áll

Az 5 legrosszabb szokás, ami az önbizalmad útjában áll

Címlap / Életmód / Lélek / Az 5 legrosszabb szokás, ami az önbizalmad útjában áll

Régi kudarcok dédelgetése

Lehet, hogy tapasztaltad már, hogy egy új feladatot azért nem mersz vállalni, mert egy régi kudarc élménye lebeg a szemed előtt. Félsz, hogy ismét elbuksz, rosszul teljesítesz. A sikerességed azonban nem egyetlen kihívás megugrásától függ, ezt mindig tartsd szem előtt!

Én például annak idején, gimnazista koromban nagyon megszenvedtem az angol nyelvvizsgával, sokadik próbálkozásra sikerül csak, és ez annyira eltántorított később is a nyelvtanulástól, hogy azóta is emlegetem. Jobb lett volna az angol nyelv tanulásával kapcsolatos sikertelenségeimet eltompítani és egy másik nyelvre fókuszálni.

Egy rosszul sikerült vizsga, állásinterjú, verseny, randi negatív élményeit ne hurcold magaddal, inkább a tanulságokat vond le belőlük.

Álomkép hajszolása

Sok helyen hallani, hogy tűzz ki magad elé olyan célokat, amelyekről már régóta álmodozol, csak nem mertél tenni értük. Viszont nem mindegy, hogy mik ezek a célok, mert ha túlzottan elrugaszkodnak a valóságtól, a lehetőségeidtől, akkor irreális vágyakat generálhatnak benned.

Fogyókúrák és életmódváltás kapcsán sokan emlegetik, hogy nem szabad úgy fogalmazni, hogy „le akarok fogyni”, sokkal célravezetőbb azt mondani, hogy „szeretnék az elkövetkezendő hónapokban 5 kilót leadni”. A konkrétan megfogalmazott célok elérése reálisabb, mint az álomképek hajszolása.

Hasonlítgatás

Sokaknak van ideálja, egy követendő példaképe, akihez hasonlítani akar. Ha neked is van ilyen, ez akár motiváló is lehet, ám ha az illetőt túlzottan magad felé helyezed, a saját értékeidet alábecsülheted. Ugyanez érvényes akkor is, ha nem példaképhez, hanem egy általad irigylésre méltónak tartott kollégádhoz, barátodhoz, vagy akárki máshoz méred a saját sikereidet, külsődet.

A hasonlítgatással kárt okozhatsz magadnak, mert nem reálisan ítéled meg a képességeidet, kisugárzásodat.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást