Ha mindfulnessről beszélünk, általában a jelenre, az itt és mostra történő jobb odafigyelést értjük alatta. Ez nagy falatnak tűnhet, de a mindennapokban apróságokkal is gyakorolhatjuk, hogy jobban értékeljük azt, amink van, és ne éljünk sem a múltban, sem a jövőben – ezzel pedig a mentális egészségünket is javítsuk.
Írj naplót!
Nem feltétlenül kell hagyományos naplóra gondolni, lehet bullet journal is, amit írsz, vagy hangulatnapló. A lényeg az, hogy írd ki magadból a gondolataidat, és lásd őket papíron, a fejeden kívül is.
A naplóírás segít egy kicsit elvonatkoztatni a fejedben keringő gondolatoktól, és sok problémádat is megoldhatja már az, hogy feljegyzed őket, és látod magad előtt leírva, min kattog az agyad. Kiüríti a gondolataidat, amitől nyugodtabb leszel.
A főzés is a pillanat örömét hozza el
Aki minden egyes nap főz, annak valószínűleg nem ez a legjobb tipp, de ha elfoglalt vagy, és mindig csak rendelsz, vagy kifőzdéből veszed a kaját, akkor nagyon megnyugtató, kikapcsoló lehet az, ha főzőcskézel egy kicsit.
Ha valami egészségeset főzöl, akkor a lelked után még a tested is megköszöni majd. Annak pedig van egy szépsége, ha azt eszed, amit te főztél meg, a legalapvetőbb alapanyagokból – hiszen benne van a kezed munkája.
Egyél úgy, hogy odafigyelsz!
Az előző tipphez kapcsolódik ez is, de csak lazán – azt is érdemes ugyanis tudatos odafigyeléssel megenned, amit nem te főztél. Manapság folyamatosan csinálnunk kell valamit, még evés közben is: nyomogatjuk a telefonunkat, tévét nézünk, eltereljük a figyelmünket az igazi tevékenységről, az evésről.
Ez nemcsak elvesz az élvezeti értékéből, de nem is egészséges, és hajlamosabbak vagyunk így többet enni, mint egyébként tennénk. Az étkezéseknél csak az ízekre és a textúrákra koncentrálj, élvezd, amit elfogyasztasz – így minden egyes étkezés élmény lesz!