5 jel, hogy a szorongás teljesen átvette az uralmat az életed felett

5 jel, hogy a szorongás teljesen átvette az uralmat az életed felett

Címlap / Életmód / Egészség / 5 jel, hogy a szorongás teljesen átvette az uralmat az életed felett

Ha szorongással küzdesz, pontosan tudod, hogy az életed teljesen átalakulhat a betegség hatására. Míg számodra bizonyos dolgok logikusnak tűnnek, addig a kívülállók csak furcsán néznek rád: ilyen például az is, ha egy apróság miatt képes vagy teljesen kiborulni. Noha az esetek többségében azt gondolod, ura vagy a szorongásnak, sokszor váratlanul uralkodhat el rajtad minden rossz gondolat és érzés. Az alábbi 5 jel arra utal, hogy már teljesen átvette az irányítást feletted ez a mentális betegség.

Túl sok olyan dolgot kerülsz el, amiről tudod, hogy nem kellene

Az elkerülés az egyik legnagyobb jele annak, hogy a szorongás egyre nagyobb mértéket ölt az életedben. Rettegsz a vitáktól, konfliktusoktól, ezért inkább mindenre rábólintasz, mert tudod, hogy egy ilyen helyzetben valószínűleg földbe gyökerezne a lábad, és egyetlen épkézláb megoldás sem jutna eszedbe. Míg mások gond nélkül kiállnak magukért, neked ez sokkal nehezebben megy.

De az elkerülés akár a társasági eseményeknél is felütheti fejét. A szorongás miatt elkezded lemondani a programokat, mert például egy céges buli a komfortzónádon kívül esik. Félsz attól, hogy senki sem beszélget majd veled, hogy valami nevetséges mondattal megalázod magad, és bénának könyvelnek el téged. Egy idő után már az is megerőltető számodra, hogy megnézd a céges e-maileket, mert félsz megtudni, milyen problémával kell legközelebb megküzdened. És aztán eljön az a pont, amikor még abba a kávézóba sem mersz elmenni, ahol az exeddel gyakran jártál, mert az emlékek is riasztóak számodra.

 

Mindenen aggodalmaskodsz

Néha a stressz és az aggodalom serkentően hat ránk, motivál, és a hatására olyat teszünk, amit szükséghelyzeten kívül egyébként biztosan nem csinálnánk. Időnként muszáj aggódnunk, hogy előrébb jussunk.

De a szorongásnak van egy nagyon rossz mellékhatása: az, hogy idővel mindenen stresszelni kezdesz, ez pedig elhomályosítja a látásmódodat. A legrosszabb, hogy az aggodalom folyamatosan táplálja önmagát, így az idő múlásával nem hogy kevesebbet izgulnál, de sokkal jobban idegeskedsz.

Kikészít, hogy a pasid néhány napja furcsán válaszol az üzeneteidre, és meggyőződéseddé válik, hogy már nem szeret téged. Tegnap a főnököd leszidott valamiért, és most biztos vagy benne, hogy utál téged. Akár a futótűz, úgy terjed tovább az aggodalom, mígnem azon kapod magad, hogy gyomorideggel kelsz és fekszel, ráadásul teljesen elfáradtál lelkileg.

 

Állandóan a jövőd jár az eszedben

Egy kínai filozófus, Lao-ce egyszer azt mondta: Ha depressziós vagy, a múltban élsz. Ha ideges vagy, a jövőben élsz. Ha nyugodt vagy, a jelenben élsz.

Amikor a szorongás elkezdi átvenni az irányítást az életed felett, folyamatosan a holnapon gondolkodsz, és azon, mi fog történni veled, ahelyett, hogy kiélveznéd a jelent.

Például épp a pasiddal ültök a kanapén és tévét néztek, minden tökéletes, de te egy percre sem tudsz kikapcsolni. Megállás nélkül csak az jár az eszedben, hogy másnap milyen sok dolgot kell elintézned, és azt próbálod kitalálni, milyen sorrendben tudd le őket.

Amikor csak a jövőre koncentrálunk, szép lassan elfelejtjük kiélvezni a jelent, és a nyugalom helyét az aggodalom veszi át. Mert amit nem ismerünk, attól mindig félünk egy kicsit.

 

Nem mered követni az álmaidat

A szorongás miatt szinte egyáltalán nem mersz kockázatokat vállalni, mert folyamatosan ott motoszkál a fejedben az, hogy mi van, ha rosszul sülnek el a dolgok. Ez pedig szép lassan meggátol abban, hogy azt csináld, ami tényleg boldoggá tesz.

Például kiskorod óta szerettél volna írással foglalkozni, és sokszor megfordult már a fejedben, hogy felmondasz. De mégsem teszed, mert mindig az jut eszedbe, hogy talán sosem találsz másik munkát, és teljesen feléled a megtakarításod.

Vagy például szívesen elutaznál Kínába egy két hetes túrára, teljesen egyedül, de attól rettegsz, hogy valami rosszul sül el, és magadra maradsz. Mindig mindentől a legrosszabbat várod, így egy idő után inkább beéred azzal, aminél sokkal több is a tiéd lehetne.

 

Kevesebbnek érzed magad

Noha tudod, hogy milyen értékes és csodálatos nő vagy, az önbizalmad a szorongás hatására szinte a padlót súrolja.

Egyre elégedetlenebb leszel önmagaddal, kívülről és belülről egyaránt.

Nem tetszik a külsőd, zavar a narancsbőröd, és úgy érzed, nem tudod irányítani az életed.

Erre pedig rátesz egy lapáttal, hogy hogy a közösségi oldalakon mindenki más élete csodálatosnak és boldognak tűnik.

Néha ez természetesen mindenkivel előfordul, ha viszont te egyre gyakrabban kapod azon magad, hogy önkritikát alkalmazol magaddal szemben, az egyértelmű jele a szorongás felerősödésének.

 

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!