Vannak ételek, amelyek biztonságos fogyasztásához elengedhetetlen a hőkezelés, mások viszont sokkal egészségesebbek, ráadásul még finomabbak is, ha nyersen fogyasztod őket. Amúgy is, kinek van kedve 30 fokban a tűzhely mellett állni?
1/5 Brokkoli
Lehet, hogy gyerekként sokszor hallottad, hogy edd meg a brokkolit, de nem biztos, hogy azt is mondták, hogy sokkal jobban jársz, ha nyersen eszed meg. A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz egy szulforafánnak nevezett antioxidáns vegyületet. Ez segíthet megakadályozni a rákot, a 2. típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket, a gyulladásokat és más, az egészségedre káros hatású állapotok kialakulását. A Journal of Agricultural Food and Chemistry által 2008-ban közzétett tanulmány pedig megállapította, hogy testünk gyorsabban felszívja a szulforafánt, amikor nyersen esszük a brokkolit, mint amikor főve vagy párolva.
Egy másik, 2009-es tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy a zöldség főzésének különféle módjai – ideértve a mikrohullámot, a forralást és a sütéshez történő sütést – csökkentik a brokkoli C-vitamin szintjét. Az összes elkészítési mód közül egyébként a gőzölés volt a legkevésbé hatással a tápanyagokra. Ha nagyon nem tetszik a nyers brokkoli gondolata, érdemes lehet ezzel az eljárással próbálkoznod.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!