5 egyszerű dolog, amivel alvás közben is csökkentheted a vércukrodat

5 egyszerű dolog, amivel alvás közben is csökkentheted a vércukrodat

Címlap / Életmód / Egészség / 5 egyszerű dolog, amivel alvás közben is csökkentheted a vércukrodat

A magas vércukor egyáltalán nem játék, számos betegség és szövődmény forrása lehet, ezért kordában tartása mindig rajtad, az orvosod és a dietetikusod tanácsainak betartásának múlik.

Ezek mellett azonban érdemes néhány apró életmódbeli változtatást is beiktatni, amelyek szintén segíthetnek a normál vércukorszint betartásában – a pihentető alvás például akkor is neked dolgozik, amikor te nem is tudsz róla!

A jó alvás a jó emésztés kulcsa

A Brigham and Women’s Hospital-ben Bostonban, Massachusettsben végezték el azt a kis létszámú kutatást, ami azt találta, hogy azok, akik legalább egy hónapon keresztül 6 óránál rövidebb ideig alszanak, azoknak étkezés után 32%-kal alacsonyabb volt az inzulinszintjük, és tovább maradt magas a glükózszintjük.

A megfelelő mennyiségű és pihentető alvással viszont szabályosabb lesz az inzulintermelés, így kiegyensúlyozottabb a vércukorszint is – az alábbi apró trükkök pedig segíthetnek, hogy valóban a szervezet megfelelő működését támogató alvásban legyen részed.

Az ágyadat csak alvásra használd!

Bármilyen kényelmes is, ne az ágyadban elheverve nézd meg a kedvenc sorozatodat, ne itt idd meg a délutáni kávét vagy költsd el a vacsorádat, és főleg ne dolgozz a laptopodról az ágyadból!

Ha az ágyadat csak és kizárólag alvásra használod, egy idő után a szervezeted hozzászokik, hogy ez itt a pihenés helye, és valóban sokkal könnyebben el is alszol, amikor a párnádra fekszel.

Arról nem is beszélve, hogy így elkerülheted, hogy morzsák tegyék kényelmetlenné az alvást, és az ágyneműd is tovább marad friss.

Írd le a gondjaidat!

Ha te is az a típus vagy, akinek lefekvéskor kezd kattogni az agya, tarts az ágyad mellett papírt és tollat, és szánj elalvás előtt egy fél órát arra, hogy leírd a megoldásra váró feladataidat, a másnapi teendőidet, illetve a problémák lehetséges megoldását.

Ettől az egyszerű gyakorlattól máris nyugodtabbnak fogod érezni magadat, hiszen már tudod, hogy mit kell tenned holnap, milyen feladatok várnak rád, így azok miatt nem kell most aggódnod – amikor egyébként sem tehetsz értük semmit.

Ne feküdj ébren az ágyban!

Ha fél órán belül nem tudsz elaludni, ne forgolódj álmatlanul az ágyadban, mert csak egyre idegesebb leszel, még nehezebb lesz elaludnod és egyébként sem lesz nyugodt az álmod.

Inkább kelj fel, menj ki a hálószobából egy szintén sötét vagy finoman megvilágított helyiségbe, és 15-20 percig végezz valamilyen relaxáló tevékenységet: olvass, meditálj, vagy hallgass relaxációs zenét, majd feküdj vissza, és próbálj meg ismét elaludni.

Csavard le a fényeket!

Egy erősen kivilágított szoba nem fog az alvásra hangolni.

A szakértők szerint érdemes lefekvés előtt legalább egy órával lecsavarni a fényeket és csak visszafogott világítást használni.

Ez azt üzeni az agyadnak, hogy itt az alvás ideje, és mire az ágyadba fekszel, készen fogsz állni a pihenésre.

A nyugodt alvás érdekében érdemes teljesen besötétíteni a szobát, kizárni az utcai fényeket, vagy alvómaszkot használni.

Ne szundíts túl sokáig!

Lehet, hogy hétvégén nehezebben enged el az ágy, de az alvásszakértők szerint nem teszel jót magadnak, ha hétvégente sokkal tovább durmolsz, mint egyébként szoktál.

Ha sikerül egy jó és pihentető alvási rutint kialakítanod, akkor érdemes hétvégén is ahhoz tartanod magadat, különben a tested csak kiesik a ritmusból.

A szakemberek szerint ha mégis szükséged van egy extra órácska alvásra, akkor inkább feküdj le korábban és kelj fel ugyanabban a megszokott időpontban.

Ugyanakkor a túl korai lefekvés szintén megzavarhatja a belső, biológiai órádat, így ha nem muszáj, ezt sem érdemes erőltetni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást