4 féltve őrzött cukrász trükk, amivel tökéletes tortád lesz

4 féltve őrzött cukrász trükk, amivel tökéletes tortád lesz

Címlap / Otthon / Háztartás / 4 féltve őrzött cukrász trükk, amivel tökéletes tortád lesz

Mindenkinek van bevált receptje, de ha ezekkel a trükkökkel kiegészíted, a végeredmény még tökéletesebb lesz. Akár egy meseszép torta a Pinterestről!

A tökéletes tortalapok

Ahhoz, hogy a torta formája tökéletes legyen, és szépen lehessen díszíteni, egyenletes felületű lapok kellenek. A fizika törvényei szerint azonban a tortalap szélei hamarabb kezdenek el sülni, ezért lesz púpos a közepe. Hogy ezt megakadályozd, készíts kis „öveket” a tortaformákra. Akár varrhatsz már nem használt, kimaradt anyagból is, amit aztán minden használat előtt benedvesítesz.

Ugyanilyen jó, ha nedves törlőkendőt hajtogatsz alufóliába, és ezt tekered a tortaformák köré úgy, hogy nagyjából addig a magasságig érjen, mint a tészta maga. Így a tészta széle egy picit később kezd el sülni, és gyönyörű, egyenletes felszínű piskótalapokat kapsz, amiket ráadásul egy mozdulattal kiboríthatsz a formából: a piskóta akkor kész, ha már látod, hogy a széle elválik a forma szélétől, és amikor kicsit megrázogatod, mozog benne.

Tipp a tökéletes piskóta sütéséhez
alvarez/istockphoto.com

Megfelelő hőmérséklet

Több helyen is olvastam már, de nem gondoltam, hogy valóban akkora különbséget jelent, amíg ki nem próbáltam: a tökéletes tortához a hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük. Hogy miért? Mert ha a hideg hozzávalókból kevered össze a tésztát, egészen máshogyan reagálnak egymásra, és máshogyan fognak sülni is. A vajat egyébként is könnyebb például eldolgozni, ha már puha, de vannak hozzávalók, amiknek az átmelegedéséhez több idő kell.

A tojásokat például jó két órával a sütés előtt érdemes kivenni a hűtőből. Ha erre nincs időd, vagy elfelejtetted, akkor sincs semmi gond: a száraz és a nedves hozzávalókat keverd össze először külön tányérban, és mielőtt a nedves összetevőkhöz adnád a tejet, melegítsd meg egy kicsit a mikróban. Nem kell forrónak lennie, éppen csak langyosnak. Ekkor üsd hozzá a tojásokat és keverd össze alaposan – a tojások így szépen átmelegednek, mielőtt a tésztába kerülnének.

Cukrász tippek tortasütéshez
JuliaMikhaylova/istockphoto.com

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»