A fagyasztás egy nagyszerű tartósítási lehetőség, bizonyos élelmiszerek esetében mégis jobb, ha nem is próbálkozol meg vele. Különösen igaz ez a zöldségek és a gyümölcsök egy részére - míg egy részük fagyasztás jó módja lehet annak, hogy az év bármely napján fogyasszuk őket, addig bizonyos típusok esetén egyáltalán nem ajánlott. Ha pedig te sem szeretsz pazarolni, akkor mindenképpen érdemes tudnod, mik ne kerüljenek a fagyasztódba. A fagyasztás alapvetően megőrzi az élelmiszerek frissességét, mert leállítja a színvesztést, a tápanyagvesztést és az ízváltozást okozó enzimek aktivitását. A zöldségekre és a gyümölcsökre gyakorolt hatása pedig még különlegesebb, mivel ezeknek az élelmiszereknek magas a víztartalmuk. Ezt figyelembe véve bizonyos zöldségek felolvasztás után puhává, pépessé és vizessé válhatnak, így jobb, ha be sem kerülnek a fagyasztóba.
Fagyasztás hatására a zeller ernyedtté és puhává válik, az íze pedig kifejezetten kellemetlen lesz. Ha tartósítani szeretnéd, akkor sokkal jobb, ha rudakra vagy szeletekre vágva bepácolod, amik aztán remekül funkcionálhatnak köretként vagy más zöldségekkel kiegészítve salátaként.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!