Életmód / Táplálkozás

Zöld, fekete és fehér tea – Mik a hasonlóságok és a különbségek?

A világon az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a tea. A vizet nem számítva talán a legegészségesebb ital, mindenki jól jár vele. Utánajártunk, hogy miért.

A tea színe és a feldolgozottság

Az, hogy egy tea zöld, fekete, fehér vagy oolong, a leszedés utáni feldolgozottság mértékétől függ. A fekete tea teljes mértékben, az oolong tea részben erjesztett. A zöld teát egyáltalán nem erjesztik, de serpenyőben kisütik és megszárítják. A fehér tea nagyon kis mértékben feldolgozott teafajta. 
A nem gyógynövény jellegű teáknak mind a négy fajtája (a zöld, a fekete, a fehér és az oolong, azaz vörös) ugyanabból a növényből származik, amely egy meleg égövi, Camellia sinensis nevű örökzöld cserje. Ennek a növénynek a levele számos olyan vegyi anyagot tartalmaz, melyek a polifenolok osztályába tartoznak.

A fehér tea fehér színe

A fehér tea az egyetlen a négy közül, amely frissen kihajtott, még fejletlen tealevelekből és rügyekből készül. Olyankor szüretelik, amikor a rügyek még nem fakadtak ki. 
A rügyeket ezüstös hártya borítja, és amikor a teát megszárítják, ez az ezüstös hártya kifehéredik (innen a neve). A fehér tea fajtájától függően a rügyek és a levelek aránya változhat.

A zöld, az oolong és a fekete tea

A zöld, az oolong és a fekete tea kifejlett levelekből készül, melyeket kiszárítanak. Ezután a folyamat az egyes fajtáknál már nem különösebben tér el. A zöld tea készítésénél a szárított leveleket kigőzölik vagy megsütik, majd ismét kiszárítják. 

Az oolong tea készítésénél a szárított leveleket előbb összetörik, majd részlegesen erjesztik, aztán kisütik és megszárítják. A fekete teánál a leveleket előbb megsodorják, majd teljes mértékben erjesztik, aztán kisütik és megszárítják.

Rákellenes tulajdonság

A polifenolok hatékony antioxidánsok, melyek közül több is rákellenes tulajdonságú. A polifenolok más antioxidánsokhoz hasonlóan segítenek megvédeni a sejteket attól a természetes, de káros hatású fiziológiai folyamattól, amelynek neve oxidációs stressz. 

Az oxigén elengedhetetlen az élethez, de alapját képezi a reaktív szabad gyököknek is. Ezek a molekulák elpusztíthatják szervezetünk sejtjeit, és valószínűleg szerepet játszanak abban a lassú folyamatban, amely szívbetegséghez és rákhoz vezet. 
A polifenolok meggátolják a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, semlegesítik a daganatok növekedéséhez szükséges enzimeket, és hatástalanítják a rákkeltő anyagokat. A feldolgozás megváltoztatja a tea vegyi összetételét. A sötétebb teák feldolgozottabbak, mégis számos, egészségre gyakorolt pozitív hatásuk van.

A fekete tea

A fekete tea a világ teafogyasztásának 78 százalékát teszi ki, míg a zöld tea csak a 20 százalékát. Számos vizsgálat kimutatta, hogy a fekete tea teaflavinjai legalább olyan antioxidáns hatású, mint a zöld tea alkotóelemei.

A fekete teában lévő teaflavinok és a zöld teában levő katekinok egyformán hatékony antioxidánsok. Vizsgálatok szerint kapcsolat áll fenn a rendszeres feketetea-fogyasztás és a szélütés kialakulási kockázatának csökkenése között is.

A zöld tea és a boldogsághormonok

A zöld tea egyik alkotóeleme, a teanin segít a hangulatfokozásban, és növeli a nyugalom érzését. A teanin beindítja a dopamintermelést, amely az agy egyik legfőbb vegyi anyaga, mely a jó közérzettel függ össze. 

A dopamin az agy örömérzetének egyik fő szabályozója, és a dopamin termelése hozzájárul a teafogyasztással összefüggő jó közérzet kialakulásához. A teanin nyugtató hatása lehet az oka, hogy a koffeint is tartalmazó zöld tea fogyasztása nem jár olyan élénkítő hatással, mint a kávéfogyasztás.