Otthon / Szórakozás

Ez volt 2015 legjobb 30 filmje – Szerintünk

Ez volt 2015 legjobb 30 filmje – Szerintünk

Biztosan számodra sem ismeretlen a helyzet, amikor meg akarsz nézni egy jó filmet, ám az idő nagy része a keresgéléssel megy el, amint végül annyira megunsz – vagy annyira felbosszantod magad rajta – , hogy végül nem nézel meg semmit. A helyzetet általában csak bonyolítja, ha nem egyedül válogatsz a filmek között. Hogy megkönnyítsük a dolgod, összegyűjtöttük neked az idei év premierjei közül azokat az alkotásokat, melyeket szerkesztőségünk tagjai a legjobbaknak ítéltek.

Liza, a rókatündér

Ha tetszett az Amélie csodálatos élete, akkor a Liza, a rókatündért is imádni fogod, melyben a Társas Játékból megismert Balsai Móni keresi élete nagy szerelmét a maga esetlen, naiv és bájos módján.

A film stílusa a Holdfény Királyságot és a Grand Budapest Hotelt is eszembe jutatta (mindkét alkotást Wes Anderson rendezte) a meseszerű történetvezetés révén, ugyanakkor szexjelenet, gyilkosság és sci-fi elemek is vannak benne. 

Az Ujj Mészáros Károly rendezte romantikus vígjátékot a kritikusok is jól fogadták, nemzetközi filmfesztiválokon pedig több rangos díjat bezsebelt.

Kingsman: A titkos szolgálat

Ha nem is vagy nagy rajongója az akciófilmeknek, a Kingsmant akkor is ajánlom, már csak azért is, mert az egyik főszereplője Colin Firth, akit ugyebár nem lehet nem imádni, még a kissé karótnyelt ügynök szerepében is cuki.

Izgalmas cselekmény, humor, és látványos képek jellemzik a Matthew Vaughn rendezte mozit, mely jelenleg 7,8 ponton áll az IMDB 10-es skáláján.

Az U.N.C.L.E. embere

Ha nem tudtuk volna, hogy Guy Ritchie rendezte ezt a poénokkal és romantikus szállal is dúsított, látványos akciófilmet, az első 10 perc után valószínűleg akkor is rájöttünk volna a rendezőre jellemző stílusjegyekből.

Ha tetszett tőle a Blöff vagy a Sherlock Holmes, ez a film sem okoz majd csalódást, nem mellesleg pedig Henry Cavill-ben is gyönyörködhetsz 116 percen keresztül, sőt, még Hugh Grant is feltűnik!

Ügynökök, kémek, szerelmi szál, autós és motorcsónakos üldözés, vicces és szexi jelenetek – címszavakban az U.N.C.L.E embere.

A kezdő

Ha egy könnyed vígjátékra vágysz, remek választás Nancy Meyers új filmje, melyben nem kisebb színész játssza a főszerepet, mint Robert De Niro, aki a nála körülbelül 40 évvel fiatalabb vállalatvezető (Anne Hathaway) gyakornokát alakítja.

Mondani sem kell, a szituáció rengeteg humoros helyzetet szül, a nevetőizmaid garantáltan igénybe lesznek véve két órán át.

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Szereted a keserű, ironizáló humort? Akkor ez a film pont neked való!

A sztori lényege, hogy egy srác, Greg furcsa szituációba keveredik: az egyik iskolatársánál leukémiát diagnosztizáltak, és Greg anyja megkéri a fiát, hogy lógjon egy kicsit a lánnyal és próbálja meg felvidítani.

A fiú engedelmeskedik is, ám ahogy az lenni szokott, mélyebb kötelék alakul ki kettőjük között.

Abszurd alak

Ha kedveled Woody Allen stílusát, ez a film sem fog csalódást okozni.

A főszerepben az alkoholproblémákkal küzdő, kiégett egyetemi tanárt játszó Joaquin Phoenixt láthatod, partnere pedig az üde és tehetséges Emma Stone, aki egy diáklányt alakít.

Könnyed, szerethető és érdekes film!

Suite Française

Michelle Williams és Kristin Scott Thomas neve garancia arra, hogy igényes művészfilmet láss, ha a Suite Française-ra esik a választásod – mindketten megfontolt szerepválasztásaikról ismertek.

Az érzékeny, izgalmas és fordulatos filmdráma a második világháború alatt játszódik, amikor egy francia kisváros német megszállás alá kerül.

Egy fiatal nő kegyetlen, szigorú anyósával él együtt, mialatt férje a fronton van. Leginkább egy őszinte, emberi gesztusra és egy társra vágyik, amit egyre inkább a házukban megszálló német tiszt személyében kezd meglelni.

Az utolsó boszorkányvadász

Szokatlan szerepben láthatod Vin Dielest – Az utolsó boszorkányvadász készítői nem is próbálják leplezni, hogy olyan filmet akartak összehozni, ami elsősorban a női közönségnek szól, de közben a megújult igényeket is kielégíti.

A fantasyba oltott tündérmese legfontosabb földöntúli karakterei ezúttal nem törpök vagy tündék, hanem boszorkányok, és persze a szereplőket is ennek megfelelően válogatták. Noha a cselekmény szálaiban van néhány hiányosság, lyuk, és logikai bukfenc, aki szereti a műfajt, annak szerintünk így is tetszeni fog Az utolsó boszorkányvadász.

A filmről készült kritikánkat itt olvashatod.

Víkend

Bár állítólag nem hozta a tőle várt nézőszámot, mégis érdemes megnézni ezt az új magyar thrillert, mely amellett, hogy rengeteg benne a csavar és a váratlan fordulat, varázslatos erdélyi tájakra kalauzol.

A Mátyássy Áron rendezte filmben olyan népszerű magyar színészek tűnnek fel, mint Gryllus Dorka, Simon Kornél vagy Lengyel Tamás.

Megőrjít a csaj

Talán nincs olyan elképesztő sikertörténet, amit Hollywood még ne próbált volna elmesélni nekünk. A Megőrjít a csaj viszont egészen új fényt vet a „végül minden jóra fordul” típusú amerikai álomra.

Peter Bogdanovich vígjátékában néhány kiváló színész is feltűnik, a rendező pedig nagy fába vágja a fejszéjét – de vajon sikerül-e megvalósítania azt, amit korábban csak keveseknek? A Megőrjít a csaj egy tipikus helyzetkomikumokon alapuló vígjáték, ami a szokásos hollywoodi tündérmesét regéli el, néhány groteszkre fordított csavarral. Főhősünk ugyanis egy call-girl, aki házasságtörések, agyonhajszolt karrieristák és a fiatal hús után loholó nagyhatalmú filmmágnások lépcsőjén felmászva vált karriert, és jut el egészen a Broadway színpadáig.

A filmről készült kritikánkat itt olvashatod.

A szállító – Örökség

Ha A szállító című filmre esik a választásod, bizonyára van elképzelésed arról, mire számíthatsz.

A legújabb sztorit, az Örökséget azonban sokan fenntartással fogadták, hiszen a filmek korábbi ikonja, Jason Statham helyére egy fiatal titán, Ed Skrein került.

De A szállító éppen az maradt, ami volt, és amiért szerették a rajongók.

Izgalmas üldözések, közelharcok, dögös autók és még dögösebb csajok, na meg sok-sok-sok kerékcsikorgatás.

A filmről készült kritikánkat itt olvashatod.

Taxi Teherán

Jafar Panahi Arany Medvét és FIPRESCI-díjat nyert alkotása Teheránba kalauzol, ahol a rendező egy napig taxisofőrnek álcázta magát, és a műszerfalba rejtett kamerával felvette a nap történéseit. Az utasokkal való interakciók és beszélgetések révén kirajzolódik egy szuggesztív erejű kép Irán kulturális szférájáról, közegéről.

Érdekes kérdés a film kapcsán a kocsiban elrejtett kamera: vajon mennyiben eredményez ez a rendezői húzás dokumentumfilmes formát? Vajon tudatos manipuláció az egész? A szereplőket valóban a véletlen válogatta? Ezekre a kérdésekre valószínűleg sosem kapunk választ, azonban tény, hogy a filmet valahol a dokumentumfilm és a játékfilm határán lehet elhelyezni.

A filmről készült kritikánkat itt olvashatod.

Legenda

A Brian Helgeland rendezte Legendát már csak azért is érdemes megnézned, mert a szexi és sármos Tom Hardy-t duplán láthatod benne, ugyanis saját ikertestvérét is ő alakítja.

A film fő mozgatórugója kettejük kapcsolata, miközben megpróbálják átvenni a londoni gengsztervilág irányítását

Mindemellett egy szerelmi szál is húzódik a történetben, aminek elég szívbemarkoló a vége.

Jurassic World

Ha szeretted annak idején a Jurassic Parkot, akkor 3D-s felélesztése is tetszeni fog.

A sztori meglehetősen egyszerű: megszökik egy vérengző dinoszaurusz az őslényparkból.

Érdekes összehasonlítani, hogy a digitális technika fejlődésének köszönhetően 22 évvel az eredeti mozi után mennyivel félelmetesebbek a dinók, és látványosabb egy-egy üldözős jelenet – a 3D pedig csak rátesz erre egy lapáttal.

A (sz)ex az oka mindennek

Egy egyéjszakás kaland során Lainey (Alison Brie) és Jake (Jason Sudeikis) elveszítik szüzességüket, majd útjaik elválnak.

Mikor évekkel később újra összefutnak, Jake már intrikus nőcsábász, Lainey pedig folyton megcsalja éppen aktuális barátját. Zátonyra futott szerelmi életük miatt az exek kiváló szövetségesekké válnak, akik – kibeszélve mindent a szexről – egyre közelebb kerülnek a testiség és a szerelem vékony határvonalához.

Már csak azt kéne megállniuk, hogy másokkal is ágyba bújjanak. Ha szereted a kapcsolatokat boncolgató, humorral megspékelt filmeket, ne hagyd ki!

A filmről készült kritikánkat itt olvashatod.

Bazi nagy francia lagzik

A Bazi nagy francia lagzik című alkotás legnagyobb érdeme – amellett persze, hogy nagyon vicces és szórakoztató – , hogy egyszerű vígjátékként is mer a rasszizmus témájához nyúlni.

Adott egy család, ahol a három lány közül kettő már férjhez ment, a legkisebb húg pedig épp készül hozzámenni barátjához, akinek látatlanban nagyon örülnek a szülők.

Ugyanis, ellentétben másik két vejükkel, végre egy katolikus házasodik a családba, ám azzal nem számolnak, hogy lányuk jövendőbelije afroamerikai

Saul fia

Kétségtelenül az idei év legjelentősebb, nemzetközi sikereket is elérő hazai alkotása a Nemes Jeles Lászó rendezte Saul fia, ami a Cannes-i filmfesztivált is megjárta. 

Az auschwitzi borzalmak egy új aspektusát bemutató dráma az apa, Saul (Röhrig Géza) küzdelmét követi végig, aki szeretné megadni a végtisztességet halott fiának.

Nem egy könnyen emészthető film, lélekben készülj fel rá.

Meleg férfiak, hideg diktatúrák

Ha nem zárkózol el a kényes témákat boncolgató dokumentumfilmektől, jó választás lehet a Meleg férfiak, hideg diktatúrák, mely szintén hazai alkotás, Takács Mária rendezésében.

Ahogy a cím is sejteti, a film arra keresi a választ, hogyan változott a melegek helyzete és megítélése hazánkban a kommunizmus óta – négy férfi történetén keresztül kerülhetünk közelebb a válaszokhoz.

Adaline varázslatos élete

Nem csupán a cím emlékeztet a Benjamin Button különös élete című filmre (legalábbis magyar fordításban), a történet is hasonló: az öregedés és a szerelem körül forog.

Ám Adaline-nál nem fordítva megy végbe a folyamat, ugyanis egy baleset következtében egyáltalán nem változik a kora: miután villámcsapás éri, nem öregszik többé.

Hogy elkerülje a bonyodalmakat, igyekszik megóvni magát és másokat is a csalódásoktól, kerüli a szoros kapcsolatokat, ám akad valaki, aki miatt megszegi saját szabályait.

Mentőexpedíció

A Mentőexpedíció akkor is tetszeni fog, ha nem vagy egy nagy sci-fi rajongó.

Bár a Marson játszódik, nem a fantasztikus elemeken van a hangsúly, hanem a főszereplő Mark Watney (Matt Damon) küzdelmét mutatja be, akit társai kénytelen voltak egy homokvihar miatt a bolygón hagyni.

Miután a NASA felfedezi, hogy még életben van, segítséget ígérnek neki, ám az expedícióra négy évet kell várnia – a várakozás és az életben maradásért vívott harc Tom Hanks megpróbáltatásait idézi a Számkivetettből.

Szemekbe zárt titkok

A film két nyomozó, Ray (Chiwetel Ejiofor) és Jess (Julia Roberts), valamint a kerületi ügyész Claire (Nicole Kidman) triójának küzdelmét mutatja be, akik elszántan kutatnak Jess lányának gyilkosa után. 13 évnyi sikertelen nyomozás után Ray rábukkan valamire, ami elvezetheti őket a bűnöshöz. A film igaz történeten alapszik: egy 1974-es gyilkossági és nemi erőszak ügyet ölel fel, amelyet 25 évvel később újra megnyitottak. A valódi történetben nem egy anya, hanem egy apa küzd, hogy megtalálja a lánya gyilkosát – ahogy az eredeti argentin filmben is, amelyről a remake-et készítették.

Az eredeti, 2009-es mozi szerepel az IMDB 100 legjobb filmjének listáján, és bár az amerikai változat fogadtatása kevésbé kedvező, ha izgalmas krimire vágysz, és Julia Robertset is szereted, nem érdemes kihagyni.

A filmről készült kritikánkat itt olvashatod.

Anyám és más futóbolondok a családból

A négy generációt bemutató családi moziban olyan színészek tűnnek fel, mint Ónodi Eszter, Básti Juli és Kerekes Vica – nem csak a szereposztás parádés, a történet is.

A rendező, Fekete Anita saját édesanyjának életét dolgozza fel, meglehetősen sajátos, bolondos képet mutatva a 20. század magyar történelmének legfontosabb állomásairól.

A kém

Ha szívesen megnéznél két dögös, ám de ellentétes karaktert (Jude Law és Jason Statham) egy közös, titkos ügynökös vígjátékban, ne hagyd ki A kém-et, melynek több jelenetét is Budapesten forgatták.

A női főszereplő pedig a Szívek szállodájából ismert Melissa McCarthy, akinek egy nem várt fordulat miatt elő kell bújnia az íróasztala mögül, és élesben kell titkos ügynököt játszania.

Az új felállás sok izgalmas, és még több vicces helyzetet teremt.

Hölgy aranyban

Az amerikai-angol dráma egy zsidó asszony, Maria Altmann igaz történetét meséli el, aki hatvan év után tér vissza Bécsbe, ahonnan annak idején a háború miatt kellett elmenekülnie.

Célja, hogy visszaszerezze az elveszett családi kincseket, a kutakodás közben pedig a családját övező rejtélyek is felszínre kerülnek.

A főszerepben Helen Mirren látható, ügyvéd segítőtársát pedig Ryan Reynolds alakítja.

A mindenség elmélete

A hazai mozikba 2015 januárjában robbant be A mindenség elmélete, melynek főszereplőjét, Eddie Redmayne-t Oscar-díjjal jutalmazták lenyűgöző alakításáért.

Az életrajzi dráma Stephen Hawking elméleti fizikus harcát mutatja be az idővel és saját magával, miután megtámadja egy súlyos betegség.

Hite és kitartása mellett szerelme segít neki a küzdelemben, mely során tudományos munkáját sem adja fel, és az univerzum keletkezésének körülményeit kutatja.

Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

A Birdman egy Hollywoodban talán mindennapi sztorit mesél el: egy korábban felkapott, mára mellőzött, lecsúszott színész készül a nagy visszatérésre, miközben egyre több akadály hárul elé.

Alejandro González Iñárritu mexiói rendező drámájában a főbb karaktereket Michael Keaton, Edward Norton, Naomi Watts és Emma Stone keltik életre.

A film a nagyközönség és a szakma elismerését is kivívta, számos egyéb rangos díj mellett négy Oscar-díjat is bezsebelt.

Önkívület

A film témája nem új keletű: a test-lélek cserével foglalkozott A sziget című 2005-ös film is Scarlett Johansson főszereplésével, az Önkívületben pedig a színésznő exférje, Ryan Reynolds látható.

A főszereplő testébe egy haldokló milliárdos bújik abban a hiszemben, hogy egy mesterségesen létrehozott testért cserébe fizeti a borsos árat.

Ám hamar kiderül, hogy a testcserével foglalkozó szervezet embereket öl, hogy donorokat szerezzen, és innen már nagyjából sejthető a cselekmény.

007 Spectre: A Fantom visszatér

Összeállításunkból nem maradhat ki a legújabb James Bond-film sem, melyben ismét a sokak szerint dögös Daniel Craig bújik a 007-es bőrébe, az ügyeletes jónőt pedig Monica Bellucci kelti életre.

Az olasz szépség a korábbi James Bond-lányok életkorához képest rekord idősen, 51 évesen kapta meg a szerepet – ő a szokás szerint szövevényes sztori egyik kulcsfigurája, egy olasz bűnöző özvegye, Bond pedig ezúttal egy olasz bűnszervezet tagjai ellen veszi fel a harcot.

Danny Collins

Al Pacino lubickol ebben a szerepében, így már csak miatta is érdemes megnézni ezt a filmet. Danny Collins-nak mindene megvan, ami miatt a rocksztárokat irigyeljük, ám egyre inkább kezd elege lenni abból, hogy önmaga emlékzenekarává vált, és csak nyugdíjasok csápolnak a koncertjein. Egy barátja levelet hoz neki – levelet, amit 40 évvel korábban maga John Lennon írt az akkor pályakezdő Collins-nak. És tulajdonképpen itt kezdődik a történet.

Danny túl a 60-on új életet kezd, és megpróbál megvalósítani mindent, ami addig kimaradt: új dalokat ír, és felkeresi elhagyott fiát is. A film ugyan vicces, de nem komolytalan, és jó aránnyal adagolták benne a drámát és a komédiát, úgy, hogy végül mégis az utóbbi kerüljön túlsúlyba. 

A filmről készült kritikánkat itt olvashatod.

Star Wars: Az ébredő Erő

Kétségtelenül az idei év legjobban várt – és legtöbb Facebook-posztot és mémet kapott – mozija a legújabb Star Wars-film, mely tulajdonképpen a klasszikus Csillagok háborúja trilógia folytatása, a Skywalkerek történetének kiteljesedése

A visszhangok szerint látványban és sztoriban is teljesíti a rajongók elvárásait, de azoknak is izgalmas lehet, akik bár még nem látták egyik korábbi Star Wars-mozit sem, de szeretik a sci-fi és az akció egyvelegét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást