A vegetáriánusok 7 alapvető típusa

A vegetáriánusok 7 alapvető típusa

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A vegetáriánusok 7 alapvető típusa

Tudod mi a különbség a vegánok és a makrobiotikusok közt? Ismerd meg a különböző vegetáriánus csoportok elnevezéseit és azt, hogy ők mivel táplálkoznak.

Vegetáriánus csoportok

Egyre többen vannak, akik lemondanak a húsokról, illetve az állati eredetű ételekről. Van, aki az egészséges életmód miatt teszi ezt, vagy az állatok védelme, vagy az erőszaktól való mentesség érdekében, esetleg vallási meggyőződésből vagy egyszerű fogyási szándékkal.
Több csoportjuk van azonban, és mostanra kicsit összekeveredtek az elnevezések jelentései, így nem árt tisztázni, hogy milyen különbségek is vannak a vegetáriánusokon belül. 

Vegán

Másnéven szigorú vegetáriánusok. Ők a totálisan vegetáriánus étrend követői, vagyis semmiféle állati eredetű ételt nem fogyasztanak.
Tilos a hús, a tej, a tojás, sőt nem esznek mézet sem, mivel az a méhek szervezetén keresztül előállításra. 

Lakto-vegetáriánusok

Alapvetően csak növényi ételeket fogyasztanak, de a tejtermékek is szerepelnek étrendjükben.
Ezt követik például a Krisna tudatúak is, vagyis a Krisna tanításait követve élők. 

Lakto-ovo vegetáriánusok

Tejet és tojás is fogyasztanak. Ez egyben a vegetáriánusok egyik legkevésbé szigorú csoportja, ilyen étrendet követnek például a mostanában jógavegetáriánusnak nevezett csoport tagjai is.

Szemi-vegetáriánusok

Nem csak tejet és tojást, de halat és olykor akár csirkehúst is esznek. Általában saját magukat vegetáriánusnak mondják, de mivel jelen van a húsfogyasztás, ezért valójában nem tartoznak ehhez a csoporthoz.
Megközelítési módjuk sokkal inkább a reformkonyhát követő, csökkentett húsmennyiséget fogyasztókéhoz áll közel. 

Fruitariánusok

Szinte kizárólag gyümölcsöt esznek, vagyis ilyen szempontból szigorúbb a vegán étkezésnél is, bár a fruitariánusok fogyasztanak például mézet is.

Nyers táplálkozás

Az ebbe a csoportba tartozók kizárólag nyers, azon belül is növényi eredetű táplálékot fogyasztanak.
Konyhájukban nem szerepelnek a sült, főtt vagy bármi más hőkezeléssel előállított ételek. Leginkább nyers zöldségeket és gyümölcsöket esznek.

Makrobiotikusok

A hangsúlyt a natúr és bioélelmiszerek fogyasztására helyezik, vagyis mesterséges anyagokkal kezelt növényeket nem fogyasztanak, és lehetőleg a helyben termelt, így tartósítást nem igénylő ételeket részesítik előnyben.
Nagyrészt vegetáriánus étkezési forma, de néha megengedett a húsfogyasztás is. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást