A vegán ételek egyszerre finomak és egészségesek is lehetnek, még ünnepi kivitelben is

A vegán ételek egyszerre finomak és egészségesek is lehetnek, még ünnepi kivitelben is

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A vegán ételek egyszerre finomak és egészségesek is lehetnek, még ünnepi kivitelben is

Neked mi jut először az eszedbe, ha a vegán ételekről van szó? Míg vagyunk, akik rendszeresen örömmel fogyasztunk különféle tápláló vegán finomságokat és húsos opciókat is, addig egyre többen döntenek a vegán életmód mellett, mások viszont manapság sem igazán tudják elképzelni, hogy otthon vegán fogásokat készítsenek vagy egy étterembe betérve azok közül válogassanak. 

Pedig a vegán ételek legalább annyira lehetnek egészségesek és ízletesek, mint a nem vegán társaik, sőt egyáltalán nincs szó arról sem, hogy vegán verzióban ne ehetnénk például rántottát, vagy most, az ünnepekhez közeledve bejglit vagy töltött káposztát. Erre nagyszerű példa a soproni Bojtorina Vegan Kitchen is, ahol nap mint nap jó néhány mennyei vegán étel készül, levest, főételeket és süteményeket is beleértve. Tulajdonosa, Bojtor Gyula és csapata pedig valóban pontosan ismeri az igazán jó vegán ételek titkát és értékét.

A vegán ételek is lehetnek teljes értékűek 

A vegánság kapcsán manapság gyakran felmerül, hogy elhagyva az állati eredetű élelmiszereket hiánybetegségek alakulhatnak ki nálunk. Szerencsére azonban ez nem feltétlenül igaz, csupán tudnunk kell, mire figyeljünk. Vegán ételekből is bőségesen vannak egészséges és tápláló opciók, amelyekkel rengeteg hasznos tápanyagot vihetünk be a szervezetünkbe. „Megítélésem szerint betegségek kialakulása elsősorban nem az étkezési szokások mikéntje határozza meg, hanem az étkezési szokásokba is bevitt tudatosság. Így ahogyan a vegyes étrendre, úgy az egyoldalú vegán táplálkozásra is visszavezethető bizonyos típusú betegségek.

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

A vegán táplálkozás esetében is fontos a kiegyensúlyozott, sokszínű táplálkozás, melynek része a friss gyümölcsök és zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék és olajos magvak fogyasztása. Valamint az is fontos, hogy a nyersen és főtt formában elfogyasztott ételek aránya megfelelő legyen. A napi bevitelnek – szerencsés esetben – mintegy 40-50 %-át nyers formában célszerű bevinni.

Ezen túlmenően kiemelkedően fontos a szélsőségektől való mentesség, ezen belül is elsősorban a nagy mennyiségű hagyományos édesség (finomított cukor) és fehér liszt bevitele.

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Nálunk ez a Bojtorinában úgy valósul meg, hogy ételeinket színező, ízfokozó és tartósítószerektől mentes alapanyagokból – zömében házilag – készítjük el. Kimondottan figyelünk az idényjellegre, előnyben részesítjük a környezetünkben megtermő növényeket, és az a la cart, illetve a napi menü esetében is törekszünk a sokszínűségre. Nálunk például a krumplis, gyökérzöldséges ételek úgy készülnek, hogy először megpucoljuk őket, amitől valós (nem ízfokozós) ízeket hordoznak az ételeink.

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Ezt a feelinget egy vendégünk úgy fogalmazta meg, hogy azért szeret hozzánk járni, mert az ételeink ízvilága olyan, mint amit az ő nagymamája készített hajdanán. Ennek a különlegességére akkor lettem figyelmes, amikor a vendéglátás kulisszatitkai mögé nyertem betekintést, s rájöttem, hogy ez nem egy általános éttermi magatartás, sőt rendkívül ritka magatartás, hogy nem fagyasztott zöldségeket használunk.” – mondja Bojtor Gyula.

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Vegán linzert, töltött káposztát és halászlevet is ehetünk

Ha a vegán fogásokról van szó, laikusként ma is sokan gondolunk csupa klasszikus zöldséges és salátás ételre, pedig valójában napjainkban szinte minden elkészíthető vegán verzióban. Igen, még a tipikus karácsonyi finomságok is, erre pedig magának a Bojtorina év végi ajánlata is tökéletes bizonyíték. „Az év végi ünnepek közeledtével mi is elővesszük a tradicionális karácsonyi és szilveszteri ételeket, amelyeket kiváló vegán formába öntve lehet nálunk megrendelni. Ezen túlmenően a napi ajánlatainkban is törekszünk az adventre és ünnepekre emlékeztető ételeket kínálni.

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Nekem ezekben a hetekben nagy kedvencem az általam kifejlesztett vegán halászlé, valamint az édesanyám által vegánosított, családi tradíciókból származtatott töltött káposzta, mely nagymamám védjegye is volt már Sárospatakon. Természetesen az ünnepekhez méltó édességek, sütemények is készülnek nálunk, mint a hókifli, mézeskalácsos keksz, az isler vagy a linzer.”

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

A vegán ételek többféle diétához illeszkedhetnek

Egy vegán étteremben gyakran keresnek az ételérzékenységgel élő vagy diétázó emberek is különféle finomságokat, hiszen ami valóban vegán, az tej- és tojásmentes is, illetve természetesen a vegetáriánus étrendbe is illeszkedik. Ez a Bojtorinában sincs másként, sőt náluk arról is megbizonyosodhatunk, hogy gluténmentes alapanyagokból is készíthetőek mennyei vegán ételek. „Számos olyan vendégünk van, aki nem vegán és nem étkezik gluténmentesen, mégis örömmel rendel ezekből a finomságokból. Többen pedig egyenesen azt is mondják, hogy ezek az opciók jobbak, mint a hagyományos módon elkészített levesek, főételek, sütemények stb…”

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Mi a helyzet a tojás pótlásával?

Ha otthon szeretnénk készíteni vegán ételeket, néhány dilemmával eleinte szinte biztos, hogy szembesülünk, elsőként legtöbbször azzal, hogyan helyettesítsük a tojást. „A tojáspótlásnak rendkívül színes sklája van; egy rántotta vagy omlett esetén például a tofu vagy a csicseriborsó liszt megfelelő használatával lehet rendkívül ízletes ételeket alkotni. Sütés esetén még több megoldás létezik, amely céltól függően fellazítja vagy éppen egyben tartja a különböző tésztaféléket. Lehet mondjuk olajokat, szódabikarbónát, sütőport, különféle keményítőket is használni. Ha pedig sós ételeknél szeretnénk reprodukálni a tojásban hordozott kénes ízt, az a fekete sóval lehetséges.”

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Merjünk nyitottak lenni!

Te is azoknak a táborát erősíted, akik alapvetően nem egy vegán étteremben keresnek maguknak ebédet vagy süteményeket? Esetleg otthon érzed azt, hogy mindig csak húsos, tojásos, tejtermékekkel gazdagított finomságokat kívánsz, illetve azok elkészítése tűnik a legkönnyebbnek?  Nos, ha van a közeledben olyan vegán étterem, ahol rendezvényeket szoktak tartani, vagy egyszerűen csak megtetszik egy náluk készült étel neve vagy fotója, akkor bizony aligha veszthetsz azzal, ha esélyt adsz néhány finomság kipróbálásának.

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

„Mi is rendszeresen tartunk az éttermükben különféle eseményeket, melyeknek nem titkolt célja, hogy a különböző rendezvényekre érzékeny nem vegán emberek is átlépjék a tisztán növényi ételekkel kapcsolatos negatív rekoncepciójukat, hiedelmeiket. Hála Istennek, ezek a küszöbátlépések jellemzően remekül sikerülnek. Gyakran elhangazanak olyan mondatok, mint például „Megenném én ezt minden nap, ha lenne, aki megfőzné!” vagy „Nem is gondoltam, hogy ilyen jól lehet ezzel lakni!, ezek a kijelentések pedig mindig nagy örömöt jelentenek számunkra.”

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Sok pozitívummal járhat, ha teret adunk a vegán ételeknek

Még ha biztos is vagy benne, hogy a jövőben is a vegyes étrend a te utad, azzal nagy valószínűséggel csak jót tehetsz magadnak, ha legalább heti szinten több egészséges és tápláló vegán ételt eszel. Sőt – természetesen csak kellő felkészültséggel és valóban tápanyagokban gazdag élelmiszerek beiktatásával – akár azt is kipróbálhatod, hogyan hat rád, ha mondjuk hetekig kizárólag vegán ételeket eszel. „Vendégeink visszacsatolása alapján többen jelezték, hogy jelentősen javult, vagy meg is szűnt egy-egy 2-3 hetes vegán „böjt” segítségével az aktuális allergiájuk, betegségeik stb.

Akik bármilyen betegségben szenvednek, mindig azt szoktam mondani, hogy egy 40 napos tisztán növényi étrendet célszerű megpróbálni, mely az esetek nagy többségében nagyon pozitív változásokat hoz, de ha mégsem, rontani biztosan nem ront semmit a beteg ember állapotán. 

Fotó: Bojtorina Vegan Kitchen

Valamint, ha visszatekintünk akár csak az 50 évvel ezelőtt élt emberek étkezési szokásaira, akiknél a jelenlegei civilizációs betegségek töredéke sem volt jelen, megállapíthatjuk, hogy a hús jellemzően hetente egyszer került az asztalra. Így például van egy olyan vendégünk, aki azt a célkitűzést tette maga elé, hogy – ahogy ő fogalmaz: nagyapáink étkezési szokásait tartja be -, ami az ő esetében úgy valósul meg, hogy nálunk eszik hétköznap mindenféle állati alapanyag nélkül, hétvégén pedig vegyes étkezést folytat. Azt gondolom, hogy ez mindazoknak, akik nem kívánnak elköteleződni a tisztán növényi alapú étkezés mellett, egy kiváló lehetőség az egészség megtartására és esetleges javítására” – teszi hozzá Bojtor Gyula.

Nyitófotó: Bojtorina Vegan Kitchen

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!