A vashiány tünetei, és akik veszélyben vannak

A vashiány tünetei, és akik veszélyben vannak

Címlap / Életmód / Egészség / A vashiány tünetei, és akik veszélyben vannak

A vas fontos nyomelem, amelyet a szervezet nem tud előállítani, vagyis különböző formában kívülről kell bevinni. Elsősorban a vér hemoglobin-tartalmának képződéséért, ezen keresztül pedig a szervezet oxigénellátásáért felelős, de fontos alkotóeleme különböző sejteknek és enzimeknek is. A vashiány világszerte a leggyakoribb hiányjelenség: mintegy 2 milliárd embert érint. Főként a nőket veszélyezteti. Ha el akarod kerülni ezt a veszélyt, talán segít cikkünk elolvasása is.

A vashiány tünetei

A testünk egy ideig képes kompenzálni a vashiányt, de már ebben a fázisban is felléphetnek olyan árulkodó tünetek, mint a töredező haj és körmök, száraz bőr, kirepedező szájszél, szájszárazság.

Ha az oxigént szállító vörösvértestek száma egyre csökken, kevesebb oxigénhez jutnak a sejtek is.

Ha tehát a szervezet huzamosabb ideig túl kevés vasat kap, vérszegénység (anémia) alakul ki, amelynek tipikus tünetei az állandó fáradtság, csökkenő teljesítőképesség, koncentrációs zavarok, sápadtság, szédülés, fejfájás.

A szervezet ebben az állapotában fogékonyabb a különböző betegségekre is.

Hogyan juthatsz elegendő vashoz?

Hetente 3-4-szer egyél egy adag sovány húst.

A teljes kiőrlésű termékek és a hüvelyesek (lencse, fehérbab stb.) bőven tartalmaznak vasat és egyéb értékes ásványi anyagokat.

Az étkezések alkalmával fogyassz minél több C-vitamin tartalmú zöldséget, pl. paprikát, karfiolt, savanyú káposztát, burgonyát, illetve igyál meg ilyenkor egy pohár narancslevet.

Lehetőleg ne igyál közvetlenül az étkezéshez kávét, teát vagy tejet. Ezek fogyasztása előtt iktass be legalább fél órányi szünetet

Veszélyben a nők

A nőknek a férfiakhoz képest 50%-kal több vasra van szükségük.

A menstruáció alatti vérveszteség miatt sokkal inkább ki vannak téve a veszélynek, hogy vashiány alakul ki a szervezetükben.

Főleg a fiatalabbakon jelentkeznek gyakran a tünetek, mivel náluk gyorsabban kiürülnek a vastartalékok.

Terhesség alatt a növekvő méhnek a magzattal és méhlepénnyel együtt jóval több oxigénre van szüksége, így a vasszükséglet a terhesség 2. és 3. harmadában háromszorosára nő.

Veszélyben a gyerekek és a serdülők

Az újszülött egy kb. 4 hónapra elegendő vastartalékkal jön a világra. Az anyatej is tartalmaz vasat, de – mint általában a tej – nem túl sokat.

Legkésőbb fél éves kortól vasban gazdag ételeket és italokat is kell neki adni, pl. zöld főzelékeket, kis adag húsokat, piros gyümölcslével kevert pépeket.

Vashiányos kisgyermekeknél fennáll a veszély, hogy ez rosszul hat az értelmi fejlődésükre.

A növőfélben levő gyerekek izomzata és vérmennyisége gyorsan gyarapodik, amihez sok vasra van szükség.

Ha ebből nem jut elég a szervezetükbe (és mintegy 10%-uknál sajnos ez a helyzet), jelentkeznek a hiány tünetei, vagyis a fáradtság, gyenge koncentráció stb.

Veszélyben a vegetáriánusok

A zöldségek, teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök egészséges táplálékok, azonban nem juttatnak elég vasat a szervezetbe.

Bennük van ugyan, de a szervezetünk csak kis mértékben tudja kivonni belőlük, így beépülés nélkül kiürülnek. Az állati eredetű ételekben levő vasat sokkal könnyebben beépíti magába a szervezet.

A vasat tartalmazó növényi ételekhez C-vitamint kell fogyasztani, pl. egy pohár frissen facsart narancslevet, ez valamennyire segíti a növényi vas hasznosítását.

Természetesen az is megoldás, ha vérképző anyagokat étrendkiegészítőként szedünk, pl. drazsé vagy szirup formájában.

Veszélyben a rendszeres véradók és a versenysportolók

Ha vért vesznek valakitől, ezzel vasat is kivonnak a szervezetéből.

Ezért a rendszeres véradóknak vasban gazdag táplálkozással vagy vaspreparátumok szedésével kell megelőzniük a vashiányt.

Az intenzíven sportolók vas-szintje kb. 10%-kal az átlag alatt van, ha nem gondoskodnak a pótlásról. Erre pedig szükség van, különben csökken a teljesítményük.

Sportorvosi felügyelettel kell kialakítani a sportoló személyére szabott vaspótlását.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást