Amikor vasban gazdag ételekre gondolsz, mi jut eszedbe? Sokan a &amp;amp;amp;lt;strong>vörös húsra asszociálnak, ami érthető, mivel az állati eredetű ételek természetesen magasak vasban, míg a növényi alapú ételek alacsonyabbak ebben. Ezen kívül a növényi alapú ételekben található vas nem szívódik fel olyan könnyen a szervezetben, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes őket fogyasztani. Néhány növényi alapú étel (pl. gyümölcsök és zöldségek) remek vasforrások, így ideálisak a vasbevitel növelésére. Olvass tovább a legjobb, vasban gazdag gyümölcsökről és zöldségekről, és arról, hogyan illeszthetjük őket az étrendünkbe dietetikusok ajánlása alapján.</p>
VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől
Mi a vas?
A vas egy alapvető ásványi anyag, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek szüksége van rá a túléléshez. Számos folyamatban szerepet játszik a szervezetben, beleértve az immunfunkciót, a kognitív fejlődést, a DNS szintézist és az energia előállítást – mondja Kristen Lorenz, dietetikus és a Kristen Lorenz Nutrition alapítója. Emellett a hemoglobin fő összetevője, amely egy vörösvérsejtekben található fehérje, és felelős az oxigén szállításáért a testben – jegyzi meg Lorenz.
„Ha nincs elegendő vas, a test nem tud megfelelő mennyiségű egészséges vörösvérsejtet termelni, ami gyengeséghez és csökkent immunitáshoz vezethet” – magyarázza Lorenz.
A cikk folytatódik, lapozz!