Életmód / Táplálkozás

Valóban egészséges a tehéntej?

Valóban egészséges a tehéntej?

Gyerekkorom népszerű szlogenje a tejről, melyet Makk Marci tett népszerűvé, a következőképpen hangzott: Csupa erő, csupa izom, minden reggel tejet iszom! Az iskolában évtizedekig forma-uzsonna volt az iskolatej. Tejet kellett inni a szép fogakért, a jó csontokért. De valóban egészséges a tehéntej?

Vannak, akik ösztönösen kerülik a tejet

Sok ember gyermekkorától fogva egyszerűen – és ösztönösen – utálja az állati eredetű tejet, és tejkészítményeket. Vannak, akik puffadnak tőle, és vannak olyanok is, akik allergiásak lesznek idejekorán a tehéntej fehérjéire. Sokan figyelték meg azt magukon, hogy a tej, tejkészítmény, tej alapú étel után elálmosodnak.
Kisgyermekes szülőként – anno húsz éve – a gyermek orvos azt tanácsolta nekem, hogy ne adjak lányomnak napi két deciliternyi tejnek megfelelő mennyiségnél több tejet, tejkészítményt. Nem értettem miért, hiszen abban a hitben nőttem fel, hogy a tej az egyik legegészségesebb táplálék.

Tehéntej vagy kancatej

A csecsemő táplálása anyatejjel történik – melynek mellesleg az élővilágban a legnagyobb a tejcukor tartalma. Amikor valami miatt a csecsemő nem szopik, pótolni kell valamivel az anyatejet. Régen erre az Orizát – rizsnyákot -, és a negyedes vagy feles tehéntejet használták.
Aztán egyre több kisgyermek lett tejérzékeny, vagy később allergiás, asztmás. Tisztán látszott, hogy ,,valami nem stimmel” a tehéntejjel. Ezután tápszereket, majd később kecsketejet adtak a gyermekeknek, de úgy tűnt, ez sem túl jó megoldás. Ekkor került reflektor fénybe a kancatej. Elég nehéz hozzá jutni, és nincs elég jó ,,marketing”-je, nincs a köztudatban. Pedig őseink is kancatejet ittak…

Miért nem jó a tehéntej?

Egyrészt, mert a bolti tej olyan szinten van feldolgozva, ami gyakorlatilag már szintetikusnak mondható – azt mondják, hogy a mai tejek akkor láttak tehenet, amikor a tejszállító elhaladt mellettük.
Ezen felül, a legtöbb felnőttben nem, vagy csak limitálva termelődik a tejben található kazein és laktóz lebontásához szükséges rennin és laktáz bontó enzim. Tehát, felnőtt korban a tej és tejtermékek emésztése elégtelen, hosszú ideig tart, terheli a szervezetet. De van itt más is…

A L-triptotophan és cink

Ez egy tejben és húsban megtalálható vegyület, ami fáradékonyságot, bágyadtságot, kábaságot, aluszékonyságot okoz. Ezért javasolják a tejivást azoknak, akik nehezebben alszanak el. A tejben valóban sok a kalcium, sőt, túl sok. Ugyanis a szervezetnek szüksége van a cinkre, aminek felszívódását viszont meggátolja a kalcium. És még egy fontos dolog: az egészséges fogaknak, csontozatnak nem csak kalciumra van szüksége, hanem cinkre(!) is.
Az elfogyasztott túl sok tehéntejjel bejuttatott kalcium a test cinktartalmát megköti, ám nem ott, ahol kellene, nem a csontokban. Elgondolkoztunk már azon, hogy a csontritkulás és meszesedés miért fordul elő párban, ha két ellentétes elven alapuló betegségről van szó? Tegyük meg…

Hormonok a köbön!

Nagy kérdés az is, hogy a tehén borja miért nő meg olyan gyorsan, hogyan szaporodik fel kétszáz kilogramm feletti súlyra? Minden emlős a saját ,,gyermekének” termeli az ,,anyatejet”, sajátos, a fajra jellemző összetétellel. A tehén a borjának termeli a tejet, megfelelő mennyiségű növekedési hormonnal dúsítva, hogy a kicsi jól fejlődjön. Ehhez még hozzá adódik az a hormon mennyiség, amit a tehénnek adnak, hiszen a tejiparnak több tej kell.
A hormont pedig nem tudják kiszedni a tejből. Ez a hormon az ösztrogén, ami a legkönnyebben épül be a hormonok közül az emberi szervezetbe. Ez a hormon felelős például a miómáért, ami rengeteg nőt érint. Az ösztrogén a sejtburjánzásért felelős hormon, hiszen növekedést serkent. Tehát gondolkozzunk…

Antibiotikumok, pasztörizálás

Az állatállomány megőrzése érdekében a teheneket teletömik, megelőzés céljából – joggal – antibiotikumokkal, hiszen egy állatot nem lehet steril környezetben tartani. Aki járt már nagyüzemi tehénistállóban, láthatta, hogy a tehenek, azaz a tőgy alatt – még a legtisztább helyeken is – van ürülék.
Amennyiben az állat a szabad, istállón kívüli levegővel érintkezik – márpedig érintkezik – rengeteg a légy, rovar. Egymás után fejik a teheneket ugyan azzal a fejőgéppel, ami hiába van folyamatosan fertőtlenítve, nem ad száz százalékos biztonságot. Tehát, a teheneket komoly antibiotikumokkal oltják, mely bele kerül a tejbe…

Egyetlen megoldás a kancatej?

Ha a természet közeli népeknek megfelelt, ha őseinknek megfelelt a kancatej, az nem véletlen volt, hanem megfigyelésen alapul, alapult.
Bizonyítottan a kancatej az, aminek minősége, értékei, fehérjéi, majdnem megegyeznek az emberi tejjel. Ezen felül nem tömik tele növekedési hormonokkal, hogy több tejet, húst adjon. Van egyéb megoldás is: rizs-, mandula-, és kókusztej.
Azt fontos megemlíteni, hogy nem kell a tehéntejet rögtön tiltólistára tenni, csak vissza kell fogni a fogyasztását – a mértékletesség sok mindenre gyógyír. Egyéb iránt, minden ásványi anyag megtalálható a zöldségekben… A gyermeknevelés, csecsemőgondozás nagy atyja, Dr. Benjamin Spock, és számos szakértő kimondottan tiltakozott – mindig is – az ellen, hogy a kisgyermekek, csecsemők étrendjét tehéntejjel dúsítsák. Úgy tűnik tehát, hogy Makk Marci tévedett…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást