7 üzenetet, amit a tested közvetíteni próbál feléd: veszélyes lehet, ha nem veszed észre!

7 üzenetet, amit a tested közvetíteni próbál feléd: veszélyes lehet, ha nem veszed észre!

Címlap / Életmód / Egészség / 7 üzenetet, amit a tested közvetíteni próbál feléd: veszélyes lehet, ha nem veszed észre!

A testünk folyamatosan üzeneteket küld felénk, jelzi, ha minden rendben van, és azt is, ha valamin változtatnunk kéne. Azonban a napi rohanásban, amikor a stressz szinte már az életünk állandó részévé vált, ezeket a jeleket nem könnyű észrevenni.

Ezért most hoztunk egy útmutatót, ami rávilágít, milyen tünetekre lenne fontos mindenkinek odafigyelnie!

Fémes érzet a szádban

Ha a veséid nem tudnak megfelelően működni, az urea (vagy más néven karbamid) nevű anyag elkezd felhalmozódni a véráramban, ami urémiához vezet.

Ez egy nagyon komoly betegség, hiszen ez arra utal, hogy ilyenkor a vese már 15%-nál alacsonyabb szinten működik, és akár halálhoz is vezethet.

Ennek egyik, elsők között tapasztalt jele az, hogy fémes érzést tapasztalsz a szádban, amit nem tudsz megmagyarázni.

Ha ehhez ráadásul vizelési problémák és hátfájdalom társul, az vesebetegségre utal.

Szürke karika a szemednél

Észrevetted, hogy a szaruhártyád körül szürke karika jelent meg? Ez arra utal, hogy az utóbbi időben nagyon sok zsíros, egészségtelen ételt fogyasztottál, és a tested már nehezen viseli ennek következményeit.

Legtöbbször felnőtteknél jelentkezik a probléma, maga a szürke kör pedig nem más, mint a zsír lerakódása a szaruhártyánál.

Ha fiatalabb korban jelentkezik, általában magas koleszterinszintre vagy magas trigliceridszintre utal, amit fontos minél előbb kivizsgálni.

Állandó gyomorégés

Időnként mindenki tapasztal gyomorégést, de ha ez a probléma a te életedben szinte állandó, fontos tudnod, hogy akár komoly betegségek kialakulásához is vezethet.

Ebbe a kategóriába tartozik az úgynevezett Barrett-nyelőcső is, ami a nyelőcső nyálkahártyasejtjeiből kiinduló daganattípust megelőző állapotot jelenti.

A gyomorégést már csak ezért sem szabad félvállról venni, ezért ha gyakran tapasztalod a kellemetlen tüneteket, ne halaszd az orvosi kivizsgálást!

Édes lehelet

Amikor a tested nem képes elegendő inzulint termelni, vagy az nem tud megfelelően hatni, a véredben elkezd felhalmozódni egy szerves vegyület, a keton.

A tested ezáltal megpróbál megszabadulni ettől a nyáladon keresztül, ami miatt a leheleted édessé válik, vagy akár kicsit acetonossá, mint a körömlakk lemosó.

Kutatások szerint ebből már azt is meg lehet mondani, hogy egy kisgyermeknél fenn áll-e az 1-es típusú cukorbetegség, ezért ha te is érzed magadon a furcsa leheletet, érdemes kérni egy alapos kivizsgálást.

Elvékonyodó hajszálak

Észrevetted, hogy a hajszálaid fokozatosan elvékonyodtak, és a korábbi nagy volumennek már hűlt helye sincs?

Egy 2013-as kutatás során állapították meg, hogy ez akár a vashiány egyik jele lehet, hiszen ha ebből kevés van a szervezetedben, nehezebben jut el az oxigén az izmokba és a tested különböző területeire.

Ennek következtében a hajszálak sem kapják meg a kellő oxigént, ami által elkezdenek egyre vékonyabbá válni. Amennyiben a vékony hajszálak mellett gyengeséget és állandó fáradékonyságot érzékelsz, nagy az esélye annak, hogy vashiányos vagy!

Állandóan fázol

A környezetedben senki sem panaszkodik a hidegre, de te majd’ megfagysz? Ha folyton sokkal hűvösebbnek érzed a levegőt, mint mindenki más, az nem csak a hőérzetedről árulkodhat.

Azt is jelentheti, hogy valami nem stimmel a pajzsmirigyeddel:

az alulműködő pajzsmirigy hatására ugyanis az egyébként kellemes meleget is hidegnek érezheti az adott személy, tekintve, hogy ez a szerved nem képes megfelelő mennyiségű kalóriát elégetni.

Erősen piros nyelv

Úgy látod, a nyelved rendkívül, már-már túlságosan is élénken piros? Erről az tehet, hogy a rajta lévő kis dudorok adják a rózsaszínes árnyalatot, és ha ezek eltűnnek, sokkal vörösebbnek tűnik a nyelved.

Szakértők szerint ez arra utalhat, hogy a szervezetedben túl kevés a vas, a B12 vitamin és a folsav.

Ebben az esetben érdemes több csirkét, tojást, alacsony zsírtartalmú joghurtot és lazacot enned, de komolyabb esetben étrend-kiegészítőket is érdemes használni!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást