Kiegészítők makraméból: ékszerek és faldísz is készülhet belőle!

Kiegészítők makraméból: ékszerek és faldísz is készülhet belőle!

Címlap / Otthon / Hobbi / Kiegészítők makraméból: ékszerek és faldísz is készülhet belőle!

Reneszánszát éli a makramé. A kézimunkák iránt fogékonyak számára nem újdonság a téma, sőt több kortárs iparművész is egyre szívesebben kísérletezik a csomózással. Az igen látványos, de elsőre talán bonyolultan tűnő technika könnyen elsajátítható, valódi flow élményt nyújt, ráadásul szép és kézzel fogható eredményt biztosít.

Barátság karkötő

A makraméban az a jó, hogy már egy-két egyszerű alapcsomó variálásával is meghökkentően szép karkötőket lehet alkotni. A klasszikus barátság karkötő, ami a 90-es években jött divatba, mindössze egyetlen csomózási technikával készül, mégis több száz féle végeredményt születik.

Újra hódít nagyanyáink hobbija: a makramé

Forrás: kreatywnaprzyjemnosc.pl

Érdemes már az első gyakorlások során köveket, gyöngyöket felhasználni. Ezzel egyrészt gyorsabban haladhatsz az elkészítésben, hiszen egyetlen gyöngy akár ötpercnyi csomózást is megspórol, másrészt látványosabb a végeredmény. A kifejezetten makramézáshoz kapható viaszolt kordszálak, poliészter zsinórok olcsók és könnyű velük dolgozni. Ékszerkellékesnél, hobbiboltban, rövidáruban kaphatóak, a hozzávaló szerelékekkel együtt, mint például a delfinkapocs és a szalagvég.

Újra hódít nagyanyáink hobbija: a makramé

Az olyan egyszerű alapok elsajátítása, mint a spirálcsomó, a laposcsomó vagy a sorcsomó gyorsan megtanulható. Az internet tele van oktató oldalakkal, én elsősorban kedvcsináló, egyszerűn megvalósítható makramé mintákat szeretnék itt mutatni.

Újra hódít nagyanyáink hobbija: a makramé

Ilyen a fent látható egyszerű nyaklánc is, amelynek elkészítésekor tökéletesítheted a néhány perc alatt elsajátított csomózási technikádat. Részletes leírása itt található!

Egy fa vagy fém karikára lesz szükséged, egy kevés pamut fonalra és néhány gyöngyre. A színek szabadon variálhatók, a lényeg, hogy végül egy vidám összhang kerekedjen ki belőle. Készülj fel, a makramé megunhatatlan, legfeljebb félóra múlva már egy újabb hobbival leszel gazdagabb!

Kulcstartó

Ha nyaklánc helyett valami használati tárgyra vágysz, vagy egy férfinak szeretnél saját kezű ajándékot készíteni, akkor kezdd egy kulcstartóval. A parkord például egy rendkívül erős anyag, hegymászók, túrázók ismerik a legjobban. Az utóbbi években valóságos parakord láz indult meg a férfi ékszerek készítőinek körében. Ezzel az alapanyaggal tökéletesen variálhatók a kiegészítők, a változatos színek, a különböző csatok, karabinerek, emblematikus medálok segítségével.

Az alapcsomózás igen egyszerű, íme egy mindössze négy lépésben elkészíthető parakord kulcstartó:

Újra hódít nagyanyáink hobbija: a makramé

Tartós ajándék, rendszeres használat mellett is hosszú évekig hibátlan marad.

Fülbevaló

A legtöbb kezdő makramés először fülbevalót készít. Hihetetlen lehetőségek rejlenek a fonal és a gyöngyök összeházasításában. Fantasztikus ékszerek készülnek makraméból, ezeket kézműves vásárokon is megvásárolhatod, de miért ne készíthetnéd el magadnak? A képen látható lila fülbevaló leírása lépésről-lépésre mutatja be a technikát.

Újra hódít nagyanyáink hobbija: a makramé

Az apró karikán kívül szükséged lesz fonalra, néhány apróbb gyöngyre és az elmaradhatatlan ragasztóra. Ez utóbbi azért szükséges a makramézáshoz, mert az elkészült tárgyak tartósabbak lesznek, ha az utolsó csomó után a fonal végét beragasztózod. Amennyiben műszállal dolgozol, mint például a tradicionális makramé fonal, egy öngyújtó segítségével össze is olvaszthatod a végeket.

Faldísz

Ha rögtön a mélyvízbe szeretsz ugrani és van benned elég elszántság, akkor máris hozzáfoghatsz egy makramé falidísz elkészítéséhez. A technika újra felfedezése is főleg lakberendezőkhöz, dekoratőrökhöz köthető. Minimál stílusban a világ legegyszerűbb makramé falvédőjét gyerekjáték elkészíteni.

Újra hódít nagyanyáink hobbija: a makramé

Elkészítése lépésről-lépésre itt.

Az imént megismert falidísz szépsége az egyszerűségben rejlett, léteznek azonban olyan megoldások, melyekhez komolyabb tervezés szükséges. Megijedni most sem kell. A falra akasztható óriás makramé, amely a lakás dísze és egyben az önkifejezés egy jól értelmezhető eszköze is, kicsiben éppen úgy festene, mint egy nyaklánc vagy fülbevaló. Csupán a felhasznált anyagok mérete változott, a technika ugyanaz. Ebben rejlik a makramé valódi népszerűsége is. Az egyik legismertebb makramé művész az amerikai Kelly Salliven, aki egy nagymamájától örökölt fali díszt kezdett el leutánozni, amikor még csak hatéves volt.

Újra hódít nagyanyáink hobbija: a makramé

S hogy kiktől ered ez a nagyszerű találmány? Hát természetesen a matrózoktól. A hosszú hajóutakon egyes matrózok azzal töltötték unalmas óráikat, hogy a fedélzeten található nem kevés kötélből, különböző csomózási technika segítségével használati tárgyakat (kosár, halászháló, függőágy) készítettek és a partra érve eladták azokat. Az utazásoknak köszönhetően gyorsan elterjedt a makramé az araboktól indulva Európán át Amerikáig.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!