Életmód / Táplálkozás

Tumorgátló és finom: ezért érdemes megkóstolnod a shiitake gombát

Tumorgátló és finom: ezért érdemes megkóstolnod a shiitake gombát

Ismered a shiitake gombát? Keleten életelixírnek tartják, ráadásul még jó ízű is. Sokféle recept van hozzá, például krumplival és póréhagymával összefőzve, levesben nagyon finom. Ha még nem kóstoltad, próbáld ki!

Miért együk?

A shiitake gombát a hagyományos kínai gyógyászat nagyra becsüli, míg a nyugati kultúrákban jelenleg még inkább az íze miatt népszerű. Ázsiában a meggyengült immunrendszer erősítésére, megfázás, kimerültség, gyomorrontás, allergiák gyógyítására, a rák megelőzésére, az öregedési folyamat lassítására használják.
Kalóriatartalma jelentéktelen, mert főleg vízből, 4%-ban szénhidrátból és 3%-ban fehérjéből áll, zsírtartalma fél % alatt van. Tumorgátló, valamint biztosítja, hogy a szervezetünk megkapja a vérképzéshez szükséges jód, vas, réz és folsav mennyiséget.
Barna színének köszönhetően a shiitake gomba nagyon sok D-vitamint tartalmaz, és van benne idegnyugtató B-vitamin is. D-vitamin tartalma, amelyet napfény híján szervezetünk télen nem képes önmaga előállítani, a kalciummal együtt hozzájárul ahhoz, hogy csontozatunk ne legyen kitéve ásványianyag-veszteségnek. Szabályozza a vércukorszintet, így nem éhezünk meg hamar, ha ezt esszük. Ha megszereted és te is rendszeresen fogyasztod majd, tapasztalni fogod ezeket a hatásait.

Többféle formában megvásárolhatjuk

A növekvő igények kielégítésére ma már hazánkban is termesztik. A termesztett shiitake gomba veszélytelen, mert semmiféle káros, radioaktív sugárzásnak nincs kitéve. Különösen érzékenyek esetében ez a gombafajta bőrpírt válthat ki, amelyet a gombában előforduló lentinan nevű anyag okoz.
A szárított vagy konzervként tartósított gomba nem pótolja a frisset, mivel a szárított gombának csak az íze marad meg, számos értékes tápanyaga kárba vész, a konzervnek pedig az íze sem elég intenzív. 

Származása, termesztése

Kínában és Japánban több mint 2000 éves hagyománya van a gombatermesztésnek. Egy orvos fedezte fel, hogy a shiitake gomba rendszeres fogyasztása növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, és általánosságban erősítő és élénkítő hatású. A csiperke és a laskagomba után a legnagyobb mennyiségben termesztett gombafaj a világon.
A shiitake gomba gombafonalzattal beoltott tölgyfa vagy gesztenyefa törzsén terem. Az oltás után akár 18 hónap is eltelhet, mire megjelennek az első gombák. Általános magyar neve még nincsen, felmerült az „illatos fagomba” elnevezés lehetősége, de hivatalosan még nem fogadták el.

Tárolása

Legjobban nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe csavarva tartható el a hűtőszekrény alsó részében található zöldségtárolóban. Miután frissen beszereztük, hamar fogyasszuk el, mert gyorsan romlik, mint a többi gomba.
Blansírozva, műanyag zacskóba csomagolva mélyhűtőben 3 hónapig is eláll anélkül, hogy veszítene a minőségéből. 

Ételek shiitake gombából

Az „illatos fagomba” íze a hagymafélékhez hasonló. Érdemes erre gondolni, mielőtt magadtól receptet találsz ki hozzá. Mi most kettőt javaslunk: egy omlettet és egy levest.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást