Egészség / Életmód / Lélek

A túlsúly nem csak egy állapot – a fogyás a lelkeddel kezdődik, avagy miért vannak valóban pluszkilóid?

A túlsúly nem csak egy állapot – a fogyás a lelkeddel kezdődik, avagy miért vannak valóban pluszkilóid?

A testünk alapvetően nem a túlsúlyra és nem is a soványságra van „berendezkedve”. Nem véletlenül beszélhetünk ideális testsúlyról, ami jóval túlmutat egy puszta táblázaton, vagy éppen egy normálisnak tekinthető, testi állapoton. Az egészséges testsúly egyúttal lelki egyensúlyt is feltételez, ami ráadásként oda-vissza működik: ha összhangban vagy a testeddel, akkor minden bizonnyal a lelkiekre sem lehet panaszod. Mindezzel már kéz a kézben jár az a következtetés, hogy ha túlsúlyod van, akkor az bizony nem csak egy testi, hanem egy lelki tünet is egyben. Nem is gondolnád, ez mennyire helytálló gondolat!

A zsír, mint energia

Testünk zsír formájában raktározza el az energiát, tehát amikor több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amit elhasználunk, akkor az zsír formájában rakódik le. Ebből a szemszögből vizsgálva a felesleget, az nem más, mint energia: de vajon minek az elfojtott energiája?

Jó eséllyel nem arra utal, hogy a felesleges erőiddel nem tudsz mit kezdeni, hiszen minél több energiát, avagy zsírt raktározol, annál inkább nehezedre esik majd a hétköznapi feladatok elvégzése is. Az így tárolt energia sokkal jobban hasonlít a fel nem dolgozott, elfojtott érzelmek energiájára, azokra, amiket nem sikerült megemésztened, feldolgoznod – milyen találó ez a két kifejezés, igaz?

Bombabiztos önvédelmi réteg

Rengeteg túlsúlyos ember egyfajta önvédelmi rétegként tekint a feleslegére, még ha ez gyakran nem is tudatosodik bennük. Egy időben kíváncsiságból követtem olyan sorozatokat, amikben kórosan elhízott embereket faggattak előéletükről, és szinte mindannyian nyilatkoztak valamilyen kiváltó, lelki okról, amire ők a túlsúlyt hozták „megoldásként”.

Ezek a fájdalmas élmények gyakran összefonódtak zaklatással, erőszakkal, a kialakult zsírréteggel pedig tudat alatt is azt szerették volna elérni, ha mások kevésbé tartják vonzónak őket – így a későbbiekben talán elkerülhetik az ilyesfajta támadásokat.

Persze, a túlsúly automatikusan másfajta társadalmi sérelmeket hoz magával, ez az egész tehát csak egy ördögi körbe taszította a megkérdezetteket – ők pedig csak tovább és tovább növelték a saját védőrétegüket. 

Vajon a te életedben mit jelképez a túlsúly?

Érdemes elgondolkoznod azon, hogy mi elől véded magadat, mivel nem szeretnél szembesülni? Nem feltétlenül áll olyan komoly dolog a háttérben, mint egy szexuális zaklatás, sokszor az is elég, ha nem értékeled kellőképpen önmagadat. Elvégre, ha nem tekintesz egy tökéletes gépezetként, valódi csodaként a testedre, akkor könnyen megeshet, hogy sanyargatni kezded. Rosszul táplálod, nem mozgatod, terheled megfelelően, káros szenvedélyekkel mérgezed.

A túlsúlyod, az elégedetlenséged ennek tekintetében ékes kivetülése annak, hogy nem szereted, nem becsülöd eléggé sem a testedet, sem önmagadat.

Igaz természetesen, hogy a túlsúly, mint olyan, mindenki számára egyedi mérce, nem mindenki érzi magát jól egy ideálisnak belőtt testsúllyal – van, akinek kicsit alacsonyabban és van, akinek picit magasabban van a mérce. Azonban, ha éppen a fogyás lelki okait vizslatod, valószínűleg neked is van elszámolnivalód magaddal…

Sóvárgás kivetülése

Akár gyerekkori okai is lehetnek annak, hogy az ételre jutalomként tekintesz, márpedig ez kéz a kézben jár a túlsúllyal.

Sajnos még manapság is sok szülő használja dicséretként az édességet, vagy úgy általában jutalom formájában az evést, és ez felnőttkorban odáig vezethet, hogy az önmagadnak adott elismerést azonosítod az étkezésekkel.

Nagyon könnyen felismerheted magadon ezt a viselkedésformát: ha egy rossz nap után bekuckózol a tévé elé egy adag nasival, esetleg édességet kívánsz azután, hogy megbántottak, vagy azonnal a cukrászdába mész, ha valami pozitív történt veled, akkor kisebb-nagyobb mértékben, de te is benne vagy ebben a spirálban. 

Egy-egy alkalom persze nem a világ vége, de ha emiatt már túlsúlyod van, akkor ideje foglalkoznod a hízásod lelki oldalával is. Lehet, hogy viszonylag egyszerűen feloldható a lelki sérülés szakember segítségével, de az ugyancsak megeshet, hogy saját magad számára, önállóan is világossá teheted a dolgokat. Elég, ha megpróbálsz a mélyére ásni annak, hogy a jelen életedben vajon mi után sóvárogsz, mi az, amit nassolással helyettesítesz? Jellemző módon a szeretet, illetve annak a hiánya, a magány jelenik meg ilyen formában, de gyakori az is, hogy az elmaradt elismerést pótolod ily módon.

Képek forrása: pressmaster/Depositphotos.commonkeybusiness/Depositphotos.comNomadsoul1/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást