A mellékveséd lehet az oka annak, hogy nem tudsz fogyni

A mellékveséd lehet az oka annak, hogy nem tudsz fogyni

Címlap / Életmód / Egészség / A mellékveséd lehet az oka annak, hogy nem tudsz fogyni

Na jó, de mi is az a mellékvese?

A mellékveséid a veséid tetején üldögélnek, és hormonokat löknek ki a szervezetedbe: kortizolt, adrenalint és tesztoszteront. Ez elengedhetetlen a tested megfelelő működéséhez.

Igen ám, de ha túl sok stressz ér (piszkál a főnököd, a barátod megint lusta, és annyi dolgod van, mint égen a csillag), a mellékveséd előbb-utóbb elfárad, és már nem termel annyi hormont, mint korábban – és mint amennyire szükséged volna.

Ez az, amikor megállsz a fogyásban, vagy rosszabb esetben még hízni is elkezdesz.

Nem foghatsz rá mindent

A mellékvese-fáradtság megosztja az orvostudományt: rengeteg szakértő el sem ismeri, hogy ilyen létezhet, még többen pedig úgy gondolják, hogy ez magában nem okozhat súlygyarapodást.

Sőt olyan kritikák is érkeztek, hogy ez az egész elmélet csak arra jó, hogy a lusta embereknek legyen mire fogniuk azt, hogy nem képesek fogyni – csakúgy, mint a vastag csontozat, a genetika vagy a lassú anyagcsere.

Valójában a hízékonyságot rengeteg dolog határozza meg (és tényleg van szerepe benne a genetikának és az anyagcsere-folyamatoknak), de magában egyetlen tényező soha nem okozhat hízást.

A hormonok tényleg bezavarhatnak

Mellékvese-fáradtság ide vagy oda, ha a hormonháztartásod nincs rendben, igenis felszedhetsz néhány kilót – ezért intettek óvva az első fogamzásgátló tablettáktól is anyáink: ezekben még annyira sok hormon volt, hogy teljesen felborították az egyensúlyt.

Leggyakrabban nem az alacsony hormontartalom, hanem a magas az, ami problémát okoz – a stresszes helyzetekben például több kortizolt termel a szervezet, ami módosítja, hogyan reagál a tested az inzulinra, és ezzel azt is, hogy mennyi zsírt tárolsz el.

Több kutatás bizonyította, hogy a stresszes és a nem stresszes nők, ha ugyanazt a diétát folytatják, máshogy fogynak – előbbiek kevésbé, míg utóbbiak sikeresebben.

Mit tehetsz?

Egy biztos: a stressz semmiképpen sem tesz jót a testednek, főleg akkor nem, ha tényleg le szeretnél adni néhány kilót.

Ha túl sokat idegeskedsz, a szervezeted S.O.S. üzemmódba kapcsol, és tárolja a zsírt is, hogy felkészüljön az ínséges időkre – így nagyon fontos, hogy próbáld meg csökkenteni a stressz-szintedet rendszeres mozgással, meditálással vagy egyszerűen csak pihenéssel.

Mindenkinek más válik be – keresd meg, mi az, ami téged kikapcsol, és rendszeresen kapcsolj ki. Hidd el, minden feladatod várhat egy kicsit!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást