Mit tudnak a sikeres emberek?

Mit tudnak a sikeres emberek?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Mit tudnak a sikeres emberek?

A karrierjüket sikeresen építő, az életüket jól irányító emberek nem feltétlenül okosabbak vagy szebbek, mint a többiek. Van azonban néhány olyan tulajdonság, ami megegyezik bennük, sőt ezeket bárki bármikor eltanulhatja. Igaz, a megvalósítás nem mindig könnyű.

Segítség

A siker egyik elmaradhatatlan velejárója, hogy nem kell félnünk segítséget kérni. Igazán nem fog a büszkeségünkön csorba esni, ha elismerjük, hogy nem vagyunk képesek mindent magunk megoldani.
Ami a gyengeségünk, vagy amiben nincs elég tapasztalatunk, azzal kapcsolatban nyugodtan kérjünk segítséget másoktól. A büszkeség sokszor áll a siker útjában, pedig a segítséggel megszerzett sikert is mi értük el, az is a mi sikerünk. 

Szövetségesek

Ha tudunk segítséget kérni, akkor biztosan találunk olyan embereket magunk körül, akiktől tudunk is és akarunk is tanulni valamit. Érdemes szövetséget kötni ezekkel az emberekkel, és kölcsönösen segíteni egymást.
Ha mi nem tudunk valamit, akkor elképzelhető, hogy a másik fél pedig egy másik dologban nem olyan tehetséges, ezért a szívességet könnyen viszonozhatjuk is. A szövetségesek biztos hátteret jelentenek éveken keresztül.

Önismeret

Ahhoz, hogy felmérjük, hogy milyen segítségre, információra vagy bármi másra van szükségünk, ahhoz elengedhetetlen, hogy alaposan ismerjük magunkat.
Fontos, hogy a hibáink elismerésével még nem mentesültünk a problémák alól, tudni kell azokat kezelni, javítani, és szükség esetén mástól pótolni is. Nem leszünk kevesebbek, ha elismerjük a hibáinkat, főleg akkor, ha dolgozunk is ezeken. 

Kudarcok

A sikeres emberekre egyaránt jellemző, hogy bár számolnak a kudarccal, mégsem nyugszanak bele abba.
Számos olyan hírességet ismerünk, akinek a kezdeti próbálkozásai csúfos kudarccal végződött, de mindig képes volt felállni, megújulni és újrakezdeni – természetesen úgy, hogy tanultak a hibáikból. A kudarcok tehát a terveinkben nem kell, hogy meggátoljanak, inkább tanuljunk meg erősebbnek lenni általuk.

Kitartás

Ahhoz, hogy a kudarcokon túl tudjunk lendülni és sikeresek tudjunk lenni, komoly erejű elszántságra és kitartásra lesz szükségünk.
Óriási szükség van erre akkor, amikor az első problémákkal szembesülünk, vagy amikor úgy látjuk, hogy talán soha nem sikerül elérnünk a sikert. Ragaszkodjunk a terveinkhez, és tartsunk ki elképzeléseink mellett – de természetesen csak a realitás határain belül.

Realitás

A siker eléréséhez szükség van arra, hogy a helyzeteket reálisan értékeljük. Nem érdemes tehát sem kishitűnek lennünk, mivel ez nem enged bennünket túllendülni a kisebb vagy nagyobb kudarcokon, de túl optimistánk sem kell lenni, mivel igenis meg kell látni a helyzetekben, ha már nincs értelme küzdeni.
Ne a büszkeségünk legyen a gát, ami miatt megvalósíthatatlan terveken dolgozunk, holott reálisakon is lehetne.

Tervezés

A tervezés alapvető fázisa a sikernek. Természetesen lehet valaki véletlenül is sikeres, de általában mégis igaz, hogy az éri el a célját, aki megtervezi a célt, majd az ahhoz vezető lépéseket is.
Készítsünk magunknak forgatókönyveket a lehetséges kimenetelekről, és arról, hogyan fogjuk kezelni a helyzeteket. Így nem érhet meglepetés bennünket és a nehezebb szituációkban is tudunk józanul gondolkozni.

Forgatókönyvek

Nagyon fontos, hogy ne csak egyetlen útban gondolkodjunk, amin ha bármi történik, akkor megáll a folyamat. Vegyük sorra magunkban a lehetséges kimeneteleket, kezdve az ideális legjobbtól egészen a legrosszabbig.
Aki csak a legjobb kimeneteltben gondolkozik, az álmodozó, aki viszont mindegyikben, az lesz igazán sikeres. Fontos, hogy soha ne veszítsük szem elől a célt, hiszen a lehetséges utak közül mindegy, hogy melyik visz oda. 

Vizualizálás

Fontos, hogy ne csak eltervezzünk valamit, de képzeljük is el magunkat, amint lépésről lépésre haladunk a tervünk megvalósításában, és ne hagyjuk ki azt sem, hogy elképzeljük magunkat, amint elérjük a célt.
Ez segít a kitartás megerősítésében, és elszánttá, elhivatottá tesz bennünket. Vagyis ez az egyik legjobb motivációs elem, ami soha nem hiányozhat egyetlen sikeres ember eszköztárából sem.

Kockázat

A sikeres emberek legnagyobb része kockázatot vállalt, amikor elindította karrierjét. Fontos, hogy ne ijedjünk meg ezektől, de legyünk tisztában azzal, hogy bizony bekövetkezhet a rosszabb forgatókönyv is.
Vagyis olyat kockáztassunk, ami nem érinti más, például a családunk életét. Kockázat nélkül azonban ritkán van siker, sőt kockázattal együtt lesz igazán édes a várva várt cél elérése felett érzett örömünk is.

A pénzen túl

Tudjuk jól, hogy a pénz nagy úr, és hogy igenis tudja boldogítani az embereket, de mégsem kizárólagos a szerepe. Ha például tervezünk egy vállalkozást, akkor nagyon fontos, hogy ne csak a profitra gondoljunk.
Inkább tervezzünk hosszú távra is, és olyan vállalkozásba kezdjünk, ami akár családunk több generációjának is érdekes lesz a jövőben. Gondoljunk arra is, hogy így másoknak példát mutathatunk, sőt akár segíthetünk is.

Hol lehetünk sikeresek?

A fenti tanácsok jó szolgálatot tehetnek, ha vállalkozásba kezdünk, munkahelyet váltunk, de akár akkor is, ha egy költözést tervezünk, vagy a továbbtanulási lehetőségeink közül válogatunk.
Számtalan helyen lehetünk sikeresek, hiszen a kitartás, a tervezés, az elszántság az élet minden területén sok jót hozhat az életünkbe. Tegyünk egy próbát, akár egy régóta dédelgetett tervünkkel is és valósítsuk meg azt most!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást