Tudd meg, mitől fájhat a babád hasa! 5 gyakori ok a háttérben

Tudd meg, mitől fájhat a babád hasa! 5 gyakori ok a háttérben

Címlap / Életmód / Család / Tudd meg, mitől fájhat a babád hasa! 5 gyakori ok a háttérben

Szinte minden anya ismeri azt a nehéz időszakot, amikor a csecsemő keservesen, csillapíthatatlanul és látszólag minden ok nélkül sír. A csöppség 3­4 hetes korában bukkan fel hasfájós korszak, amit gyakran a veszélyesen hangzó, de valójában ártalmatlan kólikás időszakként is emlegetnek. Ilyenkor menetrendszerű hasfájás jelentkezik, hosszan tartó és szűnni nem akaró keserves üvöltéssel kísérve. Tudd meg, mi állhat a csecsemőkori hasfájás hátterében és segíts a babádnak, hogy mindkettőtöknek a lehető legkíméletesebb legyen ez a kellemetlen periódus!

Az újdonsült anyuka fáradt, kimerült, ráadásul kezdődik a hasfájós időszak, aminek során a csöpp kis bőgőmasina csak tovább tépázza édesanyjának amúgy is zilált idegállapotát. Egy ilyen helyzetben sokan tehetetlennek és csalódottnak érzik magukat, hiszen a legtöbbször nagyon nehéz segíteni, és megnyugtatni a babát. 

A pocak egyébként legtöbbször azért fáj, mert a baba sírással, étkezéssel levegőt is nyel. A természetközeli népeknél, ahol az asszonyok szülés után máris magukon hordozzák szemük fényét a mindennapi tevékenységeikhez, kevésbé ismert a hasfájás, a puffadás. A csöppségek ugyanis akár édesanyjuk jövés­-menése közben is szopiznak, méghozzá függőleges testhelyzetben, így az étkezés során benyelt levegőt azonnal felbüfizik, nem reked meg a gyomrukban. Sokat tehetsz tehát babádért azzal, hogy nemcsak etetés után, hanem már közben is, vagy egy­-egy sírás után is megbüfizteted!

Az általános csecsemőkori, egyénenként változó intenzitású és gyakoriságú hasfájás ahogy jön, úgy el is múlik néhány hét leforgása alatt, így nem kell orvoshoz fordulnod szimplán emiatt, ha egyébként az apróságnak van étvágya, súlya gyarapszik, változatlan a széklete és nincs láza. De ha hányást tapasztalsz, vagy hasmenése van (ami pár órán belül nem múlik el), mindenképp fordulj szakemberhez! Ez bakteriális vagy vírusos gyomor- ­és bélhurutra utalhat, ami könnyen kiszáradáshoz vezethet.

Szoptatós anyaként szigorúankerüld az olyan ételek fogyasztását, amelyek nehézséget okozhatnak a pici szinte még szűz, érzékeny emésztőrendszerének. Gondolj csak bele, számodra mi okoz kellemetlenséget, még ha szereted is: csípős, erősen fűszeres, puffasztó, és természetellenes anyagokkal dúsított ételek. Kulcsfontosságú tudnod, hogy ha kisebb dózisban is, mind bejut a babád szervezetébe, amivel neki meg kell küzdenie gyakran fájdalmak, puffadás árán. Figyelheted az összefüggéseket is: mikor mit ettél, és az hogyan hat a kicsire. Jó, ha tudod, néhány óra elteltével a tápanyagok már az anyatejben vannak.

Az is lehet, hogy a baba pocakját feszítő levegő nem fent akar kijönni, hanem alul. Fektesd hanyatt, a két kis bokájánál fogva köröztesd a lábait főleg a hasa irányába, hogy átmasszírozva a beleket, segítse a megrekedt szeleket távozni. Kísérletezhetsz a gyógyszertárakban kapható szélcső használatával is, vagy próbáld ki ezt: fektesd hasra az alkarodra, és simogasd a hátát pocakmagasságban. Minden baba más és más, találd meg a tiédnek való leghatékonyabb módszert. A lényeg, hogy türelemmel és szeretettel viseltess iránta, ne hagyd magára ezekben a nehéz pillanatokban, hiszen számára a jelenléted a legmegnyugtatóbb.

Ha semmilyen testi segítség nem segít a problémán, próbáld elterelni a csöppség figyelmét. Tegyetek egy sétát kint, ott a sok új inger ha egy időre is, elvonhatja a figyelmét a pocakgondokról, vagy énekelj neki, hallgassatok zenét. Bármilyen fokú is a problémakezelésed sikeressége, vigasztaljon ez: a hasfájós rémálom legfeljebb pár hónapig tart, utána mintha csak elfújták volna!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!