Covid után: tréninggel javítható a koronavírus utáni szag- és ízérzékvesztés

Covid után: tréninggel javítható a koronavírus utáni szag- és ízérzékvesztés

Címlap / Hírek / Covid után: tréninggel javítható a koronavírus utáni szag- és ízérzékvesztés

Amíg nincs az ember ebben a helyzetben, addig nem is gondolja, mennyire sokat ad a mindennapjaihoz az érzékelésnek e két módja. Hiányzik a kislányom illata, hogy érezzem az őszi avart. Nem is beszélve arról, hogy imádok főzni, enni, és most teljesen találomra, a rutinomra támaszkodva teszem az asztalra az ételeket. Nincs étvágyam, nincs kedvem enni, csak az egészen intenzív alap ízeket érzem. Tudom, hogy valami sós, édes, savanyú, vagy keserű, de ezen felül semmit nem mondanak nekem a fogások.

Ahogy kutakodtam a neten, megtaláltam Justin Turnert, aki a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központ Szag- és Ízlésközpontjának igazgatója. Elmondta, hogy mivel a koronavírus viszonylag új betegség, egyelőre nem sokat tudunk a hosszú távú következményeiről. Az viszont már most látszik, hogy az emberek 80%-a megtapasztalja a szag- és ízvesztést, ráadásul az arány tovább növekszik, ha az embereket célzottan tesztelik. Tehát lehet, hogy fel sem tűnik, hogy egy kicsit gyengébben érzed az ízeket, vagy bizonyos ízeket, szagokat nem érzékelsz.

Azonban, ha egy-egy ízre, szagra célzottan teszteled magadat, akkor bizony észreveheted, hogy valami nem stimmel. Nálam ez pl. a fokhagyma volt. El sem akartam hinni, hogy éppen aprítom és fel sem tűnik, mit csinálok. Hozzáérintettem a nyelvemhez és csak azt éreztem, hogy csípős, semmi mást. Aztán persze teszteltem: jött a vöröshagyma, a friss bazsalikom, menta, majd a parfümöm: de semmi.

microgen/istockphoto.com

Az enyhébb lefolyás tünete lehet

Azért, hogy valami jó hír is legyen az egészben, Justin Turner elmondta, hogy van olyan tanulmány, ami azt mutatja, hogy a szaglászavart tapasztaló betegek többnyire enyhébb lefolyású betegséget tapasztalnak, és kisebb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre. Ezt egyébként én is alá tudom támasztani. Nálam sem volt súlyos a lefolyás, és mást sem ismerek, aki ízérzék-vesztés mellett kórházba került volna (ami természetesen nem azt jelenti, hogy nincsenek is ilyen emberek). Az eddigi adatok egyébként arra is utalnak, hogy a COVID-19-fertőzött populáció jelentős százalékánál a szagvesztés a betegség egyik első – vagy egyetlen – jele lehet. 

Hogyan okozhat egy vírus szag- és ízvesztést?

Az egyik lehetőség az, hogy a felső légúti fertőzésben szenvedőknek gyakran teljesen eldugul az orruk, gyulladástól szenvednek. Ez már eleve megakadályozhatja, hogy a szag elérje az orrüreg tetején található szaglóideget. Azonban az elsődleges ok az – különösen a tartós szaglásvesztésben –, hogy a vírus gyulladásos reakciót vált ki az orrban, ami a szagló- vagy szaglósejtek elvesztéséhez vezet. Egyes esetekben ez sajnos maradandó károsodást jelent, de a neuronok idővel képesek lehetnek regenerálódni. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást