Gondoltad volna? Ez játszódik le a testedben, amikor pornófilmet nézel

Gondoltad volna? Ez játszódik le a testedben, amikor pornófilmet nézel

Címlap / Szerelem / Szex / Gondoltad volna? Ez játszódik le a testedben, amikor pornófilmet nézel

A jutalmazóközpontod kiakad

Ha pornót nézel, az az agyadban nagyjából olyan folyamatokat indít be, mintha drogoznál, legalább is ami a dopaminszint megemelkedését jelenti.

Sőt, azok a férfiak, akik korábban pornófüggőségről számoltak be, olyan agyi elváltozásokat mutattak, amelyeket drogfüggőknél szoktak megfigyelni. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne nézz pornót, mert függővé válsz, de érdemes odafigyelned a szokásaidra.

Egyre intenzívebb képekre lesz szükséged

Legalább is ezt mutatják a kutatások: az agyad egy idő után hozzászokik a szexuális tartalmú képekhez, és egyre durvább dolgokat kell nézned, hogy elérd ugyanazt a hatást.

A NoFap reddit-beszélgetést vizsgálva kutatók kiderítették, hogy a résztvevők 61 százalékának erőszakossá vagy deviánssá vált az ízlésük a pornóban. 

Kevésbé vonzódsz a párodhoz

Ez a pornó egyik legkellemetlenebb mellékhatása: szakértők szerint azok az emberek, akik sok pornót néznek, kevésbé indulnak be a párjuktól, mint azok, akik egyáltalán nem néznek ilyen filmeket.

Persze a dolog nem visszafordíthatatlan, úgyhogy ha úgy gondolod, hogy kevésbé kívánod a párodat a pornófilmek miatt, egy darabig ne nézz ilyesmit, és figyeld meg, hogyan változik a hozzáállásod.

Valószínűleg a memóriádra is rossz hatással van

Bár csak férfiaknál kutatták, kísérletek kimutatták, hogy rosszabbul tudtak visszaidézni dolgokat, ha éppen szexuális tartalmú képeket nézegettek.

A helyzet egyre rosszabbá vált, ahogy kezdtek egyre inkább felizgulni. Valószínűleg a női testben is lejátszódik ez a folyamat, de fontos tudni, hogy csak pillanatnyi memóriakiesésről van szó.

Összemegy tőle az agyad

Ijesztő lehet, de kutatók kimutatták, hogy az az agyi terület, ami a motivációért és a jutalmazó válaszért is felel, a pornó hatására zsugorodni kezd.

Persze ez – és a fent felsoroltak mindegyike – a túlzott pornófogyasztásra vonatkozik csak, ezért nem kell tartani a felnőtt filmektől. Csak figyelj arra, hogy ne válj függővé!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

1 hozzászólás

  • Háry László
    2021.06.29., 08:08

    A XIX-ik században már „tudósok” is alátámasztották, hogy férfiak esetében az önkielégítéstől szőrös lesz a tenyerük…Ennyit az „összement agyról…”!

    Válasz

Írj egy hozzászólást