Jó hatással van a párodra, ha pornót néz – és nem csak „úgy”

Jó hatással van a párodra, ha pornót néz – és nem csak „úgy”

Címlap / Szerelem / Szex / Jó hatással van a párodra, ha pornót néz – és nem csak „úgy”

A Regnerus, Price and Gordon tanulmányban csaknem 16 000 férfit és nőt kérdeztek meg önkielégítési szokásaikról. Sok egyéb mellett azt vetették össze, milyen összefüggésben áll a maszturbálás és a párkapcsolati elégedettség. Talán nem túl meglepő eredmény, hogy azok a férfiak, akik elégedetlenek a szex gyakoriságával a párkapcsolatukban, 64%-kal gyakrabban maszturbálnak társaiknál.

Bár mindkét nem használja az önkielégítést egyfajta vágy-indikátorként, az eredményekből kiderült, hogy a maszturbálás gyakorisága sokkal inkább azt jelzi, hogy a páros különböző szexuális igényekkel, pl. eltérő libidóval rendelkezik. 

Az önkielégítés, mint feszültség levezetés

Az önkielégítés nagyon gyakran kézen fogva jár a pornónézéssel, különösen a férfiak esetében. Ők sokkal inkább a kompenzációs modellt követik, tehát azért maszturbálnak, hogy valamilyen hiányt ily módon pótoljanak.

Tudni kell ugyanakkor, hogy nem csak az elfojtott szexuális vágyak, vagy éppen igények, minőség-mennyiségbeli eltérések nyilvánulhatnak meg önkielégítés formájában. A férfiak között is akadnak olyanok, akik szorongóbb típusok, másként, mélyebben élik meg érzelmeiket a párkapcsolataikban.

Ők is éppúgy csalódhatnak, mint a nők, és sokszor nem találnak egyéb kiutat vágyaik, érzelmeik feldolgozására, mint az önkielégítéssel összekötött pornónézés.

Azok a szexuális energiák, amiket nem engedünk útjukra, óhatatlanul is feszültséget generálnak bennünk. Ez csak tovább növekszik abban az esetben, ha alapvetően is idegeskedős a személyiségünk, vagy éppen feszült élethelyzetben, párkapcsolatban találjuk magunkat. Kézenfekvő megoldásnak tűnik ilyen esetekben az önkielégítés, hiszen a szexuális energiákkal együtt, a felgyülemlett feszültséget is levezethetjük. 

Nem csak szexuális, vagy párkapcsolati gond állhat a háttérben

Ha az aktuális párkapcsolatot számos csalódás, elutasítás szövi át, a férfiak gyakran nyúlnak a pornó után. Ennek hátterében számos ok állhat, az érzelmi kielégítetlenségtől kezdve, a testképzavarokon át a személyes problémákig, munkahelyi, anyagi gondokig. Nem kell tehát azonnal szexuális problémára gondolni abban az esetben, ha a párod önkielégítést végez. Nagyon gyakran teljesen más területről érkezik az a feszültség, amit ezzel a kellemes időtöltéssel próbálnak a férfiak levezetni. 

Néha azonban egyértelműen a párkapcsolat áll a háttérben: ilyen kiváltó ok lehet a korábban is említett eltérő igény, vagy éppen az, ha lelkileg nem sikerül egymásra hangolódni. A kiadós veszekedések után a többségnek a legkevésbé a szeretkezéshez van kedve, ám a szexuális vágy ennek ellenére is megmarad. Egy olyan párkapcsolatban, amiben eleve nem támogatói a hangulat, esetleg sok a vita, a nézeteltérés, bizony gondolni kell arra, hogy valaki előbb-utóbb kiutat keres majd.

A monogám beállítottságú emberek nem abban látják az azonnali megoldást, hogy keresnek maguknak valaki mást, főleg nem akkor, ha ezzel párhuzamosan a közös élet megszakításáról, vagy éppen a család felbomlásáról van szó. A nagy lépés megtételéig sok lépcsőfok vezet, miközben a szexuális vágy, a megnyugvás iránti igény egyáltalán nem csökken – éppen ellenkezőleg, az ilyen kiélezett helyzetekben csak még tovább nő. 

A menekülő útvonalak függőségi helyzetet teremthetnek

Mindenki máshogy vezeti le a párkapcsolati feszültséget. Van, akinek megváltozik a személyisége, van, aki a munkába menekül, más kemény edzéseken vezeti le az energiáit, és bizony van, akinek a magányos órák segítenek a pornóoldalakon.

Belátható, hogy egyik menekülési útvonal sem jelent megoldást, legfeljebb időszakos könnyebbséget, de mindegyik eshetőség magában rejti a függőség veszélyét. Az aktuális szorongás ugyan oldható az ilyen „kezelési módszerekkel”, de hosszútávon több rizikót rejtegetnek, mint amennyi előnyt nyújtanak.

A pornóról ráadásul már bebizonyosodott, hogy olyan az agy számára, akár a drog. Nem csak függőséget okoz, hanem egyre keményebb és durvább anyagra van szükség ahhoz, hogy a néző ugyanazt az eredményt, élvezetet elérje vele. 

Természetesen a párkapcsolati gondok nem mindenkinél okoznak pornófüggőséget, már csak azért sem, mert nem mindenki ugyanazon az úton indul el. Teljesen egyénfüggő, miként reagálunk egy-egy élethelyzetre, párkapcsolati nehézségre. Azonban a pornónézés nagyon veszélyes terep, mert hamis nyugalomérzetet adhat, miközben észrevétlenül elszigeteli egymástól a partnereket sőt, a pornófogyasztót a családjától, barátaitól is távol tarthatja. Így éppen az sérül, amit a filmnézéssel kezelni szeretett volna: nő a magány, az elhagyatottság érzése, miközben az önbecsülés sérül.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást