Tündéri gömbcukkiniket vettem a piacon. Igazi különlegességek! Jó néhány felhasználási módját ismerem és gyakorolom is a cukkininek. A gömb alakú, ráadásul sárga színű cukkini szinte „töltésért” kiáltott. Én pedig engedelmeskedtem neki. Ráadásul kapott egy isteni petrezselyemmártást is.
Hozzávalók 3 személyre:
- 3 gömbcukkini (egyenként kb.20dkg-osak)
- 25 dkg csirkemell filé
- 3 dkg ementáli sajt
- 1 közepes vöröshagyma
- olaj
- csipet só
- toszkán fűszerkeverék
A mártáshoz:
- 2-3 tekerésnyi bors
- 3 dkg vaj
- 1 csapott evőkanál liszt
- 3 dl főzőtejszín
- kis csokor petrezselyemzöld
- pici só
Elkészítés:
A gömbcukkiniket alaposan megmossuk. Kalapot vágunk rajtuk, 3-4 mm-es peremet hagyva belsejüket kivájjuk. A kalap rész húsát is kiszedjük. Éles késsel, óvatosan végezzük ezt a műveletet. Vigyázzunk, hogy a zöldségek ne sérüljenek. Egy kiskanál is segítségünkre lehet a cukkini húsának kiszedésében. A kivájt zöldséghúst aprítsuk fel.
A csirkemell filét 2×2 cm-es kockákra vágjuk
A megtisztított vöröshagymát apró kockákra szeljük, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húskockákat. Sózzuk, borsozzuk, toszkán fűszerkeverékkel ízesítjük.
Ha a hús kifehéredett, a feldarabolt cukkinidarabokkal sütjük tovább.
Egy jénai edényt olajjal vékonyan kikenünk. A gömbcukkiniket megtöltjük a húsos raguval.
A töltelék tetejére pici ementáli sajtot helyezünk. A töltött gömbcukkinikre ráhelyezzük a kalapjaikat, felöntjük deciliternyi vízzel, és már mehetnek is a sütőbe.
180 fokon 35-40 percig sütjük ezeket a gyönyörűségeket.
Amíg a cukkini sül, készíthetünk egy remek petrezselyemmártást hozzá.
A vajat serpenyőben kiolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, s ha már rózsaszínes kezd lenni, felöntjük tejszínnel. Picit megsózzuk.
A petrezselyemzöldet apróra vágjuk, és a tejszínes mártást gazdagítjuk vele. A mártást összefőzzük és már tálalhatunk is. Ha a család igényli, rizst is adhatunk a töltött gömbcukkini mellé.