A jó hír az, hogy ez a zsemle tojás- és gluténmentes, viszonylag gyorsan elkészíthető, nincs benne semmi trükk. A (talán nem is annyira) rossz hír viszont az, hogy a reform hozzávalók – többek közt a hajdina – miatt ennek a péksütinek elég jellegzetes az íze, amit szokni kell. Én személy szerint imádom, de előre szólok, hogy készülj rá: ez most egy kicsit más ízvilág lesz, mint az eddig megszokott!
Aki már sütött maglisztből, gluténmentes lisztből kenyeret, vagy egyéb péksüteményt, tudja, hogy ezek általában nehéz, tömény, a hagyományos kenyérfélékhez képest nagyon masszív állagúak. Amivel alapvetően nincs semmi baj, mégis, ha valami olyanra vágysz, ami jobban hasonlít bolti dolgokhoz, ez a neked való recept.
Jelen esetben az egyik kedvenc clean alapanyagunk, az utifűmaghéj segít az állagjavításban. Amellett, hogy nagyon magas a rosttartalma és kiváló hatással van az emésztésre, alkalmazható tisztítókúrára, teljesen természetes, plusz sokszor hívjuk segítségül a receptekben is, különleges vízmegkötő hatása miatt. Készíthetsz belőle sütés nélküli vegán süteményt, használhatod zselatin helyett, de kiváltható vele a tojás és a rántás is!
Ebben a receptben is tojás helyett használjuk, hogy egyrészt könnyebb legyen a tészta, másrészt kisebb legyen a kalóriatartalma.
Attól lesz még különleges a recept, hogy jelen esetben a szokásosnál extrább liszteket használtam hozzá, mégpedig hajdinalisztet és kendermaglisztet, egy kis nyílgyökérliszt pedig állagjavítóként került bele.
Hozzávalók:
- 80 g hajdinaliszt
- 20 g kendermagliszt
- 20 g nyílgyökérliszt
- 40 g útifűmaghéj
- 1 ek. chia mag
- 1 ek. kókuszolaj
- 1,8 dl víz
- só
- 1 tk. szódabikarbóna
- 2 ek. almaecet
Elkészítés:
- A száraz összetevőket keverd össze egy tálban a szódabikarbóna kivételével.
- Fúrj a halom közepébe egy kis lukat, majd abba szórd bele a szódabikarbónát és öntsd rá az ecetet, hagyd, had pezsegjen.
- Ezután jöhet hozzá a többi hozzávaló, gyúrd össze őket jó alaposan.
- Hagyd állni a tésztát 15 percig.
- Pihentetés után formázz belőle 4-5 kis zsemlét.
- Süsd előmelegített sütőben, 170-180 fok körül, 30 percig.
Megjegyzés:
Ha nagyon nem jön be a hajdina íze, kísérletezhetsz több lisztfajtával és az arányokkal is. De az már abszolút a haladó szint! 🙂
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!
Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!